Політична реклама

Нестерпна транспортна проблема. Як Львів може впоратися з заторами

5137 0
«У корені будь-якої міської проблеми, з якою ми щодня стикаємося на побутовому рівні, лежать недосконалі управлінські рішення».
Фото: thesundaytimes.co.uk

Фото: thesundaytimes.co.uk

Прихильники Спільноти Tvoemisto.tv проблемою №1 міста назвали недосконалу транспортну систему/недостатню мобільність (31% усіх голосів). Ми також проаналізувати програми кандидатів на голову Львівської ОТГ на предмет того, як вони будуть її вирішувати, а у студії медіа-хабу «Твоє місто» відбулась на цю тему публічна дискусія.

Кандидатка на голову Львівської ОТГ від Української Галицької партії Юлія Гвоздович ще раз детальніше про те, що відбувається у місті з транспортом та як вона має намір цій проблемі дати  раду

Три роки тому, коли я вдруге стала мамою, я на собі відчула, як нам стало складно пересуватися по місту і організовувати розвиток наших дітей. Наша сім’я була з тих, хто пересів на приватний транспорт і рідше стали користуватися громадським. За можливості мій чоловік їздить на роботу велосипедом, за можливості я ходжу пішки. Але коли треба організувати навчання і розвиток двох дітей, у нас єдиний вихід – автомобіль. Це відбулося тому, що громадський транспорт не виконує своєї функції і став нестерпним для людей, а затори та інші незручності – це вже наслідок.

Читайте також: Що Гвоздович обіцяє зробити для Львова. Аналіз програми

Для того, щоб львів’яни користувалися громадським транспортом, ми повинні вирішувати питання його якості. Насамперед, змінити модель оплати для перевізників. Той, хто надає послуги з пасажирського перевезення, повинен отримувати оплату за кілометраж, а не за кількість пасажирів. Лише таким чином ми отримаємо стабільну кількість транспорту, яка перебуває на маршрутах згідно чітко визначеного графіку. Безперечно, у такому великому місті, як Львів, ми повинні мати можливість спланувати, як доїхати з точки А в точку Б, як в денний, так і в нічний час.

У корені будь-якої міської проблеми, з якою ми щодня стикаємося на побутовому рівні, лежать недосконалі управлінські рішення. Окрім оплати «за пасажирів», це незрозумілі конкурси, на яких окремим підприємствам «роздаються» автобусні маршрути. Після того ми маємо дуже обмежений вплив, щоб проконтролювати як вони працюють. Стан комунальних підприємств, які обслуговують електротранспорт і частину автобусів, – ще одна управлінська проблема. Місто купує автобуси, трамваї і тролейбуси, які часто ламаються. До прикладу, ті автобуси, які були закуплені до Євро-2012, через рік перестали їздити. Комунальним транспортним підприємствам потрібні чіткі умови та фінансові плани, які б забезпечили як оновлення парку, так і ремонт наявної техніки. Мусимо визнати, що трамваї ламаються занадто часто, якісь закуплених викликає багато запитань, а прозорість рішень і стратегій залишаються закритими.

Ми багато говоримо про перехоплюючі паркінги. Їх треба робити, як на в’їзді у місто (адже щодня до 150 тис. людей щодня заїжджають до Львова на роботу), так і в історичний ареал, пам’ятаючи, що користуватися громадським транспортом люди будуть тоді, коли матимуть можливість пересісти на якісний громадський транспорт.

Читайте також: Місто коротких відстаней? Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть транспортну проблему

Ми маємо лише точкові дослідження, як люди пересуваються і куди їздять. Я належу до тих 15% львів’ян, які найбільше переміщаються, коли займаються дітьми. Якби у нас було місто коротких відстаней, коли соціальна інфраструктура знаходиться на пішій відстані від дому, ми б їздили менше. Якщо біля дому немає якісних шкіл, дитячих садочків, гуртків та інших можливостей змістовного дозвілля для дітей і підлітків – ми шукаємо можливості далеко від дому і постійно кудись їздимо. Якби умови були кращі, ми б нікуди не їздили. Якби громадський транспорт був якісний і безпечний – діти з певного віку могли б ним користуватися самостійно.

Мене часто запитують про План сталої мобільності Львова. У нас немає іншого виходу, аніж розвивати електротранспорт і популяризувати велосипеди чи скутери, надавати пріоритетність пішоходам, громадському транспорту. Тим не менше – те, що ми зараз називаємо Планом сталої мобільності Львова є радше концепцією, але немає поетапного плану дій із графіком втілення. За оцінками її творців – нам потрібно буде 12 років, аби втілити цей план – чи готові львів’яни так довго чекати?

Читайте також: Українська Галицька партія представила свою команду до Львівської міськради

Ми мало говоримо про безпеку велодоріжок, а ще менше – про безпечні велопарковки чи транспортування засобів в громадському транспорті. Повертаючись до початку – люди користуватимуться громадським транспортом, якщо він буде якісним; люди пересуватимуться на велосипедах, якщо це буде безпечно; люди будуть менше витрачати часу в поїздках, якщо у них біля дому буде інфраструктура. 

Важливо, що повністю переформатувати підхід до організації громадського транспорту не зможуть люди у владі, які десятками років зберігали статус-кво, і є залежні від бізнес інтересів своїх партнерів. Тому це зможуть зробити лише незангажовані нові сміливі люди, які очолять місто.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!