Як розвиватимуть е-врядування в Україні. 10 прикладів

1284 1
Нещодавно у Львівській бізес-школі УКУ обговорили інноваційний підхід до державного управління – «Good governance». Естонка Яніка Мерило, радник міністра економічного розвитку і торгівлі України розповіла учасникам програми про впровадження електронного врядування (e-governance) на прикладі Естонії.
lvbs.com.ua

lvbs.com.ua

Яніка Мерило наголосила,  що для успішного впровадження електронного управління дуже важливо, щоб держава підтримувала своїх розробників та стимулювала послуги і сервіс, але водночас якнайменше втручалась у процеси.

Також радник міністра розповіла про успіхи, яких вже досягла Естонія у сфері електронного врядування:

- 100% шкіл та державних установ забезпечені інтернетом та комп’ютерами; 
- 97% підприємств використовують комп’ютери,
- 76% домашніх господарств мають комп’ютери та інтернет;
- інтернет покриває усю країну, наявність 3G та 4G ;
- 1007 публічних зон WIFI;
- доступ до інтернету вважають соціальним правом;
- 99,8 % банківських платежів відбуваються електронно;
- 95% податкових декларацій подають через е-податковий департамент;
- 31,4% голосів на виборах у 2014 році подано електронно;
- 66% населення брали участь у переписі населення через інтернет

На думку Мерило, розмір країни не має значення, натомість що справді важливо – це політична воля на всіх рівнях, із якою наразі складно.

«Good governance» - перша програма такого рівня в Україні,  Її було створено в Українському католицькому університеті . При створенні орієнтувались на програми найкращих світових бізнес-шкіл, зокрема Harvard Kennedy School, але до уваги брали питання, актуальні саме для України. Мета програми - підготовка фахівців для новітніх державних структур. Ці фахівці повинні мати інновативне мислення та розуміти, як впроваджувати державні зміни у кризових умовах. У 2014 році з цієї програми вже випестилось 45 управленців. 
ТЕГИ: E-governance
12 Лютого, 2015 18:08
Ганна І про що ж матеріал?
Як розвиватимуть е-врядування в Україні?
Та статистика - індікатори, які визначають, що е-врядування може РЕАЛЬНО ВПРОВАДИТИ.
Все ж заголовок не відповідає дійсності. Нема ЖОДНОГО слова про розвиток е-урядування в Україні. Є лише статистика Естонії.
За що ваші журналісти отримують кошти? За матеріали з вікіпедії?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!