З листопада дорожчає газ для українців. Що буде із цінами на тепло

10463 0
Ціна газу для населення на листопад підвищилася приблизно на третину, порівняно із жовтнем.
Фото: Сватове.City

Фото: Сватове.City

На листопад «Нафтогаз» підвищив вартість газу за тарифом «Місячний» до 6,33 грн за куб (з ПДВ, але без вартості розподілу). Це майже на 35% більше, ніж у жовтні, коли тариф становив 4,7 грн за куб, пише ВВС Україна.

Читайте також: ДТЕК рекордно підвищила вартість електроенергії для Західної України

Компанія підвищила ціни на газ і в рамках річного тарифу. Якщо у жовтні куб за тарифом «Річний» коштував 5,24 грн, то з 1 листопада це буде 6,45 грн за куб.

Підвищення цін на газ для населення стосується лише тих, хто має газову плиту чи котел. Підвищилися ціни на газ для виробників тепла, які все ще отримують газ за регульованою ціною від «Нафтогазу».

Дл них ціни підняли на понад тисячу гривень за тисячу кубів або майже на чверть, пояснивши це зростанням цін на світових ринках.

«За період, який використовується для розрахунків, котирування на природний газ у Європі зросли у порівнянні з вересневими цінами на 26% через підвищення попиту. Проте, завдяки значним запасам у підземних сховищах газу в Україні, ціна газу для виробників тепла у жовтні зросла порівняно з минулим місяцем на 24%» пояснили в «Нафтогазі» причини зростання ціни для тепловиків.

Очевидно, що незабаром подорожчання газу призведе і до зростання платіжок за опалення. При цьому до збільшення цифр у платіжках за тепло також додається і підвищення мінімальної зарплатні, що відбулося з 1 вересня.

Через це підприємства, зокрема, й комунальні, мають підвищувати зарплати своїм працівникам.

Читайте також: У Львові волонтери об'єдналися, аби допомогти літнім людям сплачувати за комунальні послуги онлайн

Утім, на скільки точно зростуть тарифи, поки що невідомо, адже зростання цін на газ тепловики, імовірно, закладуть вже у грудневі платіжки. Проте оглядачі говорять про можливе 15% зростання тарифів на тепло.

Нагадаємо, що із 1 серпня запрацював ринок газу, за яким клієнти самі зможуть обирати компанії, що постачатимуть їм газ.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!