Життя без «ЖЕКів»: що чекає львів’ян із нового року

9880 1
Залишилося менше двох місяців на те, аби мешканці «багатоквартирок» визначилися, хто і як управлятиме їхніми будинками.
фото Олександр Шутюк

фото Олександр Шутюк

Із нового року житловий фонд Львова житиме за новими правилами. З 1 січня 2019-го всі будинки, які досі були на балансі «жеків», перейдуть на нові форми управління. Які саме – визначатимуть самі мешканці будинків, пише депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук.

Оскільки часу на роздуми і рішення залишилося небагато, спробую коротко пояснити, як діяти, адже знаю, що багато містян не розуміють, що на них чекає. Зрештою, це справді серйозна зміна, яка потребує максимального інформування та роз’яснення.

Наголошу, що вихід житлового фонду з-під керівництва комунальними підприємствами, був лише питанням часу. Це нормальна європейська практика, коли саме мешканці розпоряджаються своїм майном, вирішують, як утримувати свій будинок.

Читайте також: ОСББ чи самоуправління. Як і коли львів’яни мають почати керувати своїми будинками

Отож, сьогодні львів’янам пропонують на вибір три варіанти управління будинком: створення ОСББ, самообслуговування, управляючі компанії. Рішення потрібно ухвалити до 1 січня, провівши будинкові збори. Для мешканців, які так і не зможуть визначитися, з 1 березня 2019 року відбудеться конкурс щодо призначення управляючої компанії будинками. По своїй суті – це ті ж «ЖЕКи», які укладатимуть договори з мешканцями будинку та надаватимуть низку послуг із обслуговування та керування будинком. Які це будуть послуги, визначатимуть самі мешканці. За даними ЛМР, будинків із «управителями» у місті вже є 45. Загалом же, у Львові діють 50 управляючих компаній – 40 комунальних «ЖЕКів», 10 – приватних.  

Читайте також: Створити ОСББ у Львові. Все у ваших руках (насправді ні)

Водночас, я радив би мешканцям передусім задуматися над створенням ОСББ, за якими перспектива. Їх у нашому місті вже понад 1,2 тисячі. Знаю дуже багато успішних об’єднань, де мешканці є справжніми господарями своїх будинків. Окрім цього, спільно із керівниками ОСББ, які показали свою ефективність, ми вже тривало напрацьовуємо ряд механізмів, які мотивуватимуть львів’ян брати управління свого будинку у власні руки. 

Читайте також: А ви вже домовились із сусідом? Як у Львові створюють ОСББ

Ми вже домоглися позитивних змін для мешканців, які хочуть оформити земельну ділянку біля будинку у постійне землекористування об’єднанням. Також внесли корективи у два проекти ухвали, вже проголосовані сесією ЛМР. Одна визначає допоміжні приміщення, які мають залишитися у розпорядженні власників квартир. Інша ж стосується саме списання всіх будинків з балансу «ЖЕКів». Зокрема, напрацювання стосуються того, аби численні проблеми житлово-комунальної господарки, які накопичувалися десятиліттями, в один момент не лягли фінансовим тягарем на плечі львів’ян. Також нагадаю, що саме будинки з ОСББ можуть скористатися програмою «Теплий дім».

У перспективі – розробка ще кількох програм, які зроблять взаємодію міста і ОСББ взаємовигідною та ефективною. Для прикладу, програма реставрації житлових будинків, які є пам’ятками архітектури. Тож запрошую голів ОСББ, містян долучатися до наших напрацювань і обговорень.

Партнерська публікація

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 


Читайте також:
7 Грудня, 2018 08:18
Норика Це просто бандитство,створення ось таких "ОСББ"! Що зробили ЖЕКИ і-головне- міська рада для цього? Зробили ремонти у всіх під'їздах? Ні! Більше того, у нашому будинку ремонту не було вже 12 років( а у квартплату закладено, що ремонт має бути кодні 5(!!!) років!
Чи дахи і зливні труби всюди в належному стані? Теж ні.
Як виглядають вхідні двері у будинок( ті, на які ще не зібралися самі мешканці)?
У якому стані підвальні приміщення і горища?
Чи в належному стані підмурівки біля будинків?
І т.д, і т.п. А на це все ж направлена має бути наша квартиплата!
Моя мама живе на Сихові і там вже створили ОСББ( я писала декілька разів, що протестую і чому, але було "завдання" створити таке). тепер, щоб взяти довідку, треба вичекати на вулиці( лише ввчечері працюють), а потім з тим папірцем іти додому до голови РСББ, що мені дуже не подобається.
нічого кращого не передбачається, але, п.Садовий, хоч ВІДДАЙТЕ ОСББ ТІ ГРОШІ, ЯКІ ЗІБРАЛИ У ВИГЛЯДІ КВАРТПЛАТИ І НІЧОГІСІНЬКО НА НИХ НЕ ЗРОБИЛИ! Віддасте????
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!