У Львові тестують електронну оплату проїзду. Як е-квиток вже давно працює у Вінниці

4390 0
У Львові від сьогодні на трьох маршрутах розпочали тестування системи електронної оплати проїзду в громадському транспорті. Львівська міськрада ще у 2015 році підписала меморандум із ЄБРР про співпрацю у впровадженні е-квитка, проте наразі діють лише картки для пільговиків у електротранспорті. Журналістка «Твого міста», родом із Вінниці, розповідає, як е-квиток уже декілька років успішно там працює.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

Електронний квиток для оплати проїзду в громадському транспорті з’явився у Вінниці в 2019 році. Спочатку навесні всіх містян заохочували оформлювати муніципальну картку вінничанина. Спочатку їх видавали тим, що мають пільги в громадському транспорті, студентам і школярам. Приблизно у той же час з’явилися наліпки з QR-кодом, які дозволяють пасажирам платити за проїзд, не використовуючи готівку.

Перші валідатори для електронної оплати проїзду у Вінниці з’явилися в червні 2019-го. Тестування тривало понад рік, під час нього можна було розрахуватися як карткою вінничанина, так і банківськими картками чи готівкою у водія. Пристосування до цього тривало довго, бо мешканці боялися змін і повної відмови від готівкової оплати проїзду. Подекуди не вистачало поширення інформації про те, як оформити електронний квиток, де його придбати, як ним користуватися. 

Однак із 1 травня 2020 року в усьому громадському транспорті Вінниці, окрім маршрутних таксі, запровадили безготівкову оплату проїзду. З того часу плату за проїзд можна здійснити лише з допомогою муніципальної картки вінничанина, безконтактної банківської картки і смартфона з технологією NFC – через валідатор. Ніякої готівки! 

Придбати неперсоніфіковану муніципальну картку можна в продуктових крамницях і магазинах «Преса» на зупинках або ж замовити онлайн. Термін використання картки становить п’ять років, вартість – 60 гривень. З її допомогою можна здійснювати безкоштовну пересадку впродовж 30 хвилин на всі види транспорту, окрім маршрутних таксі.

Муніципальна карта вінничанина

Картку вінничанина можна поповнювати в різний спосіб: 

  • на довільну суму для оплати одноразових поїздок, додаткових пасажирів і багажу;

  • придбати електронний проїзний квиток на 130 поїздок (трамвай, тролейбус, автобус);

  • купити безлімітний місячний проїзний квиток на всі види муніципального транспорту.

Читайте також: Перезавантаження громадського транспорту. Що (не)змінить е-квиток у Львові

Спочатку таке нововведення було незвичним для містян. Пасажири сварилися з водіями, воліючи заплатити за проїзд готівкою, бо не мали грошей на картці або ж муніципальної картки вінничанина. Однак згодом усе владналося. В той час я щодня їздила громадським транспортом, тож мені було зручно раз на кілька місяців поповнювати картку вінничанина і не перейматися наявністю грошей на проїзд. Водночас легко розраховуватися з допомогою телефона завдяки NFC-функції: просто прикладаєш гаджет до валідатора – і все, оплата пройшла.

Як це працює

У кожному тролейбусі, трамваї та автобусі, а з 1 червня 2021 року і в деяких маршрутних таксі, є три валідатори, подібні до тих, що встановили у львівському транспорті. 

На лінії працює контроль. Контролер має ручний термінал, з допомогою якого може зчитувати останню транзакцію з телефона, банківської картки або муніципальної картки вінничанина, бачити номер громадського транспорту і час оплати.

Ручний термінал у контролера/фото: vinnitsa.info

 

І оскільки більшості містян було важко звикнути до того, що немає паперового квитка, один із валідаторів у транспорті має функцію друку одноразового талона після розрахунку банківською карткою або з допомогою телефона.

Читайте також:  Як у Стрию впровадили е-квиток і до чого тут Львів

Які бувають е-квитки

Є два види муніципальних карток вінничанина. Загальна або неперсоніфікована продається у звичних магазинах на зупинці чи онлайн, придбати її може будь-хто.

Загальна персоніфікована картка коштує стільки ж, але має деякі переваги: «прив’язана» до людини, при втраті на ній можна відновити баланс. Такі картки виготовляють у центрі обслуговування за 30 днів від дати замовлення.

Персноніфіковані картки можуть бути також пільговими, студентськими і учнівськими. Вони діють за нижчим тарифом. 

Чи потрібен е-квиток 

Муніципальна картка вінничанина стала зручною альтернативою для тих, що часто користуються громадським транспортом. У Вінниці зробили все для того, щоб її можна було швидко придбати чи поповнити. Плата за проїзд дуже спростилася, бо тепер нема потреби передавати гроші через інших пасажирів, рахувати, чи правильно дали решту: достатньо, як уже мовилося, прикласти картку до валідатора. 

Однак людям, які їздять громадським транспортом зрідка, не потрібен е-квиток. Зазвичай тільки пільгові категорії населення, школярі та студенти мають муніципальну картку. Молодь розраховується переважно з допомогою банківської картки чи телефона. Особисто я майже ніколи не ношу зі собою готівку, тому розраховуюся за проїзд в рідному місті лише другим способом, тобто телефоном. Це швидко, просто й екологічно, адже не потрібен паперовий квиток, не треба шукати, куди його викинути після використання тощо.

Читайте також: Е-квиток у Львові. Усе про картки, ціни, пільги

Однак є й певні невигоди, особливо для гостей міста, які можуть не мати грошей на картці, а інший варіант оплати не передбачений. Я багато разів була свідком ситуацій, коли люди з інших міст, зайшовши у трамвай, не розуміли, як оплатити проїзд без е-квитка чи банківської картки. Тож доводиться просити інших купити їм одноразовий паперовий квиток через валідатор в обмін на готівку. 

Компроміс

Цілий рік у Вінниці не було можливості оплатити проїзд готівкою в громадському транспорті, що спричинило багато дискусій і дійшло до створення містянами петиції стосовно можливості готівкової плати за проїзд. Тому з 1 квітня 2021 року для зручнішого користування муніципальним транспортом для гостей міста організували продаж одноразових паперових квитків за готівку через мережу терміналів самообслуговування EasyPay. Вартість паперового квитка не відрізняється від вартості електронного, але включає комісію оператора. Тобто термінал видає паперовий квиток і фіскальний чек. Для зчитування й перевірки службою контролю він містить унікальний код транзакції та штрихкод.

У всіх маршрутних таксі також є валідатори, але наразі вони приймають лише Муніципальну карту вінничанина, тому готівкою там ще також розраховуються. Наразі працюють над тим, щоб налагодити оплату через банківські картки у маршрутних таксі.

Читайте також: У Львові завершили випробовування системи е-квитка

Та все ж таки у Вінниці запровадили безготівкову оплату проїзду в громадському транспорті. Водночас у Львові щойно тестують е-квиток, а коли він почне повністю функціонувати, невідомо. Сподіваємося, це станеться незабаром. 

 
Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!