Не треба буде репетиторів, або Як зміниться середня школа

14275 0
Нещодавно новий міністр освіти України Оксен Лісовий запропонував скоротити кількість предметів, які вивчають в українських школах. Метою є зменшення психологічного і розумового навантаження на учнів та покращення якості освіти. Ексзаступник міністра освіти України Павло Хобзей розповів Tvoemisto.tv, що така ідея розглядалася вже давно і пояснив, у чому переваги такого формату навчання у школах.
Фото умовне

Фото умовне

Ідея скорочення кількості предметів у школах розглядається дуже давно. Певні речі вже запровадили у Новій українській школі у початкових класах. Однією з її ознак є інтеграція предметів, оскільки діти малого віку бачать певні речі в комплексі і їм потрібно так про це розповідати. Для прикладу, предмет природознавство, куди інтегрують і фізику, і біологію. 

Якість освіти має зрости

Варто розуміти, що стандарт початкової школи і державний стандарт базової основної освіти вже прийнятий. Вже визначено те, що має знати, вміти, могти і якими компетентностями володіти здобувач освіти. Зменшення кількості предметів не означає зниження якості освіти. Навпаки, якість освіти має зрости. Адже коли в розкладі є 14-15 предметів, які викладають раз на тиждень, це не сприяє якості навчання учня. Оскільки нереально через тиждень пам’ятати інформацію, яку пояснили в школі. В Північній Америці в розкладі є 6 предметів, які викладають щодня. Таким чином учні засвоюють матеріал. Крім того, ці предмети читає один вчитель, як у нас це є в початковій школі. Це стосується початкової школи і 100% 5-6 класів. У 7, 8 та 9 класах, які є гімназійними, потрібно шукати золоту середину. 

Кількість предметів завелика і тому учням не вистачає на все часу. Зараз йде аргументація, що, якщо зменшити кількість предметів, то діти чогось не знатимуть і ми знизимо рівень. Навпаки, вони матимуть внутрішню мотивацію працювати над цими предметами, бо їх не буде так багато і буде можливість зосередитись. 

Читайте також: Наскільки популярна історія серед абітурієнтів і чи має бути обов'язковою у мультитесті

Боротися потрібно через інтеграцію та профільність предметів

Є проблема у тому, що в нас немає вчителів для інтеграції певних предметів. Тобто вся підготовка в педагогічних університетах йде вузько по предметах, як у радянські часи. Але це не так страшно, як особистісна проблема, бо години в школі дорівнюють зарплаті вчителя. Наприклад, ми постійно рекомендуємо інтегрувати курси літератури: українську та зарубіжну. Всі тексти вивчаються українською мовою, для того, щоб розуміти прочитане, грамотність читання, вміти викладати своє бачення. Очевидно, що потрібно знати певний набір класиків, але основне не те, скільки ти знаєш, бо Google знає все. Головне, щоб була певна система і розуміння та вміння писати. Насправді і вчителі зарубіжної і української літератур знають обидва предмети, бо вони вивчали це в університеті. В 6 класі відділили географію від природознавства, що стало помилкою: дали додатковий предмет, ще одного вчителя і це лише розбиває уяву і демотивує учнів.

Боротися із цим в старшій школі потрібно через профільність і інтеграції інших предметів, у початковій це важче, але теж можна зробити через інтеграцію предметів. Відтак, наші результати у міжнародних дослідженнях на грамотність читання, природничу чи математичну покращаться.

Учні старших класів самостійно обиратимуть, що вивчати

За концепцією Нової української школи, старша школа буде профільною. Поки не можна чітко сказати, як це працюватиме бо немає стандарту профільної школи. 

Читайте також: Як діяти абітурієнтам, що хочуть цьогоріч вступати до вишів. Алгоритм

Міністр освіти України Оксен Васильович добре зазначив, що потрібно відділити старшу школу від базової. Щоб здобувачі обирали іншу траєкторію, йшли в академічний ліцей, професійний коледж, технікум чи ліцей, щоб продовжити навчання вищому навчальному закладі. Таким чином ти готуєшся з того профілю, якому хочеш присвятити життя, до чого маєш талант, чим хочеш займатися і вивчаєш ці предмети на поглибленому рівні, а інші інтегруєш. В тих дискусіях, де обговорюється це питання, йдеться про те, що 10 клас буде перехідним, коли учні обиратимуть профіль і матимуть можливість його змінити. Але в 11 та 12 класі триватиме підготовка до вступу і продовження навчання у вищій школі за обраним напрямком.

Не буде потреби ходити до репетиторів

Будуть різні профілі та схеми. Позитивним прикладом на Львівщині є місто Червоноград, де вже зреалізували профільну дворічну старшу школу. За рішенням міської ради, визначили один заклад, де є тільки 10 та 11 класи, а інші школи не мають цих класів. У цьому ліцеї є 11 різних профілів, які обрали за бажанням учнів та батьків. Є й інша схема, коли учень обирає поглиблений предмет.

У старшій школі має бути не менше 4 класів, тобто не менш, ніж 100 учнів, щоб забезпечити вибір профілю навчання. Але є такий підхід, коли учні обирають профіль із 3 чи 4 предметів. Це обумовлено тим, скільки предметів можна поглиблено вивчати, бо є граничне навантаження. Опісля можна формувати мобільні класи, які виглядають як спецкурси в університеті. Є різні загальноприйняті моделі. 

Це правильно і це шлях, яким потрібно йти. Тоді не буде потреби ходити до репетиторів замість школи у 11 класі, перед ЗНО. Також зменшення кількість списування та плагіатів. Оскільки потрібно бути геніальним, щоб із 15 предметів знати все на відмінно. Дуже малий відсоток здобувачів може так вчитися. Тому це впливає на втрату здоров’я учнів і порушення доброчесності в академічному процесі.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 
 
 
 
 
 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!