Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Чим вакцинуватимуть львів'ян. Епідеміологиня про вакцину від Covid-19 з Індії

5043 0
Сьогодні, 25 лютого, до Львова привезли 42 200 доз вакцини від коронавірусу. Ідеться про вакцину Oxford/AstraZeneca, але препарат, яким вакцинуватимуть українців, виготовлений в Індії, що декого змушує сумніватись у його безпечності та ефективності. Tvoemisto.tv розпитало про цю вакцину Оксану Пушкарьову – епідеміологиню Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру, яка 15 років займається питаннями вакцинації і працює в групі несприятливих подій після імунізації.

Розкажіть, що це за вакцина?

Це вакцина Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування (для вакцинації в часі пандемії – ред.). Вона розроблена Оксфордським університетом спільно із британсько-шведською компанією і виробляється на потужностях Serum Institute в Індії, що контролюється Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Вона ідентична до вакцини Oxford/AstraZeneca, що вироблена в Британії чи в США: діюча речовина, що впливає на вироблення імунітету, є однаковою, як і формула і все інше.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

AstraZeneca – це векторна вакцина, схвалена ВООЗ. Дозвіл на використання цієї вакцини дали і Велика Британія, і Європейський Союз. В Україні її зареєстрував Державний експертний центр МОЗ.

Препарат може зберігатися, як й інші вакцини, за температури, +2-8 градусів, тобто медичні заклади мають необхідне обладнання для цього, додаткового – не потрібно. Для вироблення захисту від коронавірусу потрібно отримати дві дози препарату з інтервалом у 28 днів.

Оксана Пушкарьова

У багатьох людей є застереження щодо ефективності цієї вакцини. Як вона захищає?

Введення двох доз вакцини дозволяє отримати захисну імунну відповідь через чотири тижні після отримання другої дози вакцини. Хоча тривалість дії захисту поки що невідома – це так само, як з антитілами у тих, хто перехворів. Але ефективність після другої дози досягає 90%, зазначають у ВООЗ.

Звичайно, як і після введення будь-якої вакцини, можуть бути несприятливі прояви – набряк у місці введення, почуття втоми тощо. Але це є в межах норми і не загрожує життю людини, не має серйозних наслідків для здоров’я. Принаймні серед вакцинованих такого не було.

Чому ідеться про різницю в ціні між вакциною Oxford/AstraZeneca, виготовленою в Європі і в Індії? І чому цю вакцину, що приїхала до нас, називають аналогом оксфордської вакцини?

Очевидно, що виробництво в Європі є дорожчим за виробництво в Індії, хоча б через ті ж зарплати працівників. Тому, власне, вакцину виробляють в Індії, щоб здешевити її. Але вона контрольована ВООЗ, а всі процеси на заводі є сертифікованими за міжнародними стандартами. Вакцина від дифтерії, правця і кашлюка, якою ми вакцинуємо дітей, також із цього заводу.

Для мене, як для епідеміолога, важливо передусім, чи має препарат документи, сертифікат якості і схвалення ВООЗ. Це основні показники, на які потрібно опиратись.

Вакцину, що ми отримали, називають також CoviShield…

CoviShield – локальна торгівельна назва, що вказує на те, що вакцина вироблена на заводі Serum Istitute.

Дехто говорить, ніби ця вакцина не пройшла всі випробування.

Це дурниця. Усі вакцини, що зараз є від Covid-19, перебувають на одному етапі випробувань, всі дійшли до третьої фази.

Чим ця вакцина відрізняється від препаратів інших виробників?

Це вакцина на платформі вірусного вектора без здатності до реплікації (відтворення – ред.). Тобто вона дозволяє людині після вакцинації виробити антитіла, але не захворіти. За такою ж технологією зроблена вакцина від американської компанії Moderna.

Китайська вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) інакша – вона містить вбитий вірус, як, наприклад, у вакцині від грипу. А Pfizer – ще інша. Вона містить синтетично створений генетичний код вірусу. Та усі ці вакцини допомогають виробляти антитіла до коронавірусу.

Читайте також: Львів'яни зможуть записатися в чергу на вакцинацію від Covid-19 через Дію

Науковці постійно шукають, як зробити вакцини більш ефективними. У вакцині від кору, наприклад, обов’язково має бути живий, хоч і ослаблений вірус, щоб вироблялись антитіла. Інакше ця вакцина не працюватиме. Досліджувалося і якою має бути вакцина від коронавірусу. Усі чотири вакцини, що зараз дозволені – Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Sinovac – виготовлені за різною методикою, але вони всі показали, що є ефективними та безпечними.

Згадайте, спочатку було близько 40 варіантів вакцини від коронавірусу, але не всі змогли пройти шлях.

Чому говорять, що одна вакцина із цих більш безпечна, інша – менше?

Це говорять люди, а не науковці. Науковці можуть говорити про безпечність і ефективність, коли пройшли дослідження. Те, що зараз пише преса і показує телебачення, я не слухаю.

У Польщі вакцину Oxford/AstroZeneca не рекомендують для людей, старших за 65 років. Що знаєте про це?

Знаю, що є інструкція до вакцини говорить, що її можна використовувати для старших людей.

Зараз сімейні лікарі вивчають попит на вакцинацію у віковій групі 80+, потім – у групі 60+, адже найбільше випадків коронавірусної хвороби, що закінчуються летально, є серед людей старшого віку.

Вакцина, що приїхала в Україну і до Львова, їде також в Бутан, на Мальдіви, в Непал тощо. Це бідні країни і багатьох це наштовхує на думку, що з цією вакциною щось не так, бо це препарат не використовують у Польщі чи Німеччині.

Перш за все ми дивимося на те, що схвалюється ВООЗ. Хтось може закупити дорожчий препарат, хтось – ні.

Я займаюся вакцинацією більше 15-ти років, маю справу з препаратами різних виробників. Так от, ефективність і безпечність показали ті вакцини, що мають схвалення ВООЗ. Тому не має значення, де вони вироблені і скільки коштують. Для планової вакцинації ми купуємо вакцини і індійського, і корейського виробництва, що використовуємо для дітей від народження.

Читайте також: У Львові провели першу вакцинацію від коронавірусу. Хто отримав

Деякі люди кажуть, що серйозні негативні наслідки від вакцинації приховують. Таких випадків немає, а якби були, то приховати їх було б неможливо.

У кожному пункті вакцинації – чи він мобільний, чи стаціонарний – є аптечка, сформована за наказом МОЗ на випадок невідкладних станів від введення будь-якого препарату. Навіть при введенні антибіотиків у людини можуть розвинутись побічні ефекти – від цього ніхто не застрахований. Всі, хто вводить вакцини чи інші лікарські препарати, готові до таких речей. Це відпрацьовано і діє роками.

Усі медики, які працюватимуть під час цієї вакцинації, знають свої дії на такий випадок.

Особисто я і лікарі нашого центру готові вакцинуватися будь-якою вакциною, що схвалена ВООЗ, щоб вберегти здоров’я і зупинити пандемію.

Вікторія Савіцька

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!