Перетворити колії на дороги або Як Укрзалізниця впливає на трафік у центрі Львова

13845 0
Рух у центрі Львова настільки ускладнений через те, що залізничні колії розрізають місто на ізольовані квартали, а мостів для перетину колій недостатньо.
Фото: photo-lviv.in.ua

Фото: photo-lviv.in.ua

Багато жителів Львова щодня проводять щонайменше дві години у різному транспорті. Щоб покращити якість життя львів’ян, слід раціонально вирішити транспорту проблему міста. Про те, як тут може допомогти Укрзалізниця – мешканець Львова, інженер Філіп Шухевич.

«Львівська залізниця» може допомогти кардинально змінити ситуацію, що склалася. Як спадщина важливого будівництва 19-го століття, залізниця зараз контролює великі ділянки украй необхідних для Львова земель. Її великогабаритна інфраструктура більше не пристосована до актуальних потреб 21-го століття, а тому має бути адаптована до потреб сьогодення.

Однією з головних проблем є те, що у Львові, у дуже старому місті, майже весь транспорт повинен перетинати його центр. Навіть більша частина залізничного руху проходить через центр міста, використовуючи залізничну колію уздовж вулиці Під Дубом. Чи справді вугілля Червоноградських шахт та інші вантажні перевезення потребують транзиту через історичне місто?

Навіть побіжний перегляд карти вказує, шо існують альтернативні варiанти. Для більшості пасажирських перевезень може бути використаний шлях, що веде від Сихова до центрального вокзалу. За відносно незначні витрати його можна було б модернізувати, збільшивши кількість колій. Для перевезення вантажів існують альтернативні лінії навколо Львова через Малехів, Рава-Руську або Ходорів. Інвестиції, необхідні для додаткового трафіку, також можуть бути відносно невеликими.

Читайте також: Що обіцяють Садовий і Синютка зробити для вирішення транспортної проблеми Львова. Аналіз програм

Основною метою було б зупинити рух поїздів коліями Підзамче, Під Дубом, Клепаpів. Тоді цю інфраструктуру можна переобладнати на велику міську автомагістраль. Як наслідок, значна кількість машин зможе оминати центр міста, адже з’явиться можливість їхати прямо від вулиці Хмельницького до вулиці Шевченка. Для розширення iснуючого полотна і, можливо, деяких мостів, необхідні будуть серйозні будівельні роботи. Але якщо вибрати адекватні технології, незручності для населення і трафіку можуть бути мінімальними.

Не знаю, чи всі усвідомлюють, що рух у центрі Львова настільки ускладнений через те, що залізничні колії розрізають місто на майже ізольовані квартали, а мостів для перетину колій недостатньо. Наприклад, район Рясне та новий квартал Голосіївка можна вважати островами, майже ізольованими від решти міста. У першочерговому порядку Укрзалізниця повинна побудувати новий тунель для полегшення доступу до нового масиву Голосіївка з вулиць Винниця і Тунельна. Уздовж колій Укрзалізниці вулицю Шевченка також слід розширити, щоб полегшити рух транспорту до і з Рясне. Загалом у Львові досі iснує багато залізничних колій, які раніше постачали вантажі великим заводам. Зараз більшість із них не використовуються і можуть бути ідеальною основою для майбутнього розвитку нових трамвайних колій. Їx слід передати місту.

«Укрзалізниця» повинна не тільки зменшуватися у розмірах на території міста, але й адаптуватися до нових умов. У місті з'явилися нові великі ділові центри, наприклад, навколо Податкової, вулиць Стрийської чи Угорської. Вони не обслуговуються залізницею. Працівники таких центрів часто живуть за містом і їздять на машині. У більшості міст, із розмірами Львова, організована система швидкісних регіональних поїздів для швидкого перевезення таких пасажирів. Львівська залізниця має підготуватися до цього нового попиту. Якщо, як вважають, залізничний транспорт розвиватиметься у майбутньому і залишатиметься стратегічним, нова периферійна залізнична колія може бути збудована в середньостроковій перспективі навколо Львова, щоб більшість поїздів уникали міста.

Читайте також: Розкоркувати Львів. Як лікуватимуть хвороби транспортної інфраструктури

Тaкі великі проєкти обов'язково потребуватимуть підтримки або, принаймні, відсутності втручання центральної влади в Києві. Минулі приклади показали, що позитивна співпраця не завжди гарантується. Тому потрібно уникати політичних міжусобиць будь-якою ціною для досягнення конкретних результатів. Необхідна активна участь yсix членів Львівської міської та обласної рад незалежно від партійної приналежності. Для початку, всім партіям та кандидатам пропонується згадати цей проєкт як частину своєї нинішньої передвиборчої програми.

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто» за підтримки компанії EasyPay

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!