Рятівний блиск. Світловідбивачі можуть врятувати життя пішохода

5496 0
Раптом прямо перед вами з’являється пішохід і вас відразу огортає холодний піт, коли замислюєтесь про трагічні наслідки.

Представник «Ротарі-клубу» Пітер Меєр-Расмуссен розповідає про те, як вимога носити на одязі світловідбивачі зменшила у Данії число дорожньо-транспортних пригод за участю пішоходів та велосипедистів на 85%. Він уважає, що така норма  може зменшити кількість аварій на дорогах України.

Я пригадую, коли в мене вперше з’явився світловідбивач. Це було на шкільному уроці, де нам розказували про безпеку на дорогах. Всім учням роздали світловідбивачі, щоб прикріпити їх на одяг або рюкзаки. Пам’ятаю, як показував свій яскравий подарунок батькам і вони допомагали мені прикріпляти його на одяг. У школах Данії школярі й сьогодні отримують такі світловідбивачі.

У двотисячних до цього долучились страхові компанії.Для них це важливо, адже у разі аварії в якій постраждає дитина, вони відшкодовують витрати на медичні послуги. Хоча головне, звісно, турбота про дітей.

Читайте також: Як зробити дорогу дитини зі школи додому безпечною. Пам’ятка для батьків

Світловідбивач мало змінився з часу, коли його почали використовувати і подібний до того, який я сам отримав у дитинстві. Це невеликий плаский круглий предмет на шнурку, який може обертатись. Це важливо, бо дозволяє світлу відбиватися з будь-якого ракурсу.

Водій може бачити пішохода на відстані приблизно сорок метрів. Відбите ж світло рефлектора – за сто сорок метрів. Це дає водієві втричі більше часу, щоб загальмувати або об’їхати.

Скандинавська статистика свідчить про те, що відтоді, як діти почали використовувати світловідбивачі, кількість дорожньо-транспортних пригод за їхньої участі зменшилась на 85%. Це реальні зміни! Ми рятуємо життя наших дітей, заощаджуємо гроші, які мали б використати на лікарні й ремонт. Врешті, отримуємо нову якість безпеки на дорогах.

Восени 2012 року я вперше їхав на автомобілі в Україні. Працюючи в Данії, я звик до різного роду штучного освітлення на дорогах. В Україні з цим складніше, особливо в селах. Але й у Львові є місця, де вуличне освітлення недостатнє або цілком відсутнє! Я знаю, що майже кожен водій мав жахливий досвід водіння поблизу пішохідних переходів чи вздовж доріг у селах. Буває, що раптом прямо перед вами з’являється пішохід, і відразу вас огортає холодний піт, коли ви замислюєтесь про наслідки. Що, якби ви збили цю людину? Особливо страшно, якщо це дитина.

Ідея давати світловідбивачі дітям зі Львова та навколишніх сіл з’явилась тоді, коли був започаткований Львівський міжнародний Ротарі-клуб.

Читайте також: Фара на лобі. Чому взаємна повага не менш важлива, ніж дотримання ПДР

Ми закупили шість тисяч світловідбивачів і почали роздавати їх у селах та дитячих будинках області. Найкращий досвід мали в Самборі, де одночасно відбувалось навчання з безпеки на вулицях і дорогах.

Деколи ми зустрічаємо людей, які сміються, побачивши людину зі світловідбивачем. Ми можемо теж трохи посміятись разом із ними. Але коли ви йдете неосвітленою дорогою, якою мчать машини, або чекаєте на дитину, яка повертається додому в темряві, стає не до сміху. Світловідбивач на одязі чи шкільному рюкзаку важливий, а носити його приємно, якщо замислитись про те, що він рятує життя. Бережімо себе й наших дітей!

Нагадаємо, у Львові стартував масштабний інформаційно-просвітницький проект із безпеки дорожнього руху. Впродовж року його ініціатори проведуть соціологічне дослідження, серію публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, навчання та флешмоби серед школярів, тренінги для водіїв та просвітницьку кампанію в медіа.

Організатори проекту «Безпечні дороги» – соціальна ініціатива Української греко-католицької церкви «Хтось не зробить» та медіа-хаб «Твоє місто» у співпраці з кафедрою соціології «Львівської політехніки», організацією RotaryLvivInternational, Патрульною поліцією Львова за підтримки ексклюзивного партнера – компанії AriaGroup.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без покликання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!