Захисники мусять розуміти, що їм є куди повертатися

1956 0
Психологиня рехабу «Будинок воїна» Наталія Мрака пояснює, чому до ветеранів може бути все менше довіри, чому військовим так потрібна підтримка в тилу і як допомогти їм адаптуватися.
Український військовий на Донеччині / Фото: Арсеній Приліпка

Український військовий на Донеччині / Фото: Арсеній Приліпка

Останні дослідження соціологів свідчать про песимістичні оцінки щодо ставлення до ветеранів та їх повернення до цивільного життя після війни. Такими є, зокрема, дані вересневого загальнонаціонального опитування «Образ ветеранів в українському суспільстві», яке презентував Український ветеранський фонд Мінветеранів та Соціологічна група «Рейтинг». Згідно з дослідженням, попри те, що 79% респондентів досі вважають, що в суспільстві є повага до ветеранів, частка тих, хто має протилежну думку зросла з 6% до 18%. Якщо в липні 2022 року 55% опитаних говорили про беззаперечну повагу з боку суспільства до ветеранів, то у вересні 2023 року таких лише 25%. Психологиня рехабу «Будинок воїна» Наталія Мрака розповіла про те, чому так відбувається та як допомогти ветеранам адаптуватися.

Погане ставлення до ветеранів свідчить просто про власні упередження і стереотипи. Є певні стереотипи щодо ветеранів, які ми мусимо розвінчувати. Зокрема, що всі вони повертаються з передової агресивними. Також часто люди думають, що військові не здатні швидко адаптуватися до цивільного життя і це правда, але це не привід їх боятися чи не довіряти. Що точно не допоможе їм в адаптації, то це зневіра

Однак я розумію, чому до ветеранів все менше довіри. Війна триває вже довго. Багато людей мають сплутані емоції, зокрема, розчарування, упередження щодо того, хто насправді є Героями. Загалом в суспільства є багато претензій, пов’язаних з мобілізацією. Та й люди здатні уникати воєнних тем, адже хочуть морально відпочити від війни, як би це не звучало.

Читайте також: Ставлення до ветеранів з боку суспільства погіршується, – соціологи

Але ветерани насправді повертаються травмовані, їм важко адаптуватись до звичайного життя, тому несприйняття суспільства лише шкодить їм. Вони відчувають ніби потрапили в паралельну реальність. Люди повертаються з війни вже зовсім не тими, ким були раніше. 

Взагалі є різні маркери, які можуть вказати на те, що ветеран потребує допомоги. Наприклад, військовий не може нормально спати та концентруватися. Він розсіяний і не може виконувати звичну розумову роботу. Це ті симптоми, які свідчать, що він вже не справляється самотужки. 

Мусимо розуміти, що військовослужбовці, які воювали на фронті, потребують підтримки рідних, спілкування і впевненості, що їх тут чекають. Вони мають знати, що є куди повертатися, тому важливо це проговорювати. Варто наголошувати ветерану, що є проблеми, у вирішенні яких вони не одинокі. Психосоціальна підтримка дуже важлива. Військові, будучи на передовій, мають завжди тримати в думці, що про них тут подбають і приймуть такими, якими вони є. 

Зараз справді багато військових звертаються саме за психологічною допомогою. Водночас й багато родин приходять на консультації, а також приходять ті, хто втратив рідних на війні. Є центри, які допомагають з психологічними травмами. До початку повномасштабного вторгнення активно проводили психологічні консультації у центрі реабілітації «Фенікс», а зараз ми допомагаємо в рехабі «Будинок воїна» у Львові. Там проводимо психологічні практики для військових та їхніх родин. Зокрема, є групи психологічної підтримки та індивідуальні консультації зі стабілізації.

Читайте також: «Можна мати протез, але не мати куди вийти», або Що з роботою для ветеранів

Також зараз є ветерани війни, які навчаються на психологів і можуть стати чудовою підтримкою для воїна в адаптації. Люди, які мають бойовий досвід набагато краще працюють з психологічною реабілітацією ветеранів.

Прірва між досвідом війни і життям в тилових містах буде посилюватися з кожним роком. Проте треба розуміти, що не завжди по поверненню в тил військовий зрозуміє самотужки, що він є психологічно травмований. Тому в цьому випадку близька людина може стати його провідником та прикладом, показати, що звернутись по допомогу не страшно і не соромно. 

Дивіться також: 

Для того, щоб обговорити, чи готові підприємства працевлаштовувати поранених на війні людей, чи шукають ветерани роботу, які вакансії пропонує їм львівський ринок праці, а також про те, на скільки Львів є доступним й інклюзивним для людей з інвалідністю, що робить місто, щоб покращити умови і чого бракує військовим Tvoemisto.tv організовувало дискусію «Робочі місця і доступність. Чи готова Львівщина до повернення військових».


Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.
 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!