Як організувати ремонт вулиці у Львові, щоб усім було добре

3975 0
У нас ніхто не думає про комфорт пересування, про магазини і підприємства вздовж вулиці, яку ремонтують, про старших людей та людей на візках, про велосипедистів і про банальну та помітну інформацію для пасажирів. Будь-який ремонт в Україні перетворюється на страждання.
Фото: Дар’я Проказа

Фото: Дар’я Проказа

Ремонти вулиць у Львові та в Україні завжди супроводжуються незручностями для мешканців та автомобілістів. Водночас, про інші категорії населення, такі як велосипедисти та маломобільні групи населення, проектантки та виконавці взагалі забувають, вважає урбан-активіст Дем’ян Данилюк.

Цього року у Львові були, і ще тривають ремонти багатьох вулиць. На жаль, організація процесу ремонту – це жахіття. Приблизну таку картину спостерігали мешканці Личаківської на початку цього року:

Ні, в цьому дописі я не збираюся скаржитися, як усе погано, і що все місто перекопали. Хочу всього лиш показати, як відбуваються ремонтні роботи у цивілізованих країнах. Ремонти необхідні і це викликає певні незручності, але якщо у сусідів поляків чи угорців це можна так назвати – певними незручностями, то в нас це ...

Як приклад, хочу навести ремонт вулиці в Німеччині, який починається із зустрічі з мешканцями та підприємцями на місці. Заздалегідь! Не за день і навіть не за тиждень до початку робіт, а значно раніше.

Читайте також: Личаківська рогатка. Навіщо робити Львів закритим для львів'ян

Головний транспортник міста Лейпциг (Східна Німеччина) пише на свої сторінці у Facebook, що відбулася зустріч із мешканцями вулиці, яку хочуть відремонтувати. Не тільки відремонтувати, а й зробити краще планування – вулиця, як громадський простір, а не лише шлях для машин із точки А в точку Б. Очевидно, що про таку зустріч мешканців теж попередили завчасно. Та й саму зустріч провели по завершені робочого дня.

Після зустрічі з мешканцями, підприємцями та іншими зацікавленими групами (велосипедисти, люди з особливими потребами, різноманітні спілки тощо) проектант/дизайнер створює візуалізацію того, як виглядатиме вулиця після ремонту. Візуалізацію роблять для того, щоб будь-хто без спеціальної освіти міг зрозуміти, як все виглядатиме. В наших реаліях максимум, що можна випросити в замовника робіт чи проектанта це креслення, які можуть «прочитати» тільки обрані.

Вулиця, яку будуть ремонтувати

Візуалізація, як вона виглядатиме після ремонту

Читайте також: Юліан Чаплінський про руйнування й будівництво Львова. Частина перша

Далі німці розташовують Інформаційний пункт, наприклад, у супермаркеті на вулиці, яку ремонтують. У такому інфопункті будь-хто може довідатися всю інформацію про ремонт, його тривалість, що зроблять, як об’їхати, куди і як об’їжджатиме громадський транспорт.

Мешканцям роздають буклети з усією необхідною інформацією про ремонт на їхній вулиці. Інший буклет інформує про всі ремонти в місті, наприклад, у серпні. Такі буклети випускаютьсщомісяця. Решту два – це загальна схема маршрутів та конкретний маршрут №11. Крім цього, для дітей і дорослих організовують екскурсії, а на сайті міськради є відповідний розділ із інформацією про ремонт.

Інформація про громадський транспорт виглядає так: дані про маршрути, які не будуть курсувати, які змінені, а також про тимчасові (переважно автобусні) маршрути, які везуть вас до певної точки, де ви можете пересісти на постійний трамвайний чи автобусний маршрут.

Про «будмайданчик» вулиці

Наприклад, у Лейпцигу, незважаючи на ремонт вулиці Карлі Штрасе, трамваї продовжують курсувати вулицею! Те, що неймовірно для нас, звична практика для них. Однак, це також впливає на тривалість. Наприклад, на фото зображений трамвай, який почергово їздив то одним, то іншим боком вулиці. Також на почерговості ремонту наполягли підприємці, які не хотіли втрачати клієнтів, через розкопування всієї вулиці.

Автобуси не їздять, про що вас проінформувала транспортна компанія, щоб ви були в курсі та не сердились на них та на міську владу, якщо ви раптом марно простоїте півгодини в очікуванні свого автобуса.

Йдемо далі і бачимо відсутність безладу. Це капітальний ремонт вулиці, але вона не засмічена будівельним сміттям. Також бачимо кабельну каналізацію, що означає що між стовпами і будівлями не буде жодних дротів. Звісно буде контактна мережа трамвая. Також між стовпами висадять дерева (клумби вже готові), між деревами буде стоянка для авто і ще буде велодоріжка.

Все надійно і помітно загороджено, а не так як у нас: дерев’яними палками і червоно-білою стрічкою. Люди жодним чином не можуть опинитися там, де ведуться роботи. Тут думають про безпеку і зручність.

Незважаючи на капітальний ремонт вулиця не паралізована! Нею й надалі можуть легко пересуватися люди з особливими потребами. А ще тут облаштували тимчасовий пандус.

Дерева тут шанують не менше, ніж людей. Виростити таке дерево займає дуже багато часу, тому його захищають від пошкоджень технікою.

Обхід та об’їзд для пішоходів і велосипедистів.

Для цього спеціально поклали тимчасовий м’який асфальт, встановили загородження, щоб раптом хтось не зайшов куди не слід і навіть встановили знак.

Для того, щоб трамвай їхав тихо, навколо рейки кріплять ось такі грубі гумові блоки. В деяких випадках, замість цих блоків гуми, заливають густу субстанцію, яка застигає і утворює навколо рейки кожух, який теж поглинає вібрацію і шум коліс.

Читайте також: Кінець «Вулиці для всіх». Як бруківка на Бандери перемогла урбаністів

Як це все відбувається в нашій країні ви всі добре знаєте. В нас ніхто не думає про комфорт пересування, про магазини і підприємства вздовж вулиці, яку ремонтують, про старших людей та людей у візках, про велосипедистів і про банальну та помітну інформацію для пасажирів. Будь-який ремонт в Україні перетворюється на страждання.

Ремонт хідників та прокладання велодоріжки на вулиці Княгині Ольги у Львові

Фото Ореста Олеськіва / Facebook

Також варто зазначити, що робочий день у німецьких робітників починається о 8:00 і закінчується о 17:00 або 18:00. Зрідка вони працюють понаднормово чи вночі. Вулиці після ремонту відкривають перерізанням стрічки, а на дорозі часто вже лежить сніг.

Фото автора

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!