Гольдберг і Кастелло. Як іноземці вплинули на топонімію Львова

6795 0
Прізвища італійців, які приїжджали до Львова, місцевому населенню, було вимовляти важко, тому приїжджим здебільшого давали прізвиська.
Фото: Віктор Гальчинський

Фото: Віктор Гальчинський

Традиція називати вулиці на честь відомих людей походить з Європи. Зазвичай, вулицям дають імена їх видатних мешканців, які спочили в Бозі. Хоча у Львові це не зовсім так. Звідки походять назви деяких місцевостей та вулиць у Львові, розповідає львовознавець, екскурсовод Петро Радковець.

У Львові мало є прикладів, коли вулицю називали на честь людини, яка там свого часу мешкала. Утім, такою є вулиця Фредра – львів'янина, батька польської драми та дідуся Андрея Шептицького. Александер Фредро мав маєток приблизно в тому місці, де зараз розташована названа на його честь вулиця.

Також за європейським зразком названа вулиця Ярославенка – на честь композитора, вілла якого ще донедавна  стояла на цій вулиці, аж поки її не знесли заради новобудови.

Чому Кульпарків і Кастелівка?

Мікрорайон Кульпарків отримав свою назву від прізвища Гольдберг. Це був поважний багатий чоловік, який подарував своїй дочці маєток у цій місцині. Жінка збудувала тут лічницю і передала її місту – для убогих і психічно-хворих людей. Тоді місцевість називалась Гольдберґот (ґот – поселення), що згодом трансформувалося у Кульпарків.

Також у Львові жили італійці на прізвище Кастелло, які і залишили по собі Львову район Кастелівка, що його у 1880-х роках стали забудовувати новими будинками архітектори Іван Левинський та Юліан Захаревич.

Читайте також: Найкоротші вулиці Львова. Історія і фото

У центрі Львова також є маленька вуличка, названа на честь італійського архітектора. Це вулиця Римлянина. Прізвища італійців, які приїжджали до Львова, місцевому населенню, було вимовляти важко, тому приїжджим здебільшого давали прізвиська, як-от Римлянин.

Іван Франко та іспанська віза

У Львові є така легенда. У 1990-х роках, коли відкрилися кордони і можна було потрапити в Європу, група львів'ян подала заявку на візи в Іспанію. Тоді відмовили усім, окрім однієї людини, яка жила на вулиці Івана Франка. Звісно, іспанці не знали про українського письменника, але вирішили, що це на честь іспанця Франко.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!