Зближення Сатурна і Юпітера. Цими днями можна спостерігати унікальне явище

12100 0
У давнину вважали, що такі астрономічні явища впливають на людські долі.
Фото:cdn.eso.org

Фото:cdn.eso.org

Цими днями відбувається унікальне астрономічне явище. Дві надмасивні планети – Сатурн і Юпітер – підійдуть на нічному небокраї одна до одної настільки близько, що з Землі виглядатимуть однією яскравою зіркою. За цим можна поспостерігати і у YouTube. Професор теоретичної астрофізики з Університету Ексетера Меттью Бейт вже встановив свій телескоп на даху фізичного факультету і веде пряму трансляцію, інформує «ВВС Україна». Злиття помітне з Землі, за ясної погоди без телескопа.

Читайте також: Львів і космос нерозлучні з 1771 року. Як працювали найдавніші обсерваторії міста

Це рідкісне явище в 2020 році буде особливим з двох причин. По-перше, так близько ці дві планети останнього разу сходилися приблизно 800 років тому.

По-друге, той факт, що їх з'єднання відбудеться 21 грудня, в день зимового сонцестояння, – якраз напередодні західного Різдва – породило теорії про те, що, можливо, саме з'єднання Юпітера і Сатурна описане в Новому завіті як Вифлеємська зірка. Що зійшла близько 2000 років тому та стала провісником народження Ісуса Христа.

Читайте також: Право на небо: як під Львовом працює обсерваторія. Фоторепортаж

Зближення Сатурна і Юпітера вже почалося, кожного ясного вечора ці два небесних тіла можуть бачити практично всі мешканці Землі, для цього не потрібен телескоп. Однак їх візуальне «злиття» відбудеться саме в найдовшу ніч. Триватиме воно протягом п'яти днів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!