«Не хочу вставати з ліжка». Міфи і правда про сезонні депресії

4791 0
Саме в осінньо-зимовий період значно зростає кількість людей, в яких спостерігаються прояви депресії.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Наш настрій постійно змінюється, що справді нагадує коливання погоди протягом року. Але чи правда, що сама погода за вікном може впливати на наш настрій, або ж, взагалі, спровокувати депресію? Про це – психологиня, засновниця психологічної студії «Сенс» Мар’яна Франко.

Забігаючи наперед скажу, що сезонна депресія – не міф і, згідно із сучасними дослідженнями, сезонність справді суттєво впливає на наш настрій. Проте давайте спершу розберемося, що саме ми називаємо депресією.

Усім нам відомий стан, коли важко встати з ліжка. Але під час депресії це перетворюється на справжню життєву проблему. Найгіршим є те, що людина почувається однаково нікчемною незалежно від того, чи їйтаки вдалося піднятися та дійти до роботи, чи вона так і пролежала увесь день в ліжку. Адже клінічна депресія – це не просто тимчасова хандра чи прокрастинація, коли люди говорять: «Щось у мене немає настрою». Це чіткий набір симптомів, що проявляються щодня, зберігаються більшу частину часу доби і все це триває понад два тижні.

Читайте також: Як уникнути депресії. Поради владики Венедикта

Що ж це за симптоми? Американська асоціація психіатрів серед основних виділяє пригнічений настрій, відсутність бажань, раптову зміну сну, почуття власної нікчемності, думки про смерть та самогубство, раптову зміну ваги та розлади сну, збудливість або загальмованість, труднощі з зосередженням уваги та відчуття втрати енергії. Одночасна наявність хоча б п’яти з цих симптомів уже має бути підставою для звернення по фахову допомогу, бо людина може страждати на депресію.

«Але до чого тут погода?», – питаєте ви. Річ у тім, що, статистично, саме в осінньо-зимовий період значно зростає кількість людей, в яких спостерігаються прояви депресії. І провокувати таку циклічність може (хто б міг подумати!) погода. Вважається, що така сезонна періодичність депресивних розладів пов’язана саме з дефіцитом сонячного світла. Нещодавно проведені дослідження виявили клас клітин на сітківці ока, які реагують на зміну інтенсивності світла і надсилають сигнали безпосередньо до лімбічної системи мозку, яка відповідає за емоції. Відповідно, якщо світла меншає, частина людей, мозок яких є чутливим до таких коливань, починає відчувати пригнічення.

У такому випадку до класичних симптомів депресії додається ще й сезоннсть розладу – час початку депресії припадає на осінній період, триває близько 90 днів, після чого минає навесні і цей цикл повторюється щонайменше три роки поспіль. Такий розлад класифікують як сезонну депресію або, кажучи науковою мовою, «сезонний афективний розлад» (англ. позначається дуже символічною абревіатурою – SAD).

Цікаво, що чимдалі ви живете від екватора, тим більша у вас імовірність захворіти на SAD. Вчені пов’язують це все з тим же дефіцитом сонячного світла. Так, на півночі США, у Нью-Йорку, на SAD страждають аж 12,5% населення, а в сонячній Флориді – усього 1,4%.

Читайте також: Сильні люди на карантині. Навіть найбільш міцне дерево падає від бурі

То чи можна все ж вберегтися від підступного SAD? Відповідь – так! Більше того, якщо ви помітили за собою такі сезонні коливання настрою та інші наведені симптоми, які починаються з кінця жовтня-листопада та наче самі собою минають разом з приходом весни, це може бути вагомою підставою звернутися до психотерапевта та розробити план терапії. Адже до SAD можуть доєднатися і інші, не менш неприємні симптоми. До прикладу, з однією моєю клієнткою, яка має чітко виражені симптоми SAD, ми вже у вересні виробили план дій, готуючись до зимового періоду, адже окрім пригнічення настрою та сезонного падіння самооцінки, у неї в цей час на додачу виникає розлад харчової поведінки і, як наслідок, під кінець зими виникають ще й проблеми з вагою. А кожної весни їй доводиться мати справу вже з наслідками та щоразу купувати новий одяг.

А чи можна взагалі уникнути симптомів сезонної депресії? Насправді, профілактика SAD є надзвичайно простою та ефективною: максимум сонячного світла протягом дня і яскраве освітлення вдома й на роботі. Узимку для нас всіх діє правило – світла забагато не буває. Тому, щоб запобігти пригніченому настрою, привчіть себе щодня мати невеличку, бодай півгодинну, прогулянку і як тільки випаде сонячний день, намагайтеся якомога більше бувати на вулиці або ближче до вікна.

А вдома я взагалі порекомендую провести експеримент – на зиму замінити усі лампочки на якомога потужніші та подивитися, як це впливає на ваше самопочуття.

Сезонна депресія завершується разом з приходом весни і сонця. Проте не варто намагатися просто перетерпіти розлад, адже ідеться, перш за все, про час та якість вашого життя протягом 90 днів – це ж ціла чверть року.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!