«То не для наших людей». Скільки коштує здорове харчування на день

13161 2
Порахуйте, скільки коштує ваш денний раціон, — я вам гарантую, що на ці гроші ви зможете харчуватися корисніше.
ілюстративне фото: Громадський простір

ілюстративне фото: Громадський простір

Однією з основних рекомендацій лікарів для попередження раку (та й багатьох інших захворювань) є здоровий спосіб життя, а зокрема — харчування. Львів’янка Наталія Кузьо, яка минулого року перейшла на здорову їжу, розвіює міф про те, що це дорого та недоступно.

Читаєте блоги про здорове харчування, слідкуєте за Уляною Супрун у Фейсбуці, хочете і собі спробувати перейти на корисніший режим, але здорове харчування вам здається надто дорогим? І справді ціни на філе океанічної дикої риби, мармурову телятину і екзотичні фрукти українців із середнім заробітком можуть лякати. Та якщо я вам скажу, що здорове харчування — це не обов’язково найдорожчі продукти, сертифікована органіка і екзотичні назви? А що, якщо звичні продукти можуть бути кориснішими, варто лише по-іншому їх приготувати? А що, якщо навіть замінити деякі продукти на здоровіші, то дорожче не буде?

Переважно люди думають, що здорове харчування — дороге, бо ніколи не рахували, скільки воно коштує в порівнянні з «традиційною» їжею і не враховували при цьому вартість його наслідків (пластинка таблеток від печії, наприклад, коштує 50 грн). Тож сьогодні ми спробуємо це зробити хоча б орієнтовно, взявши за основу середню ціну на певні продукти.

Але для початку загальні рекомендації:

  1. Не купувати майонез та інші готові соуси на його основі — це дешевше, аніж купувати їх.
  2. Так само не купувати сміттє-їжу — чипси, напівфабрикати, сухарики з підсилювачами смаку, солодощі з трансжирами тощо — це дешевше, аніж купувати. Спробуйте підрахувати, скільки грошей щомісячно витрачаєте на це. Мене це свого часу дуже здивувало.
  3. Їсти менше, а значить і купувати менше цукру — це дешевше, аніж їсти і купувати його більше, як у чистому варіанті, так і в складі продуктів.
  4. Готувати ті продукти, до яких звикли, «здоровішим» способом — взагалі нічого не коштує додатково, а іноді й дешевше.

Читайте також: All you eat is love

Сніданок

Варіант перший — вівсяна каша.

У середньому кілограм вівсянки коштує 50 грн. До неї можна додавати, наприклад, сухофрукти: родзинки (20 грн/100 гр.), курагу (30 грн/100 гр.), журавлину (20 грн/100 гр.). Отож маємо кіло вівсянки і 300 грам сухофруктів вартістю 120 грн — це 10 порцій ситного здорового сніданку за 12 грн кожна. Навіть якщо у вартість включити ще молоко чи воду, на яких варимо кашу, і додати витрати на газ чи електрику, потрібні для готування, то такий сніданок все одно не буде дорожчим за 20 грн.

Для порівняння, якщо кілограм сосисок розділити на 10 порцій, то доросла людина навряд нормально поснідає. Але навіть якщо купити кілограм сосисок за 150 грн і розділити його на 10 сніданків, то порція коштуватиме 15 грн. Додаємо хліб, соус, цю ж електрику чи газ — отримуємо ці ж 20 грн. І не забуваємо про 50 грн, які коштує пластинка таблеток від печії.

Варіант другий — гранола.

Це один з моїх улюблених сніданків — швидко, ситно, корисно і на перший погляд здається дорого. Гранола — це та ж вівсянка, запечена з медом, горіхами, сухофруктами та іншими добавками. Зазвичай вона готова до споживання в сухому вигляді, але добре смакує з йогуртом. Я купую гранолу вартістю 140 грн/500 гр. і пів літра йогурту за 25 грн. Це 6 сніданків, вартістю 26 грн кожен. Порахуйте, скільки коштують ваші 4-5 бутербродів з копченою ковбасою, сирним продуктом (а то й плавленим сирком) і майонезом. І не забудьте про 50 грн на пластинку таблеток від печії.

Звична яєшня, але на меншій кількості жиру, звичні сирнички, але в духовці, а не на пательні — не дорожчі від традиційних способів приготування. А оладки чи налисники з цільнозернового борошна в сумі лише на кілька гривень дорожчі.

