Що таке «голландська хвороба» міст і як бути з нею Львову

2726 0
Місто може не тільки податками чи кредитами наповнювати бюджет – а й виступаючи економічним агентом.
Фото: Medium

Фото: Medium

Нові кредити, які набирає Україна, Львів – не панацея. Лише на них економіку не піднімеш. Львівський підприємець Руслан Фогел про те, як Львову залучити інвестиції та найкраще розпорядитися своїми ресурсами. 

Кожного року ми чуємо, що Львів залучає все нові і нові кредити. Це вимушений захід, однак на одних кредитах розвинути економіку неможливо, і це уже неодноразово доводилося науковими дослідженнями.

Читайте також: Львів припинив створювати можливості або Чого бракує у програмах кандидатів

Бо економіку можна виростити тільки на інвестиціях: внутрішніх або зовнішніх. І задача міста – створити умови, щоб кошти вкладалися в найбільш перспективні сектори, ставши свого роду «економічним агентом».

І у Львова є для цього ресурси, зокрема трудові. А також земля і нерухомість, які можна просто забудувати житлом, але можна розпорядитися і більш грамотно.

Що ми бачимо навколо Львова та й по цілій Україні? Те, що економісти називають «голландською хворобою», коли усі вільні кошти вкладаються у аграрний сектор, який розвивається найшвидше.

Тобто ми маємо місто – де є трудові ресурси, і навколо розвивається аграрний бізнес. Тоді чому місту не поєднати ці два напрямки, обравши курс на створення виробничих, логістичних та торговельних майданчиків?

Читайте також: Власність зобов‘язує. Чи може держава обмежувати власників будинків культурних пам‘яток

Місто може не тільки податками чи кредитами наповнювати бюджет – а й виступаючи економічним агентом. Для бізнесу – створюючи можливості, та для містян – створюючи робочі місця та ефективно розпоряджаючись ресурсами.

І у цьому є шанс для Львова.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!