Фото: dollartrip.com

Фото: dollartrip.com

Чи безпечно туристам їхати до Львова і на Львівщину

7650 0
Щодня під час брифінгу МОЗ міністр Максим Степанов повідомляє, що Львівщина лідирує серед регіонів України за кількістю виявлених нових хворих на Covid-19. Мешканців інших областей такі повторювані заяви можуть лякати. Tvoemisto.tv розбиралось, чи справді туристи у Львові та у Львівській області мають більші ризики заразитись коронавірусом, ніж в інших курортних регіонах.

Статистика

Сьогодні, 21 липня, на Львівщині лабораторно підтверджено 114 нових випадків інфікування коронавірусом, із них у львів'ян – 30. Приблизно такі ж показники зберігаються вже протягом кількох тижнів. Водночас у Закарпатській області сьогодні – 78 нових хворих, на Івано-Франківщині – 75, а в Одеській області – 65.

На сайті МОЗ щодня оприлюднюють і показники для послаблення карантину у тій чи тій області. Станом на 21 липня ані Львівщина, ані Закарпаття, ані Івано-Франківщина їм не відповідають. У МОЗ вважають, що карантин можна послаблювати в Одеській області. Та, якщо порівняти такий критерій, як охоплення населення тестуванням, то у Львівській області протягом кількох останніх днів він становив від 70 до 80 на 100 тисяч населення, на Івано-Франківщині – 72, на Закарпатті – 66, а в тій же Одеській області – усього 48,9. Це, звісно, більше, ніж встановлено МОЗ – не менше 24 на 100 тисяч населення – та все ж різниця суттєва і дозволяє говорити про повноту картини поширення захворюваності в регіонах.

Читайте також: Яворівська забавка, що подорожує світом. Фоторепортаж з майстерні митців на Львівщині

За даними Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, найбільше на Львівщині за весь час пандемії хворих, окрім Львова (4043), виявили у Яворівському, Пустомитівському та Жовківському районах – 638, 747 і 449 відповідно. Натомість у курортному Сколівському районі за увесь час пандемії Covid-19 було 30 інфікованих, у містах Трускавець і Моршин – 17 і 6 відповідно.

На сайті Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ зазначається, що, наприклад, у курортних Міжгірському та Виноградівському районах зареєстровано, відповідно, 336 і 230 інфікованих, у Берегівському – 40, у решті районів рахунок теж іде на сотні.

Обласні лабораторні центри МОЗ Івано-Франківської та Одеської областей оперативної інформації про кількість підтверджених випадків захворювання у районах не подають.

Краще правдива, ніж неповна картина

Керівник Львівського обласного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації медико-біологічного характеру Андрій Васько каже, що на Львівщину їхати безпечно. Хтось, звісно, може боятись, але через закриті кордони дефіциту туристів у місті й області не буде, вважає він.

«Ми маємо достовірні дані про епідситуацію в області. Так, у деяких її частинах – особливо біля Львова – вона є достатньо напружена. Але вона не йде на ріст і є стабільною вже кілька тижнів. Наші лікарняні бази також справляються із завданнями, а кількість тестувань в області збільшується щоденно. Процес є контрольований і стабільний. У частині гірських районів і курортних зон, куди можуть їхати туристи, у більшості ситуація є нормальною, стабільною, без особливих спалахів. А якщо є такі спалахи, то це річ публічна і ми оголошуємо карантинні заходи у населених пунктах, де є необхідність», – говорить Андрій Васько.

Читайте також: «Людям можна говорити правду». Уляна Супрун про коронавірус, карантин і «золоту середину»

Він додає, що навіть не зовсім позитивна, але правдива статистика – це значно краще, ніж умовно позитивна, але без чітких достовірних даних і підстав.

Туристи мають дотримуватись правил

Керівниця міського штабу протидії поширенню коронавірусу Галина Слічна також вважає, що туристам приїжджати до Львова – безпечно, адже заклади, яким у місті дозволили працювати, відповідають вимогам епідеміологічної безпеки.