Обід

З обідом зовсім просто — тут важливо менше смажити, більше варити і запікати. Ідеально ще додати готування на пару — і можна обійтися звичним набором продуктів, зменшивши кількість жирного м’яса, картоплі та борошняних виробів. Замість макаронів краще їсти крупи, замість картоплі — овочі. У сумі це виходить не дорожче, ніж ви звикли. У сезон овочі можна заморозити, аби зекономити взимку, наприклад, цвітну капусту, броколі, кабачки, молоду моркву, зелений горошок, спаржу. Можна робити мікси і використовувати вже готові суміші — варити окремо, додавати до круп чи робити з них супи.

Читайте також: Здорове харчування та свята. Як вижити в умовах all inclusive

Свинина дорожча за куряче м'ясо і дешевша за яловичину, тому замінивши жирну свинину на корисніше м'ясо, більше грошей ми не витратимо. Парові котлети з курятини не дорожчі за смажені котлети зі свинини. У середньому кілограм курячого філе коштує 110 грн — стільки ж приблизно коштує кілограм фаршу зі свинини. Зробивши з філе фарш, додавши спецій, приправ і приготувавши на пару, отримуємо добрячу порцію котлет на всю сім’ю. Порізавши філе на стейки, приправивши і посмаживши на сухій пательні чи грилі, отримуємо нежирний, корисний та поживний м’ясний додаток до гарніру. А порізавши курятину на смужки, додавши приправи, спеції, помідори та протушкувавши — маємо соус-підливу.

Суп без засмажки, на легкому бульйоні з курячого філе або ніжки без шкірки з овочевою сумішшю — це швидко, корисно і недорого, навіть якщо купити готову суміш. Пів кілограма курячого стегна — 40 грн, заморожена овочева суміш — 30 грн. Потрібно лише зняти шкіру зі стегна, зварити бульйон, додати овочі і прокип’ятити до готовності — середня каструля супу за 70 грн на декілька порцій готова.

Якщо любите рибу, то не обов’язково бюджетні скумбрію чи оселедець замінювати на дорогий тунець, лосось чи форель. Можна змінити лише спосіб приготування — замість смаження запікати, це нічого додатково не коштує. А якщо кілька разів не купити готовий маринований оселедець, то на зекономлені гроші можна собі дозволити кілограм креветок. Якщо додати гроші, зекономлені на чипсах, снеках та іншій сміттє-їжі, то дозволяти собі щось «дороге» можна частіше.

Читайте також: Де замовити здорову їжу у Львові. Топ-8 закладів із доставкою

Вечеря

Я не знаю чим вечеряють люди, котрі кажуть, що здорове харчування для них дороге. Якщо змішати зелений салат з фетою чи іншим сиром, додати помідор, кілька оливок, ложку насіння льону і приправити рослинною олією з соєвим соусом, то можна отримати корисну легку вечерю на всю сім’ю. Навіть мікс салатів — вже помитий, запакований і готовий до споживання — це 30 грн. Стільки ж орієнтовно коштує пачка фети і невеличка упаковка оливок. Два помідори — це 15 грн, насіння льону і заправка — у сумі кілька гривень. 130 грн — це мінімум 4 великі порції.

Варіантів здорового і корисного меню насправді дуже багато, і вони здаються чомусь дорогими тим, хто їх ніколи не пробував. Порахуйте, скільки коштує ваш денний раціон, — я вам гарантую, що на ці гроші ви зможете харчуватися корисніше. Замініть перекус булкою на перекус фруктом за цією ж вартістю. Спробуйте на гроші, які зазвичай витрачаєте на готові солодощі, купити сухофрукти. Замість пачки чипсів купіть цільнозернові хлібці. Якщо ви справді хочете покращити якість свого життя, а не просто віддати данину моді чи посперечатися, що це все ж таки дорого, то з часом зловите себе на тому, що в супермаркеті звертаєте увагу на акції на авокадо, а не на макарони.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
24 Липня, 2019 10:46
Львiвський батяр Вечерю вона "нарихтувала" за 130 грн... Та за тi грошi можна купити 2 кiля бананiв i 3 лiтри йогурта i вечеряти вчетверьох зо 3 днi. Не ґаздиня, а ляпотрика з вухами. :)))
24 Липня, 2019 10:13
Львiвський батяр Кiлограм вiвсянки 50 грн, родзинки 200 грн/кг, курага 300 грн/кг - Ви з дуба рухнули сторчголов?! В супермаркетах ваговi пластiвцi 10 - 15 грн, родзинки 70 - 90 грн.
Гранолу вона їсть за 280 грн/кг з йогуртом 50 грн/л. Я би таку "господиню" прогнав сцяними шматами! :)))
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!