Чи треба зносити віллу, де відпочивав Бруно Шульц, та що із автентикою у Трускавці

4418 0
Трускавець претендує на статус курорту державного значення. Місто, що за 80 км від Львова, з кінця ХІХ століття приваблювало туристів цілющими джерелами й самобутньою архітектурою. Чому варто відмовитися від хаотичної забудови та зберегти автентичну віллу – пояснює місцевий активіст Маркіян Варивода.
Фото умовне

Фото умовне

Останніми роками курортний Трускавець став свідком небаченого розмаху будівництва як у центральній частині, так і в межах малоповерхової забудови. Кожна нова безлика багатоповерхівка завдає незворотної шкоди місту та його мешканцям, спотворюючи історичну частину, знищуючи його самобутність. Зокрема, це стосується забудови поруч із пам’ятками культурної спадщини. 

У Трускавці постало кілька нагальних проблем, пов’язаних зі збереженням пам’яток культурної спадщини. Одна з них – забудова в межах території пам’ятки. Будівництво висотних будівель в охоронній зоні пам’яток архітектури може призвести до їх пошкодження та подальшого руйнування. На жаль, немає достатньої інформації про межі та режими використання територій пам’яток на кадастровій карті.

У місті руйнуються муровані вілли, які не внесені до переліку пам’яток архітектури. Однак вони мають історичну цінність та значний потенціал для культурно-туристичного використання. Їхню руйнацію ніяк не контролюють, і це загрожує втратою об’єктів культурної спадщини.

Читайте також: Трускавець і Моршин претендують на статус курортів державного значення

Нагальним є також питання неналежного утримання пам’яток архітектури. Органи охорони культурної спадщини повинні забезпечувати заборону будь-якої діяльності, що може пошкодити пам’ятки. Однак місцева влада далека від виконання обов’язків, які покладені на неї. Департамент з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації та Міністерство культури та інформаційної політики України мали б звернути увагу, на те, що відбувається  у Трускавці з пам’ятками архітектури, їх стан та чи дотримується чинне законодавство про охорону культурної спадщини.

Зокрема, можна навести як приклад вілли «Рекорд»/«Вавель», що в провулку Тихий, 1. Ці пам’ятки архітектури поступово руйнуються, і ніхто не вживає заходів для їх збереження, відновлення. А будівництво в межах охоронної зони цієї пам’ятки може зробити її зовсім не придатною. Така бездіяльність загрожує зникненням цінного об’єкта культурної спадщини. Закон України “Про охорону культурної спадщини” у статті 14-1 «Територія пам’ятки», межа території пам’ятки архітектури встановлюється - 20 метрів навколо периметра забудови.

Вілла «Рекорд», будівництво в охоронній зоні пам’ятки

В аварійному стані перебувають інші пам’ятки архітектури, а саме надкаптажні (каптаж – комплекс споруд, що забезпечують доступ до підземних вод, нафти або газу та можливість їхнього використання – Ред.) споруди джерел «Едвард», «Фердинанд», «Юзя» і «Броніслава», що знаходяться у Курортному парку.

Муровані вілли Трускавця є важливим історичним спадком, який відображає архітектурні тенденції, пов’язані з особистостями європейського, ба навіть світового масштабу. На сьогодні їх залишилося шість. Ці вілли мають великий потенціал для використання з культурною і туристичною метою, а також для збереження культурної спадщини загалом. 

Читайте також: Які міста Львівщини найбільше заробляють на туризмі. Перелік

Наприклад, вілла «Аїда» збудована за проєктом архітектора Єжи Стахевича, у якій відпочивав знаний польський письменник та художник єврейського походження Бруно Шульц. У своїй збірці оповідань «Санаторій під клепсидрою» він описує події, які розгорталися в цій будівлі. На жаль, віллу планують знести і на її місці збудувати багатоповерхівку.

Вілла «Аїда» 

Для розв’язання цих проблем потрібно залучити відповідні органи влади та організації, разом із місцевою владою, департамент культури та Державну службу з питань національної культурної спадщини. Необхідно розробити й утілити план дій із охорони та відновлення пам’яток культурної спадщини, забезпечити контроль за будівництвом в охоронних зонах і посилити моніторинг стану об’єктів культурної спадщини.

Вілла «Аїда», сучасний стан

Коли ми дозволяємо спотворювати самобутність, то втрачаємо частину нашого унікального культурного спадку. Ба більше, інвестиції в будівництво багатоповерхівок можуть бути невиправданими. Безвідповідальне будівництво здатне спотворити історичну частину міста, що в підсумку призведе до втрати привабливості її для туристів. 

Читайте також: У Трускавці облаштували музичний сквер у формі скрипки. Фото

Чи не доцільніше залучити інвесторів, які розуміють цю проблему й готові вкладати кошти у реставрацію та розвиток туризму в історичному контексті?

Влада й депутати відіграють важливу роль у збереженні самобутності міста-курорту. Замість прагнення до залучення будь-яких інвестицій вони мають приділяти належну увагу збереженню історичної цінності, зацікавленню нею інвесторів. Це передбачає відповідальність, здатність бачити довгострокові перспективи і розуміння важливості збереження самобутності для процвітання Трускавця.

Це не просто питання збереження старих будівель. Збереження історичних споруд є невід’ємною частиною нашої культурної спадщини, які свідчать про минулі епохи розвитку Трускавця, але й створюють особливу атмосферу, яка надає йому привабливості.  Коли інвестори зрозуміють це і готові будуть докласти зусиль, ресурси у реставрацію, то  розвиток туризму з історичним відтінком  допоможе залучити більшу кількість туристів до міста, від чого виграють ті ж інвестори, городяни та влада міста.

Натомість необережність і недбалість можуть обернутися непоправними наслідками: якщо знести будівлі, пов’язані з історичними подіями, віруваннями, життям і діяльністю людей, які зробили значний внесок у розвиток культури міста чи регіону, ми не залишимо пам'яті нашим майбутнім поколінням.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!