Щоб не було геноциду, базову воєнну підготовку мусять мати всі

929 0
Наприкінці 2023 року Кабмін вніс до Верховної Ради України новий законопроєкт про мобілізацію. За місяць до цього міністр оборони Рустам Умєров анонсував, що в армії змінять підхід до набору військових. В інформаційному просторі почали з’являтися заяви, що мобілізація нікого не омине. Військовий експерт Петро Черник у програмі Tvoemisto.tv «Тема тижня» заявив, що абсолютно все доросле чоловіче населення, здорове психічно і фізично, мусить мати базову воєнну підготовку щонайменше 5 місяців. Йдеться про ізраїльський принцип, коли готуватися і вчитися бути військовим повинна більшість чоловіків і жінок.
Фото умовне / інстаграм-сторінка 72 бригади ім. Чорних запорожців

Фото умовне / інстаграм-сторінка 72 бригади ім. Чорних запорожців

Ізраїльська версія для нас найкраща. А який у нас вибір? Вибору немає. Чи вона буде реалізована покаже час. І не більша частина населення, а абсолютно все доросле чоловіче населення, котре здорове психічно і фізично, мусить мати базову воєнну підготовку щонайменше 5 місяців. До речі, в Ізраїлі служать всі. Є ті, що служать 32 місяці, а є ті, що служать 24. Навіть люди із певними фізичними потребами, скажімо, у візку, все одно служать, бо якщо здорові руки і здорова голова, то виконувати певну роботу не становить проблеми.

Читайте також: Роман Кечур: Ми тримаємось ліпше, ніж я думав

Наш ворог показав, що хоче з нами зробити, і путін дуже чітко сказав, що не зробить помилки сталіна. А яка помилка сталіна за розумінням путіна? Він це ніколи не приховував, говорить відкрито. Помилка сталіна в тому, що він «не донищив українців». Сталін після Голодомору, коли вже приєднали Західну Україну, вдався до спроби перевиховання українців, і путін каже прямо: «я цієї помилки не зроблю».

Якби, умовно, російські танки були в Ужгороді, і це ковтає колективний Захід, то вони влаштують нам кінцевий і підсумковий геноцид. Звичайно, всіх не виріжуть, виріжуть всіх активних, але ця різня буде фундаментальною.

А якщо так, то який у нас вибір? Його просто нема. Ми програли саме їм на початку 20 століття. Що вони влаштували? Голодомор. На голову досі не налазить. Чи зараз щось зміниться? Ні. Буча, Бородянка, Ірпінь… І це все влаштували звичайні російські солдати. Це зміст їхньої суспільної ідеології – від найвищого, путіна, до найнижчого рядового солдата.

Чи буде цей мобілізаційний закон болючим? Буде. Ми 30 років не займалися обороною своєї країни, а тепер хочемо різко написати правильний закон. І це при тому, що більша частина нації не має мілітарного мислення. Знову ж таки, мілітарне мислення ізраїльтян формувалося з 1948 року, допоки вони отримали той результат спільноти, який вони мають зараз. 

Читайте також: План Богдана, або як Львів стає центром рекрутингу ЗСУ

А ми думаємо, що за два роки сформулюємо все в частині мілітарної культури. Буде гірко, буде дуже багато помилок, але на цей шлях треба ставати. І ми неминуче на нього станемо і пройдемо його. За методом проб і помилок рано чи пізно буде побудована правильна адекватна система оборонного укладу держави.    

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!