Нестримний рух, шалена спека або Навіщо Львову дерева

10033 0
На повністю засаджених дорослими деревами вулицях, а особливо у парках і скверах температура повітря може бути нижчою на понад 5 °C.
ілюстративне фото: ТСН

ілюстративне фото: ТСН

Усім учасникам дорожнього руху було б комфортніше пересуватися містом, якби в ньому було більше зелених насаджень, пише голова ГО «Зручне місто» Юрій Тер-Арутюнян.

Усі ми чули про такі начебто серйозні, але водночас далекі й через це маловажливі для нас проблеми, як «різка зміна клімату», «глобальне потепління», «танення льодовиків», «озонові діри». Але кого це хвилює, крім купки схиблених екоактивістів? Це ж десь там, далеко, не в нас… Озон — вище неба, льодовики — на іншому краю планети, а як потеплішає — то й нічого, більше днів літа буде. Хіба ні?

А що, якщо я вам скажу, що проблема вже не десь далеко, а прямісінько отут, у вашому місті, на вашій вулиці?

Розширення міст та об’єднання в агломерації, ущільнення та забудова зелених зон, індустріалізація, стрімке зростання кількості транспорту в містах, а також збільшення площі поверхні асфальтованих, бетонованих чи брукованих площ відчутно підвищують температуру повітря. Результатом цього може бути не просто дискомфорт від спеки. Організм людини раніше мав сотні років для еволюційної адаптації до змін на планеті, але зараз все змінюється на очах — уже при житті нинішнього покоління. І першими це відчують мешканці великих міст.

Читайте також: Як ми втрачаємо міське озеленення (і заодно якість життя)

Цікаві дані можна знайти в результатах дослідження Вищої технічної школи Цюріха, опубліковані в науковому виданні Plos One у липні. За прогнозами дослідників, у 77% найбільших міст світу в найближчі 30 років відбудеться різке підвищення температури повітря, а до 2050 року у великих містах північної півкулі будуть переважати кліматичні умови, властиві зараз для набагато південніших територій. Таким чином у містах Європи температура влітку буде вищою на 3,5 °C, а взимку — на 4,7 °C.

Аналіз зростання температури міст

І це вже за якихось 30 років! А далі темпи прискоряться.

Що можна робити у містах, щоб трохи врятувати становище? Від розширення та будівництва нікуди не подінемось, транспорт для обслуговування міського життя також потрібен, і, відповідно, потрібні дороги. Можна інфраструктурними методами регулювати попит на використання індивідуального транспорту, популяризувати та розвивати альтернативні та екологічні види транспорту, більше ходити пішки, створювати водойми в містах та підтримувати в доброму стані наявні. Але найпростіше — збільшувати кількість зелених зон. Не вирубувати парки і сквери під будівництво, а садити нові молоді дерева і берегти дорослі.

Читайте також: Чого немає в Комплексній стратегії озеленення Львова

Для громадської організації «Зручне місто» я вирішив провести своє дослідження, яке би показало вплив дерев на температуру повітря на вулицях. Просте вимірювання електронним термометром із зовнішньою термопарою на брукованій вулиці в центрі Львова продемонструвало різницю в майже 2 °C між ділянкою в тіні кількох дерев та ділянкою навпроти, де дерева зрубали. Різниця температур змінюється залежно від того, наскільки густа крона в дерев, скільки цих дерев на одній ділянці та яку частину неба вони можуть закривати. На повністю засаджених дорослими деревами вулицях, а особливо у парках і скверах температура може бути нижчою на понад 5 °C.

Тож результати показали, що температура повітря у затінених ділянках нижча на 2-5 градусів, ніж у сонячних. Та рослинність не лише створює тінь, але й випаровує вологу зі своєї поверхні, що також знижує навколишню температуру.

Крім безпосередньо сонячних променів і температури повітря, на нас діє також тепло від поверхонь, які акумулювали його під дією сонячного випромінювання. Сонце нагріває поверхні, а поверхні відбивають сонячні промені та гріють нас. Тому для отримання більш цікавих результатів я вирішив провести ще декілька тестів — виміряти температуру поверхонь на вулицях міста на сонці та у затінку за допомогою інфрачервоного пірометра.

Декілька сеансів вимірювань показали, що в затінених ділянках температура поверхні вулиць нижча на 12-25 градусів Цельсія, ніж у сонячних ділянках. Вражає, чи не так?

При цьому, крім виробництва кисню, очищення повітря та зниження його температури, зелені насадження дають містові ще низку важливих бонусів:

  • трава, кущі та дерева укріплюють схили, запобігають зсувам та вимиванню ґрунту і піску, який потім тече вулицями і забиває водостічні колодязі;
  • великі площі травників забирають з вулиць зайві опади, чим зменшують навантаження на міську каналізацію та очисні споруди, а також знижують ризики підтоплення вулиць;
  • ряди кущів можуть не лише слугувати декоративними елементами, а й стати шумозахисними екранами між жвавими автодорогами і місцями відпочинку та проживання, а також замінити собою жахливі чорно-білі паркани, якими комунальники так заповзято перегороджують шлях пішоходам;
  • достатньо озеленені території є більш привабливими для проживання й відпочинку, що піднімає їхню цінність в очах мешканців та відвідувачів, збільшує вартість житлових і комерційних приміщень, а в результаті — покращує економіку міста;
  • зменшується використання енергоресурсів, оскільки в зелених зонах менша потреба в кондиціонерах;
  • тінь від дерев захищає покриття вулиць від швидшого руйнування, що зменшує потребу обслуговування та заощаджує бюджетні кошти.


Усе це в комплексі позитивно впливає на якість пересування містом. Якщо ви ходите пішки — крона дерев рятує вас від палючого сонця, а також від опадів. Коли їздите громадським транспортом, також важливо, щоб в салоні не утворилась сауна через спеку зовні. Власники приватних авто теж воліють паркуватись під деревом, а не під палючим сонцем, бо потім дуже некомфортно сідати в розпечену бляшанку.

Читайте також: Як зміниться Сихів. Візуалізація

Тож як не крути, а від зелені одна користь. Відповідь на питання «Що робити?» очевидна — саджати, саджати і ще раз саджати. А поки ми ходитимемо приємними зеленими вулицями, десь там, далеко, можливо, буде повільніше танути льодовик.

Інфографіка Марії Стахів

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!