Як президент Зеленський вчиняє злочин і сам його документує

3791 0
Дії президента є такими, що містять ознаки кримінальних правопорушень.
Фото: Наталія Вітюк

Фото: Наталія Вітюк

Мабуть, лише лінивий не обговорює ініціативи президента Володимира Зеленського щодо опитування у день виборів 25 жовтня. Але маємо бути пильними і не «повестись» на виборчі технології і провокації. Про це – громадська омбудсменка із захисту виборчих прав мережі «Опора» у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило.

13 жовтня Володимир Зеленський анонсував опитування, що проведуть 25 жовтня.

«25 жовтня на виборчій дільниці я задам тобі 5 важливих питань, про те, що ми обгворюємо на вулиці, на кухні і в інтернеті, про що сперечаємося з друзями, батьками або таксистами. 5 важливих питань, щоб дізнатися твою думку, не політиків... Ми запитаємо, а що думаєш ти», – звернувся він до українців.

А 15 жовтня в Офісі президента оприлюднили анонсовані питання. Вони звучать так:

  • Чи підтримуєте ви ідею довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?
  • Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію каннабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?
  • Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності.

По-перше, форма звернення президента до українців є неприйнятною. Звертатися на «ти» до свого народу є неприпустимим для осіб, які займають будь-яку посаду в органах публічної влади. Це неписане етичне правило поведінки. Розумію, що президент націлений конкретно на кожного українця, виборця, але він мав би використовувати звертання на «Ви».

Читайте також: У КВУ заявили, що опитування Зеленського у день виборів суперечить виборчому кодексу

По-друге, опитування є нічим іншим, як новою виборчою технологією задля привернення уваги і мобілізації виборців у день голосування. Чого лише вартують озвучені 5 запитань, що точно не є предметом опитування на місцевих виборах.

Викликає занепокоєння і форма проведення опитування. Зокрема, постають питання: хто опрацьовуватиме опитувальні листи, а, головне, яким є джерело фінансування цієї авантюрної кампанії та хто і як імплементуватиме результати опитування, які його юридичні наслідки?

Невідомо, чи не використають відповіді на ці запитання в обґрунтуванні майбутніх законопроєктів, мовляв, ми врахували думку громадян. Люди мають розуміти, чим це завершиться.

У будь-якому разі такі інформаційні «вкиди» і дії президента є такими, що містять ознаки кримінальних правопорушень. Таким чином, пан президент сам себе документує. Нагадую, що згідно із Конституцією України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Читайте також: Це легалізація домовленостей з РФ. Експерт про запитання Зеленського

Анонсоване опитування жодним чином не урегульоване законодавством України, не має нічого спільного із народним волевиявленням та не належить до повноважень президента України. Понад те, така сумнівна ініціатива є шкідливою, оскільки нівелює Конституцію України, Закони України і є небезпечною для усталеного правопорядку.

Пам'ятайте, що ніхто не зобов'язаний брати участь у цьому опитуванні і кожен може відмовитись від нього.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!