8 тисяч – це більше насмішка, ніж допомога. Чому підтримка від Уряду не врятує підприємців

1971 0
Інші держави надали допомогу, як підприємцям, так і громадянам – незалежно від статусу, віку, статі, – як правило, у розмірі двомісячної середньої зарплати.
Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Президент Зеленський цього тижня анонсував матеріальну допомогу, а також податкові канікули для економічної підтримки підприємців та їхніх працівників у випадку повного локдауну. Звідки Уряд візьме гроші (а це орієнтовно 10 мільярдів гривень) та наскільки допоможе бізнесу така підтримка вижити під час жорсткого карантину, для Tvoemisto.tv розповідає економіст Андрій Новак.

Анонсована президентом фінансова підтримка підприємців і їхніх працівників, що вимушено закриті та перебувають під карантинними обмеженнями, у розмірі 8 тисяч виглядає більше, як насмішка. 8 тисяч на сьогодні – це на 25% менше, ніж середня місячна зарплата в країні.

Якщо враховувати, що ця ініціатива виникла вже на восьмому місяці карантину, то виходить одноразова підтримка від держави становить орієнтовно тисячу гривень на місяць. Це половина місячної пенсії переважної більшості старших людей. При сьогоднішніх тарифах, особливо в опалювальний сезон, – знущання над тими, хто найбільше втрачає вже дев’ятий місяць.

Читайте також: «Лишили нас без штанів». Львівські ресторатори вимагають скасувати локдаун вихідного дня

Інші держави надали допомогу, як підприємцям, так і громадянам незалежно від статусу, віку, статі, і пенсіонерам, і безробітнім у розмірі, як правило, двомісячної середньої зарплати в країні. Це застосували під час першого локдауну навесні цього року, потім знову, тобто це не була одноразова допомога. Для України, за нинішніми мірками, такі виплати мали б становити 21-22 тисячі гривень. Така підтримка дійсно могла би допомогти на певний час пережити критичний період.

Важливо, що Державне казначейство припинило виплати з усіх статей, окрім захищених (соціальні виплати і обслуговування держборгу), тому, очевидно, така ініціатива, що, за оцінками уряду, потребує 10 млрд гривень, може бути реалізована тільки з одного джерела. Йдеться про запозичення – нові борги, внутрішні і зовнішні, які уряду прийдеться терміново залучати, щоби виконати обіцянку президента.

Читайте також: Більше шкоди, ніж користі. В Європейській Бізнес Асоціації проти «карантину вихідного дня» 

Загалом імовірний локдаун, про запровадження і терміни якого вже всі говорять (і в Уряді, і в Міністерстві охорони здоров'я), з погляду медицини необхідний, враховуючи дуже погану динаміку щоденного зростання нових хворих. Є певний сенс в ньому, і більшість країн ввели обмеження, при чому достатньо жорсткі. Та з погляду економіки – це буде ще один удар, і, перш за все, по сфері послуг, яка найбільш залежна від руху товарів і громадян. Якщо все буде дуже обмежено, то вона найбільше постраждає. Як наслідок, це призведе до вищих темпів падіння валового внутрішнього продукту країни за підсумками року.

Нагадаємо, що детальніше про ті категорії підприємців, які можуть розраховувати на виплати, можна дізнатися за посиланням

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!