Завітати у сад Труша. Що можна побачити у Львові у Дні музеїв

3415 0
На картинах Івана Труша можна знайти іриси, братки, нарциси, настурції та хризантеми.
Фото: Музей Івана Труша

Фото: Музей Івана Труша

Художньо-меморіальний музей імені Івана Труша, що на вулиці Труша, 28, доєднався до святкування Днів музеїв. Тут висадили нові квіти у саду, який є важливою частиною експозиції музею. Сам Іван Труш хотів, щоб його діти зростали поряд з природою, тому купив ділянку саме тут. Сад став для нього місцем натхнення і темою багатьох картин.

Читайте також: Музей Івана Труша у Львові створив віртуальну мандрівку

Після переїзду він власноруч взявся за декорування саду. Купив розсади з різними квітами і разом з дітьми посадив, з думками про майбутні етюди. На його картинах можна знайти іриси, братки, нарциси, настурції та хризантеми.

Власноруч посадив дуб та сосни, які стали вказівкою для гостей, що розпитували про дорогу до домівки Трушів.

Також він привіз з Карпат гірську сосну, яку зобразив в циклі «В обіймах снігу».

З часом до будинку добудували терасу, щоб можна було швидше виходити в сад, та над нею балкон, на якому митець часто працював. Окрім пошуку ідей, художник часто проводив час в саду за розмовами, зокрема зі своїм хорошим другом Іваном Франком.

Робітники музею продовжують доглядати за садом. З нагоди Днів музеїв всіх тут долучилися до толоки, посадили нові квіти на грядках.

Сам музей розташований у вишуканій віллі художника, збудованій у 1910 році, в якій він проживав з родиною і писав картини. Потрапляючи всередину можна уявити, як приблизно виглядав побут родини Трушів, та з предметів інтер’єру майже нічого не залишилось, натомість усі стіни покривають полотна митця. 

На першому поверсі колись була кухня та дві житлові кімнати, що слугували одночасно і вітальнею, і спальнею, і дитячою. У них були розташовані пейзажі Труша, портрети відомих сучасників митця та його родини, а також етюди з власного саду.

На другому поверсі представлені картини, написані під час його подорожей до Закарпаття, Криму, Італії, Єгипту та Палестини.

Картини Івана Труша часто мають глибокий філософський задум, на приклад, самотні дерева часто означають життя людини або його самого. А портрети, в розумінні Труша, повинні передати особливості характеру зображених на них особистостей.

Софія Фінкевич 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!