Якими маршрутами у Львові більше не поїдуть трамваї?

8992 0
Історія львівського трамваю налічує понад 135 років. За цей час він зазнав багатьох змін. Дерев’яні колії стали металевими, а коней замінили кінські сили, породжені електричним струмом. Змінювався і вигляд вагонів, а також маршрути, по котрих ці вагони ходили. Деякі з цих маршрутів львів’яни напевно й забули, тому про них і піде мова.
фото: фотографії старого Львова

фото: фотографії старого Львова

Найдавнішим зі зниклих на сьогодні маршрутів є маршрут вздовж проспекту Свободи. Перша трамвайна колія тут була призначена для кінного трамваю. Проходила вона по непарній стороні проспекту, а трамвай, що нею їздив, курсував між від Залізничного вокзалу до площі Митної. В 1908 році кінний трамвай припинив існування, але трамвайне полотно і далі пролягало вздовж проспекту. Щоправда, дерев’яні рельси кінного трамваю замінили на металеві електричного. Користувалися цими коліями аж до липня 1951 року, поки їх не було розібрання через початок курсування тролейбусів вздовж цієї вулиці.

Частиною згаданого маршруту був відрізок колії, що проходив по площі Галицькій. Первинно від слугував для кінного трамваю, але згодом його переобладнали і через нього проходило одразу кілька різних маршрутів. Проте, колію по цій площі використовувалась найдовше з усіх. Розібрано її аж в 2003 році.

Залишки трамвайної колії на перехресті вулиці Князя Романа з вулицею Івана Франка підказують, що колись по цій вулиці теж курсував трамвай. І справді, колія тут з’явилась одразу з появою електричного трамваю в 1894 році. По ній саме пролягав маршрут Гетьманські вали (пр. Свободи) – Школа Св. Софії (Стрийський парк). Шлях львівського трамваю вздовж вул. Князя Романа став звичним теж більше ніж на століття, і був припинений аж в 2003 році.

У 1907 році після перебудови трамвайної колії по вулиці Франка трамвай знову почав курсувати аж до верхнього входу у парк, завертаючи з вулиці Івана Франка праворуч на вулицю Самчука. В 1933 році від цієї колії спорудили гілку до Стрийської рогачки вздовж вулиці Івана Франка та Козельницької. Однак існування маршруту вздовж вул. Козельницької було вкрай коротким. В 1939 році маршрут трамваю скоротили до перетину вулиць Франка та Козельницької. В цьому ж році припинили свою діяльність Східні Торги, тож трамвайну гілку, що вела до входу в парк ліквідували через непотрібність. У 1972 році розібрали також колію, що вела до вулиці Козельницької.

З жовтня 1908 року трамвайними коліями обзавелась вулиця Зелена. З вулиці Франка трамвай заїжджав на Зелену, після неї проходив два короткі відрізки по вулицях Дністровській та Левицького і під’їжджав по вул. Мечникова до входу на Личаківський цвинтар. У 1963 році рух трамваїв по Зеленій було припинено. Причиною знову ж таки стали тролейбуси, які почали курсувати цією вулицею.

В 1910 році був прокладений один з «найекзотичніших» маршрутів львівського трамваю – до Високого Замку. До нього трамвай діставався від вулиці Підвальної крізь вул. Винниченка, вздовж вулиць Лисенка та Гуцульської і прямуючи по вул. Кривоноса прямо до підніжжя гори. Маршрут цей був особливим, оскільки на відміну від інших маршрутів, його призначення було туристичне, а не практичне. Саме через туристичну скерованість та порівняно малий попит на цей маршрут, його було ліквідовано у 1970 році.

У 1914 році від Личаківської рогатки проклали 700 метрів трамвайної колії до вокзалу станції «Личаків».  Вокзал цей обслуговував залізницю Львів-Винники-Підгайці, а трамвайний маршрут був прив’язаний до розкладу потягів по цій станції. Від Віденської кав’ярні трамвай до станції «Личаків» відправлявся за півгодини до відправлення кожного поїзда. У 1940 році, після приходу радянської влади, використання цього трамвайного маршруту було фактично припинено. У 1944 році німці знищили залізничну колію Львів-Підгайці. Станція «Личаків» таким чином втратила своє призначення, а з нею і став непотрібним трамвайний маршрут до неї. Однак, ще майже до 1970-х років існувала вантажна колія трамваю, що вела до кар’єру на вулиці Мучній. Тепер на його місці кераміко-скульптурна фабрика.

З 1925 року коліями обзавелась вулиця Куліша. По ній трамвай пустили, щоб розвантажити вулицю Замарстинівську. Під час сумнозвісних подій 1936 року, коли у місті відбулись сутички між демонстрантами та поліцією, саме трамваї з цього маршруту були перекинуті. У 1961 році, після нового впорядкування трамвайних маршрутів колії на Куліша були розібрані.

У 1930 році на 700 метрів була подовжена колія від Городоцької рогатки до Богданівки. Таким чином трамвай ходив аж до теперішнього початку Левандівського шляхопроводу. Наприкінці 1939 року цю колію подовжили ще на кілька метрів, дотягнувши трамвайне полотно до залізниці Львів-Чернівці. Однак вже в 1953 році трамваї на цій частині вулиці Городоцької замінили тролейбуси, тож залізничні колії було розібрано.

Практично усі трамвайні маршрути, що припинили своє існування були збудованими ще за австрійських чи польських часів. Та існувала ще одна трамвайна гілка, споруджена уже за радянської влади. Вела вона від вулиці Промислової вздовж вулиці Липинського до автобусної станції. Проїхатись трамваєм у цьому напрямку можна було протягом доволі тривалого часу, аж до 1992 року, поки маршрут не скоротили.

Джерело: Фотографії Старого Львова

Опублікувала Мар’яна Федина

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!