Що відбувається у замках «Золотої підкови» та чому закривають «Гридницю»

6405 0
Велика частина працівників, які працюють у замках, ставляться до туристів байдуже, а частина – і досить агресивно, як до якогось непорозуміння, що впало на їхню тяжку долю.
Фото: Гридниця

Фото: Гридниця

Замки «Золотої підкови» (Олесько – Підгірці – Золочів) – це унікальні туристичні місця Львівщини. Сюди прагнуть потрапити як львів'яни, так і туристи зі всіх куточків України та світу.  Про те, як потрібно розвивати ці замки, чому для роботи працівників турфірм там все ще панує «совок» та чому закривають культовий ресторан «Гридниця», розмірковує директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт.  

Є на мапі українського туризму чорна пляма і одне з найгірших місць для роботи працівників турфірм і гідів – це «Замки золотої підкови» (замки в Олесько, Підгірцях та Золочеві). Це унікальне місце, бо реально такий «совок», мало де зберігся, навіть у провінційних і малофінансованих музеях.

Минулого року нашу групу з близько 50 осіб не впустили в замок за декілька хвилин до закриття. І це не поодинокий випадок. Вони ще люблять зробити вихідний, коли їм захочеться. Вся країна працює – вони відпочивають.

Читайте також: Коли у Львів приїдуть перші іноземні туристи

У цих замках є суперпрактика, що ми платимо за екскурсійний супровід, який проводять наші гіди, бо їхніх ніколи немає або зайняті. Оцініть красу гри. І ми йдемо на це, бо якщо будемо багато говорити, то нас можуть не записати, «бо все вже зайнято».

Значна частина працівників, які працюють у замках, ставляться до туристів байдуже, а частина – і досить агресивно, як до якогось непорозуміння, що впало на їхню тяжку долю.

У «Золотих підковах» повинні зрозуміти, чи потрібні їм туристи, чи ні. Менеджменту попрацювати з персоналом так, щоб вони ставилася до туристів як до гостей бажаних, шанованих й очікуваних. Провести тренінги по клієнторієнтованості. 

Якщо вони вже приймають людей, то мають робити це якісно, тим паче, що оплата за відвідування замків є достатньо високою. 

Була надія, що новий прогресивний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк щось змінить, але цього не сталося. Точніше сталося. Одне з небагатьох класних місць, що було в Олеському замку, ресторан «Гридниця» «виїдають» і не дають працювати. Файно придумали: хочете в ресторан, купіть квиток в замок за 90 грн і не працюйте довше, ніж працює музей. У будній день музей в Олесько працює до 17:00, субота-неділя – до 18:00.

Власниця ресторану Ярослава Павлюковець зробила для промоції Олеська і замку більше, ніж усі чиновники та місцеві музейники в десятки разів.

Читайте також: Чи безпечно туристам їхати до Львова і на Львівщину

Тому якщо потрібно буде, то ми можемо:

1. Піднімати гідів і працівників турфірм, писати листи в усі установи (повірте, нам є що написати);

2. Зібратися на мітинг під ЛОДА чи навіть їхати до Києва та вимагати зміни керівництва цієї установи.

3. Працівникам туристичної галузі України оголосити бойкот замкам, а пропонувати інші місця, де туристів, гідів та інших людей шанують і чекають більше.

Мар'яно Олеськів (керівниця Державного агентства розвитку туризму – ред.), якщо можна, то втрутьтеся, будь-ласка, бо це жорстока несправедливість і непорядність стосовно цього ресторану.

Щоб висловити свою позицію, ймовірно завтра, ми вийдемо на пікет на Стефаника, де розташована Львівська національна галерея мистецтв, потім підемо до ЛОДА. Також підпишемо листа до керівництва області, країни, Держагентства з питань туризму, щоб вони вплинули на цю ситуацію.

Позиції усіх сторін, чому в Олеському замку закривають ресторан «Гридниця» читайте тут.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!