Капітальний ремонт будинків Львова: хто може отримати 90% фінансування з бюджету

7425 0
Зараз у Львові триває процес списання будинків із балансу ЛКП, після чого мешканці самі обирають варіант управління будинком.

У Львові ухвалили Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, за якою капітальні ремонти, модернізація ліфтів можуть фінансуватися з міського бюджету – до 90%. Про деталі розповідає один з її ініціаторів та авторів, керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук.

Кілька місяців роботи разом із головам успішних ОСББ і профільними управлінцями, голосування у сесійній залі – і львів’яни отримали одну із найпотрібніших на цей час Програм. Завдяки їй мешканці багатоквартирних будинків зможуть проводити капітальні і невідкладні ремонти, замінювати старі ліфти на вигідних умовах співфінансування з містом.

Нагадаю, що зараз у Львові триває процес списання будинків із балансу ЛКП. Після цього мешканці самі обирають варіант управління будинком: створення ОСББ або перехід на самообслуговування чи укладання договору з управляючою компанією. Та найбільше львів’ян турбувало, що їм доведеться самостійно вирішувати проблеми житлово-комунальної господарки, які накопичувалися десятиліттями.

Читайте також: Як списання будинків із балансу ЖЕКів уплине на ринок нерухомості Львова

У Львові вже діяла програма підтримки ОСББ, за якою ремонти проводилися при співфінансуванні з містом в однаковій для всіх видів робіт пропорції: 70% з бюджету, 30% – мешканці. Натомість наша програма дає більше можливостей:

1. Вона поширюється на всі багатоквартирні будинки, незалежно від форми управління у них. 

2. Перераховані всі види робіт, які можуть фінансуватися з міського бюджету.

3. Чітко прописане співвідношення часток міста і мешканців при проведенні тих чи інших робіт, а саме:

  • ремонт окремих конструктивних елементів будинку (фасад, фундамент, стіни тощо), що потребують невідкладного ремонту: до 90% з бюджету, 10% – співвласники будинку;
  • модернізація ліфтів – до 90%  з бюджету, 10% – співвласники будинку;
  • виведення будинку з аварійного стану – 100% фінансування містом;
  • заміна інженерних мереж – градація розміру часток залежно від площі будинку; Чим менша площа  будинку – тим більша частка з бюджету від 60% до 90%.
  • ремонт покрівель – градація часток залежно від поверховості будинку: 1-3 поверхи  – до 90% на 10%; 4-5 поверхів – до 85% на 25%; вище п’яти поверхів – до 70% на 30%. 
  • ремонтно-реставраційні роботи у пам’ятках культури (головні фасади, сходи, дахи) – до 70% (але не більше 499,9 тис. грн) на 30%.
     

Я переконаний, що ця програма матиме для львів’ян два серйозні позитивні ефекти. Перший – економічний. Мешканці отримують чималу фінансову підтримку, щоб покращити стан будинку. Другий – психологічний. Програма має стимулювати людей ставати і відчувати себе повноправними власниками домівок. А ще має дати розуміння, що «моє» не закінчується за дверима квартири. Стан будинку, прибудинкової території – це спільна відповідальність усіх співвласників. Мешканці повинні вчитися домовлятися зі своїми сусідами, що і як робити, визначати пріоритети.

Читайте також: Життя без жеків: що чекає львів'ян з нового року 

Програма розписана на 2019-2020 роки із перспективою продовження на довший час. А наразі матимемо два роки, щоб проаналізувати її ефективність та, можливо, внести правки. Наразі закликаю львів’ян активно подаватися до участі в Програмі, аби спільно зробити і власні домівки, і Львів комфортнішими.

Як це зробити

Ознайомитися з документами Програми підтримки співвласників багатоквартирних будинків можна за посиланням. Детальний алгоритм участі виглядає наступним чином:

  1. Для участі у Програмі уповноважена особа подає головному розпоряднику коштів звернення та кошторис на очікувану вартість робіт.
  2. На підставі поданих ними кошторисів на очікувану вартість робіт, головні розпорядники коштів проводять огляд будинків щодо необхідності їхнього включення до проекту титульного списку об’єктів для виконання робіт.
  3. Розпорядники коштів формують проекти титульних списків у порядку надходжень звернень відповідно до бюджетних призначень та частки співфінансування, про що повідомляють учасників програми.
  4. Уповноважена особа учасника програми, будинок якого включено до проекту титульного списку, скликає загальні збори співвласників багатоквартирного будинку для прийняття рішення щодо участі у Програмі.
  5. Про результати зборів уповноважена особа учасника програми повідомляє головного розпорядника коштів та надає протокол зборів.
  6. Основним критерієм для визначення будинків, які можуть бути включені у титульні списки, є участь у співфінансуванні та розмір частки співфінансування.
  7. З метою укладання договору про співробітництво Учасник програми надає Головному розпоряднику коштів підтверджуючі документи про наявність коштів у розмірі, що складають частку співфінансування.
  8. На підставі рішення загальних зборів, погоджених титульних списків та підтверджуючих документів про наявність коштів уповноважена особа учасника програми укладає договір з головним розпорядником коштів про співробітництво, у якому зазначається частка співфінансування, яка спрямовується на виготовлення проектно-кошторисної документації, її експертизи та авансовий платіж підрядній організації.
  9. Головний розпорядник коштів розробляє проектно-кошторисну документацію та проводить її експертизу за кошти учасника програми
  10. Головний розпорядник коштів проводить процедуру тендерних або допорогових закупівель робіт.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Публікація в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!