Не бійтеся. Путін не зможе залишитися при владі

9841 0
26 березня у Варшаві президент США Джо Байден виступив з промовою, в котрій закликав не опускати рук в протистоянні з Росією і приготуватися до тривалої боротьби.
Фото: УП

Фото: УП

«Не бійтеся!». Цими словами новообраний папа Іван Павло ІІ вперше звернувся до світу 1978 року. Ці слова, повторені 1979 року в Варшаві – столиці країни, на яку чекало ще десятиліття боротьби з комуністичним режимом, – набули політичного забарвлення.

Через 43 років у Варшаві американський президент Джо Байден знову закликав «не боятися», цього разу – військового протистояння з Росією:

«Нехай сьогодні слова папи Івана Павла ІІ горять з такою ж силою. Нізащо не втрачайте надію! Не сумнівайтеся! Не опускайте рук! Нізащо не зневірюйтеся! Не бійтеся

Читайте також: Путін не може лишитися при владі, – Байден. Відео

26 березня минула 31 доба війни, котру почала Росія проти України – боротьби, котру Джо Байден називає війною між демократією й авторитаризмом:

«Бої у Києві, Маріуполі та Харкові сьогодні – це останні битви тривалої боротьби. Угорщина, 1956 рік. Польща, 1956, а потім знову 1981 рік. Чехословаччина, 1968 рік. Радянські танки придушували демократичні повстання, але опір продовжувався, аж поки, нарешті, 1989 року не впала Берлінська стіна, а з нею – і всі стіни радянського панування. Вони впали! І народ переміг».

Віра, надія і світло свободи, що протистоять темряві та жорстокості авторитаризму – основні метафори промови. Історія вже нас навчила, сказав Байден, що демократія – сильніша[1]*.

Невипадково, що Джо Байден виступав у Варшаві, адже тут «впродовж багатьох поколінь свободі кидали виклик і тут свобода перемагала».

Американський президент демонструє, що розуміє Центрально-Східну Європу, що знає її історію протистояння комуністичному режимові, що знає методи боротьби, до яких схильна Росія. Дж. Байден зауважив, що працював з Мадлен Корбел Олбрайт, котра, перш ніж стати першою жінкою-держсекретарем, була змушена тікати з Чехословаччини, бо підтримувала дисидентський рух у країні. Президент США дає зрозуміти: його Росія не здивує.

У своїй промові Байден озвучив кілька повідомлень. І для кожного з них – свій адресат.

1. Передусім, «мій меседж до України: ми – з вами. Крапка!».

Свою підтримку Байден підкріпив цифрами:

«За роки, що передували вторгненню, ми, Америка, відправили в Україну понад 650 мільйонів доларів зброєю, зокрема протиповітряним і протитанковим обладнанням. Після вторгнення Америка виділила ще 1,35 мільярда доларів на зброю та боєприпаси. І завдяки мужності та хоробрості українського народу, обладнання, яке відправили ми та наші колеги, використали, щоб захищати українську землю та повітряний простір з нищівним ефектом [для Росії]».

2. Польщі президент США висловив своє захоплення:

«Я вражений щедрістю мешканців Варшави – і всього польського народу – глибиною їхнього співчуття, їхньою готовністю простягнути руку допомоги, відкрити свої серця... щоб допомогти».

3. До Європи Байден звернувся з двома чіткими закликами: 

  • Європа повинна покласти край своїй залежності від російського палива. «І ми будемо працювати разом, щоб досягнути цього, щоб минули часи, коли нація корилася примхам тирана, аби задовольнити свої енергетичні потреби. Це має закінчитися. Це має закінчитися».
  • По-друге, Європа більше не може більше миритися з корупцією: «Ми маємо боротися з Кремлівською корупцією, щоб надати російському народу рівні можливості... Недостатньо з риторичним запалом прославляти демократію, свободу, високі стандарти і свободу. Всі ми повинні щодня тяжко працювати для демократії – й тут, у Польщі, і в моїй країні, також».

 

Читайте також: «Ціна зволікання з літаками – тисячі життів українців», – Зеленський у розмові з Анджеєм Дудою

4. Джо Байден закликав НАТО взяти на себе зобов'язання й вести «цю боротьбу» впродовж тривалого часу. «Ми повинні залишатися єдиними сьогодні, завтра та надалі. Впродовж прийдешніх років і десятиліть. Це буде нелегко. Це дорого коштуватиме. Але це ціна, яку ми маємо заплатити, бо темрява, яка живить автократію, не зрівняється з полум'ям свободи, яке запалює душі вільних людей повсюди».

5. Американський президент звернувся і до Росії:

  • Немає виправдання війни, яку почала Росія. З самого початку Росія була налаштована на насильство, відкидаючи всі можливості дипломатично посилювати безпеку в Європі.
  • «Росія ніколи не підкорить Україну, бо вільні люди відмовляються жити у світі відчаю й темряви».  
  • Наші санкції вже перетворили «рубль на гравій». На понад 400 представників російської влади, зокрема й на головних архітекторів війни, США вже наклали санкції. Понад 400 міжнародних компаній покинуло Росію.
  • «Без сумніву, ця війна вже стала стратегічною помилкою для Росії».
  • Світ і надалі буде єдиним і швидко каратиме за Росію, щоб заставити її змінити свій курс.

6. Прозвучало звернення і до росіян :

  • «Я завжди прямо і чесно говорив із вами, російським народом. Тож дозвольте мені сказати, якщо ви здатні послухати. Ви, російський народе, нам не ворог».
  • «Ви, російський народе, як і всі люди в Європі, все ще пам'ятаєте, що були в подібній ситуації наприкінці 30-х і 40-х років. Ситуація під час Другої світової війни все ще живе в пам'яті багатьох бабусь і дідусів... Це не спогади про минуле. Більше ні. Адже саме це російська армія робить в Україні просто зараз».
  • «Агресія Володимира Путіна відрізала вас, російський народе, від решти світу, і це повертає Росію в 19 століття. Це не те, ким ви є».

7. Джо Байден не звертаєтсья до Путіна безпосередньо, але є кілька тез стосується саме його:

  • «навіть не думайте зайти хоч на дюйм території НАТО. Згідно зі статтею 5, у нас є священний обовязок захищати кожен сантиметр території НАТО – всією силою нашої колективної могутності».
  • Твердження про те, що Росія почала війну, щоб «денацифікувати Україну», є брехнею, а США підтримуватимуть Україну, що дає підстави сформулювати такі повідомлення до Путіна: «Ми тобі не віримо і ми не закриватимемо очі».

 

Завершується промова словами «Заради всього святого, ця людина не може залишитися при владі...Хай благословить вас усіх Господь..». Будемо вважати, що це повідомлення до всього світу.

[1] Натомість Путіна історія навчила іншому. 21 лютого в своїй промові, котра виправдовувала вторгнення російських військ на територію України, він називав «помилки радянської влади», які зараз взявся виправляти: «Звичайно події минулого вже не змінити, але ми повинні хоча б сказати про них прямо, і чесно без жодних застережень... сучасну Україну цілком створила Росія, причому Ленін та його соратники робили це в дуже грубий щодо самої Росії спосіб».

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!