Закупи перед Великоднем, або Що думають інфекціоністи про послаблення карантину

2666 0
Хворих менше зараз не стало та, може, їх виявляють менше.
Фото: Maria Lysenko for unsplash

Фото: Maria Lysenko for unsplash

Ще минулого тижня у Львові били на сполох через збільшення кількості хворих на Covid-19, а вже з понеділка Львів та область віднесли до жовтої карантинної зони, що передбачає низку послаблень обмежень. Лікарка львівської обласної інфекційної лікарні із 30-річним досвідом Наталія Смолинець – про те, чи доцільно послаблювати карантин на свята і до чого це може призвести.

Люди втомилися від тривалого і незрозумілого карантину, але все одно виглядає дивно, що ще наприкінці минулого тижня Львів і Львівщина були в червоній зоні і раптом – перейшли у жовту. Хворих менше зараз не стало та, може, їх виявляють менше.

Попередній досвід показує, що після Різдва, поїздок на «Буковель», різних  святкувань захворюваність на коронавірус ішла вгору, тож послаблення карантинних обмежень зараз не є доцільним – можна було дотримати до Великодня. Тоді би і люди святкували обережніше. Адже багато хто думає, що як ідеться про жовту зону, то можна розслабитися.

Читайте також: Нові штами і утричі більше хворих. Як змінився Covid у Львові і у світі. Інфографіка

Зараз же різко відкрили школи, магазини, ресторани – усе, тож люди можуть вийти з-під контролю і ситуація із захворюваністю знову погіршиться. Ті, хто погуляє на свята, впадуть на плечі медиків. На жаль, у нас перепочинку немає.

Так, перед святами хочеться купити нове вбрання, оновити помешкання, адже зачинені магазини – незручність для багатьох. Але ці закупи можна було б врегулювати, інакше черги і скупчення спричинять нову хвилю захворюваності. Будь ласка, хоча б сплануйте заздалегідь, що маєте купити, не блукайте в магазині довго.

Я би хотіла, щоб у Великодні дні люди були лише з найріднішими і молилися онлайн. А якщо ж вирішили іти до церкви, то були би в правильно одягнених масках і не співали би на весь голос. На жаль, серед людей є багато непокори і бунту. Та якби ви бачили, як помирають від коронавірусу, як важко дихати хворим, то не бунтували би.

Читайте також: Коли дитина боїться дихати. Як Covid-19 впливає на дитячу психіку

Пам’ятайте, що незалежно від того, в якій ми зоні, карантинні обмеження не скасовані. Тож рот і ніс має прикривати маска, на руках мають бути рукавички, користуйтесь антисептиком і ретельно прибирайте удома і на роботі, дотримуйтесь дистанції і не виціловуйтесь, як зустрічаєте знайомих. Коронавірусної інфекції ми не позбулися.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!