Спрощене ЗНО, або Якою буде цього року вступна кампанія

2998 0
Спрощення цього року насамперед полягають у тому, що немає державної підсумкової атестації (ДПА) для 4 і для 9, і для 11 класів. Процедуру вступу теж спростили на 2022 рік.

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7132, за яким процедура проведення ЗНО цього року буде спрощеною. Йдеться про один мультипредметний тест та мотиваційний лист, за результатами написання яких абітурієнти будуть вступати до того чи іншого закладу освіти на бюджет. Народна депутатка, секретариня Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа пояснює, як це може працювати на практиці під час війни.

Спрощення цього року насамперед полягають у тому, що не буде державної підсумкової атестації (ДПА) для 4 і для 9, і для 11 класів. Процедуру вступу теж спростили на 2022 рік. Більшість цікавить саме вступ до закладів вищої освіти, як він буде відбуватися. Так ось, це буде за принципом НМТ (національний мультипредметний тест), а також потрібен  мотиваційний лист.

Читайте також: Освітяни Львівщини просять не скасовувати ЗНО

НМТ мають складати онлайн один раз. Наразі плануємо, що там буде три предмети і по 20 питань з кожного. На це дадуть 80 хв. Але важливо, що зараз ці деталі ще уточнюють. Спершу планували питання з української мови, математики, яка була обов’язковою для ДПА, та історії України – предмет, що є актуальним. Наразі теж ще вирішуємо, які точно будуть предмети, бо багато запитань саме до історії України, оскільки випускники готували інші.

Інша річ, що можливості НМТ є обмеженими. Узагалі ІТ-спеціалісти просять для створення такої програми 9-12 місяців, а зараз мають за три місяці зробити її, відтестувати та запустити. Окрім того, до війни в нас мало бути 300 тисяч абітурієнтів, і це багато. Відповідно, питань буде дуже багато, а чим більше даси предметів і питань до програми, тим вища імовірність, що вона не буде належно працювати. Тому тест може бути скорочений до двох предметів.

Щодо мотиваційного листа, то дуже важливо, щоби його оцінювали так, як це було на ЗНО. До сьогодні діяв порядок, що на ЗНО можна набрати максимум 600 балів. Відповідно при такому великому значенні тесту зменшувалася вагомість мотиваційного листа, який був оцінений лише в 1 бал. Тоді мотиваційний лист не становить корупційного ризику і його роль залишається незначною. Це вирішує долю вступу в рідкісних випадках. Необхідно, щоб сьогодні саме за таким принципом оцінювався результат Національного мультипредметного тесту і мотиваційного листа при вступі.

В іншому випадку, ми розуміємо, що лист може бути написаний не самим абітурієнтом, завчений на пам'ять тощо. За логікою, після тестування або перед треба було б написати лист, це ще теж не вирішили. 

Читайте також: Три львівські виші ввійшли до рейтингу найкращих університетів країн Європи і Середньої Азії

На цей рік ми дали повноваження Міністерству освіти і науки щодо того, як має відбуватися ЗНО, і потім це має затвердити уряд. В умовах війни доводиться приймати різні рішення, не знаємо, де будуть бойові дії, в якій області. Тому, тест плануємо провести онлайн в першій половині липня, у визначених місцях із доступом до інтернету, де є бомбосховища, можливо, безпосередньо в укриттях. Також моєю пропозицією було, щоби українці за кордоном, охочі вступати до наших університетів, складали тести в посольствах та консульствах.

Потрібно розуміти, що цього року не буде рішення, яке задовольнить всіх. Війна дуже несправедлива і в її умовах провести ідеальну вступну кампанію неможливо, але ми маємо зробити все можливе.

Усе залежатиме від нашої перемоги. Ми мусимо перемогти, а потім далі змінювати освіту в Україні.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!