«Я бачу, що є і дезінфікуючі засоби, і засоби індивідуального захисту у працівників, дезінфікуються столи. Тому, я вважаю, приїзд туристів є абсолютно безпечним», – говорить Галина Слічна.

Читайте також: Хочу на море у час карантину. Історії людей, які відпочивають у Туреччині, Хорватії, Албанії

Єдине, каже вона, що і туристи, які приїжджають до Львова, також повинні дотримуватись правил, за якими живе місто.

«Якщо вони заходять у громадське місце чи в транспорт, то  мають одягати маску, якщо прийшли в заклад, де вимірюють температуру, то вони повинні це зробити. Якщо кожна людина буде дотримуватись цих речей, то можна буде уникнути зараження», – каже Галина Слічна.

Також вона додає, що розважальні заклади у Львові – чи це клуби, чи бари, чи ресторани – не працюють з 23:00 до 7:00, відповідно до рішення міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Директор туроператора «Відвідай» Ігор Губіліт говорить, що на Львівщині, на його думку, туристичні об’єкти – готелі, заклади харчування, музеї, дегустації – загалом дотримуються правил безпеки, навіть деколи дмухають на холодне.

«Бо в більшості випадків хочуть щоб не було проблем із законом та й антиреклама нікому не треба. Всюди є антисептики і, за потреби, перевірка температури», – розповідає Ігор Губіліт.

Та, додає він, іноді досить важко умовити туристів дотримуватися заходів безпеки.

«Якщо ще в автобусах можна, з горем навпіл, зробити так, щоб люди бути в масках, то вже коли туристи повиходять на відкритий простір, то це зробити дуже важко. Зрештою, людей можна також зрозуміти – проходити 12 годин в масці не так просто», – каже Ігор Губіліт.

На думку директора туроператора, на Львівщині відпочивати безпечно. Як аргумент, він наводить те, що з початку карантину і активного зростання кількості хворих не зафіксовано навіть поодиноких випадків (що, статистично, цілком могло бути реально), не кажучи вже про масове захворювання туристів через відпочинок у Львові та області.

«Причина цьому якраз і може бути в тому, що туристичні об’єкти і туристи згрубша дотримуються правил безпеки під час мандрівок», – каже Ігор Губіліт.

Прості правила

Незалежно від того, яку область і місце ви виберете для відпочинку, про правила безпеки у час пандемії забувати не варто. По-перше, потрібно, за можливості, дотримуватись соціальної дистанції принаймні у 1,5 метри. Якщо ж це неможливо – вдягати захисну маску (наприклад, під час групових екскурсій).

Епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова каже, що на свіжому повітрі перебувати потрібно, а вірус на траві чи піску гине, але дистанція між відпочивальниками є обов’язковою.

«Неодноразово епідеміологи наголошують, що вірус найчастіше передається при безпосередньому контакті із хворою людиною. Це можливо, якщо між людьми, які спілкуються, менше одного метра відстані. А якщо це спілкування на підвищених тонах або якась сварка, якщо ви активно спілкуєтесь, то можна заразитись навіть на відстані у два метри», – розповідала раніше Оксана Пушкарьова у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Запам'ятайте це, якщо вже зібрались на шашлик, у спортзал чи Карпати

Окрім дистанції, потрібно стежити за дезінфекцією громадських місць (у готелях, на базах відпочинку), провітрювати приміщення та ретельно мити руки. До слова, у літній спекотний період часте миття рук знижує не лише ризик інфікуватись коронавірусом, а й оберігає від інших негараздів зі здоров'ям – наприклад, кишкових розладів. Також, аби не зіпсувати собі відпочинок, потрібно ретельно мити овочі і фрукти, не їсти сумнівних продуктів, а особливо – грибів.

Зрештою, ці правила стосуються відпочинку у будь-який час, а здоров'я кожного залежить від особистого відповідального ставлення до нього.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!