Як уряд може здешевити бензин без примусового регулювання цін на нього

5919 0
Державне регулювання цін на пальне, запроваджене урядом, говорить лише про те, що Кабмін не вміє і не може працювати інакше, ніж радянськими методами.
Фото: AutoBlog

Фото: AutoBlog

Днями одні з найбільших українських мереж автозаправок WOG та OKKO тимчасово припинили продаж бензину PULLS 95 та дизпалива PULLS Diesel через запровадження державного регулювання цін на пальне. Продаж пального цих марок, за словами пресдатвників АЗС, за ціною, встановленою Кабміном, буде збитковим. Економіст Андрій Новак розповідає про те, чим рішення КМУ загрожує економічній ситуації в Україні та як насправді можна було б зробити вартість пального доступнішою.

Державне регулювання цін на деякі сорти пального суперечить базовим принципам ринкової економіки, до якої Україна перейшла з набуттям Незалежності, відмовившись від комуністичної економіки. У ринковій держава не встановлює ціни на товари і послуги – вона може лише впливати на їх формування.

Читайте також: «Лишили нас без штанів». Львівські ресторатори вимагають скасувати локдаун вихідного дня

Ціна формується з кількох чинників. Перший, головний і базовий – це собівартість того чи іншого товару або послуги, другий – попит і пропозиція на ринку. Відповідно до цього формується ціна. Держава, звісно, може і повинна вести регуляторну політику для формування ціни, але не встановленням обов’язків для виробників чи торговців продавати свої товари і послуги за певними цінами чи з обмеженням торгових надбавок.

Якщо уряд хоче, щоби ціна на пальне була доступнішою, то має діяти від початку ланцюга формування ціни, а саме – із собівартості. В Україні є багато нафтопереробних заводів, але нині вони завантажені тільки на 20-30%. Тобто, хоч ми маємо власні ресурси, 2/3 в нас – імпортні, а лише одна третя – від вітчизняного виробника. Тому, якщо держава хоче більш доступних цін, то має, перш за все, створювати більш сприятливі умови на початку циклу – на циклі виробництва, а не вказувати АЗС роздрібну ціну.

Читайте також: 8 тисяч - це більше насмішка, ніж допомога. Чому підтримка від держави не врятує підприємців

Такий хід уряду говорить лише про те, що він не вміє і не може працювати інакше, ніж за радянськими методами. Це дає негативний сигнал як для українських бізнесменів, так і для зовнішнього світу, що, безумовно, не сприймає таких підходів, як регулювання цін. Рішення уряду може відлякати потенційних інвесторів: інвестуй чи не інвестуй – держава може тебе змусити. З такими підходами розміщувати виробництво в Україні буде не перспективно, адже невідомо, як держава вестиме себе далі.

Утім, якщо суспільна реакція та реакція гравців ринку на дії уряду буде різко негативною, то є надія, що він скасує своє рішення.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!