Місто на двох континентах. Кілька фактів про Стамбул, про які не розкажуть гіди

3048 0
У пошуках як провести вихідні яскраво та з насолодою радимо відвідати Стамбул. У цьому місті ви точно відчуєте, ніби опинилися на перехресті континентів, культур та епох. Історичність давнього Візантію (перша назва міста – ред.) тісно переплітається із сучасністю, і від цього додає своєрідної перчинки до смаку турецького життя. Воно, здається, тут ні на хвилину не зупиняється, і навіть вночі.

Місто шаленого ритму

Звісно, кожен з вас побачить і відчує Стамбул по-своєму. У найбільшому місті Туреччини і Європи ви знайдете свої родзинки. Все ж поділюся деякими спостереженнями, про які геть не всі місцеві гіди розповідають. Перше з них – дахи цегляного кольору в більшості будівель міста. Пролітаючи над Стамбулом, бачиш, як вони гармонійно доповнюють барви морської води та напівпустельних грунтів.

Тільки-но ми приземлилися в аеропорту, тепле сонце в небі над Стамбулом кудись заховалося, а поки доїхали до готелю, то й взагалі пішов дощ. На щастя, під вечір він майже завершився, тож нам вдалося розпочати знайомство з величним містом давної Османської імперії.

До речі, місцеві мешканці від дощу ховаються під однаковими прозорими парасольками. Зрештою, не знаю, чи така особливість в усіх Стамбулу, та в районі Бейогле, де ми зупинилися, – точно. Виглядає це доволі ексцентрично. Повіривши прогнозу синоптиків, наступного дня ми теж вирішили прикупити маленький сувенір за 25 турецьких лір. Але розчепірка майже не пригодилася. Як казав наш гід, погода в Стамбулі – як невірна жінка.

Денний ритм у цьому місті неймовірно жвавий, а ввечері складається враження, ніби ріка виливає з берегів – стільки людей виходять на вулиці, величезний шум та гамір, автомобілі безперервно сигналять, намагаючись протиснутися серед натовпу.

Корки на дорогах – це одна із сучасних особливостей Стамбулу. Вони сковують місто практично завжди. Здається, дороги тут «дихають» тільки вночі та рано-вранці. Також в місті дуже багато таксі, всі вони як одне – жовтого кольору.

За даними 2016 року в місті проживає понад 15 мільйонів людей, на сьогодні їх кількість, напевно, становить більше 17 мільйонів. Стамбул розташований на двох континентах – Європа та Азія, та на узбережжях Чорного і Мармурового морів. Розділяє його затока Босфор. Тому дістатися з однієї частини на іншу можна лише через мости або ж яхтою чи морським автобусом. Крім того, чимало людей, які живуть в азійській частині Стамбулу, їздять на роботу в європейську, і навпаки. Це суттєво ускладнює рух на дорогах.

Як будете проїжджати через мости в Стамбулі, зверніть увагу на чоловіків, які стоять по обидві сторони переправ, їх там просто цілісінькі шеренги – стоять із закинутими у Босфор вудками і ловлять рибу. Як казав наш гід Рамадан, це ті чоловіки, які втікають з дому, щоб нічого не допомагати жінкам.  

Атмосферні вулички і коти

На головних міських вулицях Стамбул нагадує місто безперервного руху. У вихідні тут особливо ніде яблуку впасти – вулиці переповнені людьми. Одні поспішають у власних клопотах, інші розмірено гуляють, намагаючись вловити запах міста, компанії приємно проводять час за столиками ресторанів, і зовсім не зважають, що впритул до них ходять сотні місцевих і туристів.

Для повноцінної картини уявіть, що цими заповненими вулицями пересуваються не тільки люди, а й автомобілі. До речі, коли переходите дорогу з однієї сторони вулиці на іншу, варто бути пильним і швидким, бо водії тут не зупиняться, аби вас пропустити. У Стамбулі такі привілеї мають лише коти, яких на вулицях ой як багато. Не дивуйтеся, коли за стіл у кафе до вас застрибне кицька. Місцеві мешканці їх завжди підкормлюють, тому ці тваринки тут завжди ситі.

Якщо ж хочете сховатися подалі від галасливих компаній та вуличних співів, постійного потоку відвідувачів у брендових магазинах та маркетах із солодощами, це у Стамбулі теж можливо. Як-от нам вдалося відшукати у лабіринтах стамбульського середмістя атмосферну вуличку Французьку. Наш гід розповів, що схожих до цієї маленьких вулиць у місті немало. Але, щоб прогулятись ще кількома, відпочинок у колоритному турецькому місті вартує продовжувати більшим, ніж два дні. Думаю, це буде однією з причин, чому я ще обов’язково повернуся в Стамбул.

