Чи потрібно їсти суп щодня. Який з них корисний, а який може нашкодити

126905 0
Порція супу на обід, де плаває 2 суцвіття броколі, 3 кубики картопельки і кільце моркви – це як мертвому компрес: калорій мало, овочі розварилися, а ситість від по-суті води, оманлива.
Фото: blog.metro.ua

Фото: blog.metro.ua

Мами й бабусі з дитинства нас переконували, що рідкі страви на обід потрібно їсти обов'язково, інакше будуть проблеми з травленням. Але чи справді це так. Фізіолог людини, нутриціолог, засновниця онлайн-школи здорового харчування Nodiet Ольга Дорош – про те, чи потрібно їсти суп та що у нього додавати, аби він був корисним.

Чи чули ви хоча б раз у житті фрази на зразок «їж суп – не буде гастриту», «суп корисний для травлення», «поїж ріденького»? Бо тема супів в Україні (особливо з вуст наших бабусь та мам) – це як тема вина в Грузії, тому вважаю своїм святим обов'язком її обговорити.

Читайте також: Замість чипсів і сосисок. Як і чим нагодувати школяра

Чи обов‘язково їсти суп? Ні!

Жодна дієтологічна організація, офіційні рекомендації США, Британії чи МОЗ України не стверджують, що «треба» чи «варто». Тож хочеш – їж, не любиш – біди нема. Не змушуємо дітей їсти супи, якщо ті відмовялються на відріз!

Чи є суп профілактикою гастриту? Ні!

Суп ніяким чином не профілактує гастрит чи інші проблеми із шлунково-кишковим трактом, ніяк не захищає слизову шлунка. Суп навпаки іноді може стимулювати гастрит, підвищення кислотності. Тому вкрай важливо звести до мінімуму вживання жирних бульйонів, борщу на реберцях і поменше вершків та сметани у перші страви.

Читайте також: «То не для наших людей». Скільки коштує здорове харчування на день

Може легенький овочевий супчик корисний? Відносно.

Дивіться: порція супу на обід, де плаває 2 суцвіття броколі, 3 кубики картопельки і кільце моркви – це як мертвому компрес: калорій мало, овочі ми розварили, ситість від по-суті води, оманлива. З’їли такий суп – менше з’їмо овочів/каші/птиці, бо ж «нема куди, не лізе». Я не бачу потреби їсти отакі легкі овочеві супи щодня, особливо, якщо ви терпіти їх не можете.

У супі є якась користь? Звичайно!

Якщо суп приготований правильно і якщо їмо його по любові, а не через силу. А ще – суп можемо рахувати до денної норми рідин.

Читайте також: Без цукру, без хліба немає обіду. Як змінити меню у львівських школах

Як зробити суп корисним

  • Готуємо на нежирному бульйоні (додаємо селеру, корінь петрушки в бульйон), без отих бабусиних засмажок моркви з цибулькою.
  • Суп має бути густим від овочів, ідеально – овочі зварені аль денте. Додаємо горошок, стручкову квасолю, броколі, цвітну капусту – різноманіття овочів в тарілці. Робимо час від часу (бо все таки нам потрібно їжу жувати, а не пити) супи-пюре, де щедро додаємо овочів, а не вершків чи масла (їх можна, але в міру).
  • Додаємо в суп бобові, крупи – збільшуємо нутрітивну цінність страви.
  • Щедро посипаємо суп свіжою (замороженою) зеленню
  • Додаємо сушених трав, куркуми, суміш перців – ароматних спецій побільше, а солі поменше. За приправи типу Vegeta я промовчу.

Мої фаворити серед супів – крем-суп з гарбуза та нуту, а також суп з червоною сочевицею.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

ТЕГИ: суп

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!