Особливістю Французької вулиці є те, що вздовж 300 метрів згори вниз одне біля одного з обох сторін розташовані мінікафе. У кожному лунає своя музика – десь ввімкнена платівка, а хтось співає наживо. Адміністратори чекають на вас прямо при вході, пробуючи кожен заманити до свого кафе. Перевага таких місць у Стамбулі в тому, що життя в них зупиняється. Якщо приїдете у місто, раджу побувати на одній з таких вулиць.

Ранкова тиша із запахом смаколиків

Нам пощастило мешкати у готелі, розташованому фактично в серці Бейогле – поблизу площі Таксім та найвідомішої вулиці району Істікляль, яка простягається на майже півтори кілометри. Безліч магазинів і рестооранів вздовж неї в перемішку чергуються зі старими будівлями, які досі зберігають архітектурні особливості часу свого створення та розкажуть вам свою історію. Поєднання атмосфери сучасного і минулого Стамбулу важко передати словами, сюди варто приїждати і проникатися.  

До того, у місті розвішано незвично багато національних прапорів Туреччини, що неможливо не помітити. Коли запитала гіда, звідки така характерність, той відповів, що частина прапорів на вулицях залишились від недавнього відзначення Дня незалежності країни. Проте решта прапорів встановлені постійно, бо так нагадують усім про свою країну. І навіть діти, підростаючи, розуміють, що це – прапор Туреччини. 

Вулиці міста втихомирюються тільки ближче до середини ночі, о годині 3-4. А от вранці близько 8-9 години вони незвично пусті. До речі, це ідеальний час для фото. Десь на фоні можуть з’явитися хіба комунальники, які прибирають місто після нічних гулянок. Магазинчики теж потрохи прокидаються – продавці чистять вітрини та викладають товари, а десь навіть пригостять вас відомим багатьом рахат-лукумом.

Є ще одна смачна особливість Стамбулу – через кожні 100 метрів на головних вулицях розташовуються прилавки на колесах, які продають свіжу випічку – настільки ароматну, що ви не зможете пройти повз і не купити її. Ввечері поміж ними з’являються такі ж пересувні магазинчики зі смаженою кукурудзою та грибами. Звісно ж, традиційним кебабом ви теж посмакуєте.

Вигідний політ зі Львова

Якщо вирішили провести вікенд у Стамбулі, можете обрати прямий рейс зі Львіва до Стамбулу від авіакомпанії SkyUp. Тим паче, що восени погода в місті на берегах Босфору як ніколи підходить для теплих активних прогулянок. Зручно та з комфортом, без жодних перельотів з транзитом – зі Львова ви вилітаєте в п’ятницю, а повертаєтесь вже у понеділок. При бажанні продовжити вихідні або ж розпочати їх раніше доступний також рейс у середу. Загалом, якщо поспішити, то ще у жовтні є можливість встигнути купити квитки, вартістю від 1 600 грн в одну сторону. Умови та вартість перельотів можна дізнатися на офіційному сайті перевізника. Також ви можете відразу забронювати квитки та готель завдяки опції сітібрейки, це якщо у вас бракує часу, щоб самому організувати подорож.  

Поки ви бронюєте квитки, готуємо цікавий репортаж про те, куди піти та що неодмінно варто побачити в Стамбулі.

Зазначимо, на сьогодні в’їзд до Туреччини дозволено туристам, якщо вони мають один із документів:

  • документ про щеплення від COVID-19, складений не раніше ніж за 14 днів до прибуття до країни (Туреччина визнає вакцини, схвалені ВООЗ, а також ті, що використовуються в Україні на національному рівні);
  • документ, що засвідчує, що особа перехворіла на COVID-19 протягом останніх 6 місяців;
  • негативний ПЛР -тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до прибуття;
  • експрес-тест на антиген SARS-CoV-2, проведений не пізніше ніж за 48 годин до прибуття.

 

Не потрібно пред’являти документи дітям до 6 років і транзитним пасажирам. Детальніше про умови в’їзду читайте за посиланням. Тут так само можна перевіряти актуальні правила в’їзду перед бронюванням квитків та вильотом. 

Перед прибуттям до Туреччини іноземці повинні заповнити спеціальну форму.

Правила перетину кордону встановлює уряд Туреччини і вони можуть змінитися у будь-який момент, залежно від епідеміологічної ситуації в країні. Про умови перетину кордону з Україною дізнавайтеся тут

Фото Юлії Осим

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!