Інфаркт, інсульт, пологи. Що покриває НСЗУ та що з реформою «вторинки»

3611 0
Чому некоректно порівнювати послуги Національної служби здоров’я України з послугами страхових компаній; чи реагує НСЗУ на нові виклики і як; які нові пакети доступні українцям із 2023 року, а які ще готують; чи може пацієнт обирати лікаря для надання вторинної меддопомоги; куди звертатись у випадку порушень, зловживань і як такі ситуації відстежує НСЗУ; коли каратимуть заклади, які вимагають гроші за безоплатні послуги; куди звертатися по меддопомогу ВПО і тим, що виїхали за кордон, Tvoemisto.tv поговорило з директоркою Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Тетяною Кудик.

Якщо вірити ґуґлу, серед найпопулярніших запитів: чим займається НСЗУ?

Національна служба здоров’я України є центральним органом виконавчої влади, основна функція якого – стратегічна закупівля медичних послуг у закладів охорони здоров’я.

Чи коректно порівнювати НСЗУ зі страховою медициною за принципом роботи? Страховій платять внески, а коли є потреба йти до лікаря, то вона оплачує пакет послуг, на які підписався клієнт.

Це порівняння не зовсім коректне, тому що держава подбала про кожного українця, дала можливість, щоби кожен, хто уклав договір із сімейним лікарем, підписав декларацію, мав право на безоплатну медичну допомогу в Україні. А екстрена медична допомога може бути надана, навіть коли пацієнт не має декларації.

Нашим читачам таке порівняння здається зрозумілим. Є якийсь набір послуг, який точно буде оплачений державою. Але люди не завжди знають, що саме входить у пакет медичних гарантій.

Програма медичних гарантій включає перелік пакетів, і відповідно до кожного них пацієнт може отримати допомогу. До кожного з них є певні вимоги: підстава для надання медичної послуги; організація роботи відповідно до пакету; вимоги до персоналу, який має працювати і відповідати цьому пакету щодо надання конкретної медичної послуги; вимоги до обладнання, яке має бути в закладі, й до переліку обстежень, які має забезпечити заклад охорони здоров’я відповідно до конкретного пакету. Є й додаткові вимоги, індивідуальні щодо кожного пакету.

Найкраще це працює у «первинці». Українці підписують декларації з сімейними лікарями, середній показник охоплення договорами в Україні – майже 90% населення. Людям більш-менш зрозуміла ситуація з обстеженнями й аналізами, на які скеровує сімейний лікар. А яка ситуація із вторинною ланкою, складнішими обстеженнями, плановими операціями?

Первинна медична допомога була першим пакетом, із якого почалася медична реформа. В квітні 2020 року із зростанням рівня захворюваності на ковід збігся початок її другого етапу – реформування вторинної медичної допомоги, для якого була розроблена певна кількість пакетів. Однак НСЗУ дуже гнучка, видозмінюється, враховуючи виклики, тому запровадила додатковий пакет надання допомоги «Ковід», а згодом розробила окремий пакет «Вакцинація». Уже понад рік триває повномасштабна війна, тому були відкриті нові пакети на підтримку кадрового потенціалу тих, що проживають на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де тривають активні бойові дії.

Наголошу, для вторинної медичної допомоги є пріоритетні пакети, як-от допомога при інсульті, інфаркті міокарда і пологах. Стосовно кожного пакету є певний перелік вимог, ба більше, з року в рік вони збільшуються, щоби зробити послуги якнайкращими для пацієнта, щоби йому надали допомогу вчасно, якісно й безоплатно.

До пакету медичних гарантій входять і планові операції. Тобто якщо пацієнт має показання до операції, її оплачує держава?

У програмі медичних гарантій є пакет «Стаціонарна допомога дорослим і дітям із проведенням оперативних втручань» з переліком вимог до організації роботи, спеціалістів, обладнання, яке має бути в закладі охорони здоров’я. Якщо пацієнт отримав електронне скерування від свого сімейного або лікуючого лікаря, для прикладу хірурга, то він лягає в стаціонар і йому проводять оперативне втручання відповідно до патології.

Чи можуть пацієнти обирати лікаря, який робитиме операцію?

У відділеннях закладу охорони здоров’я, куди потрапляє пацієнт, є внутрішні правила. Але я думаю, що право вибору пацієнтом лікаря однозначно мусить бути.

Ви згадували про підтримку лікарів. Мовиться про тих, які зараз не практикують, але отримують кошти від НСЗУ, щоб залишатися працездатними. Як це працює?

Тут мовиться про збереження кадрового потенціалу на тимчасово окупованих територіях і територіях, на яких тривають активні бойові дії. Ми не знаємо точної кількості пацієнтів, які залишилися на них. Чимало людей виїхали за кордон. І, як би це страшно не звучало, невідомо, чи всі вони живі. Але лікарі залишаються там працювати. Тож для того, аби підтримати їх та заклади охорони здоров’я, запроваджений пакет збереження кадрового потенціалу. Він сприяє подальшому наданню медичної допомоги й можливості виплати зарплати лікарям.

Незалежно від звітів, які вони мали б надсилати, я правильно зрозумів? Бо інколи новини з тих місць свідчать про геройські вчинки лікарів.

Так.

А що з людьми, які виїжджають, ВПО? Чи не втратила актуальності торішня практика, чи вони можуть отримувати послуги, не підписуючи нових декларацій із лікарем за місцем перебування, тимчасового проживання?

Будь-яка вимушено переміщена людина, незалежно від місця перебування, має можливість звернутися в найближчу поліклініку або медичний заклад. Якщо вона вже підписала декларацію, зареєстрована в електронній інформаційній медичній системі, то будь-який сімейний лікар може дати їй електронне скерування. Технічна можливість для цього є. Якщо ж не зареєстрована, то їй запропонують укласти декларацію з лікарем, щоб отримувати медичні послуги.

Скільки було таких звернень, чи є дані по областях?

Не можу вам зараз відповісти.

Чи звертаються до вас люди, які виїхали за кордон, стосовно надання медичних послуг? Як це працює?

До мене особисто такі звернення не надходять. Але люди, які покинули територію України, але воліють повернутися, мають таку можливість і за потреби можуть дистанційно спілкуватися зі своїми сімейними лікарями.

Дуже актуальним став напрямок меддопомоги військовим. Напевно, в програмах вони не виведені в окрему категорію, але чи є якісь особливості їх лікування?

Повномасштабне вторгнення призвело до певних корективів, і зараз дуже гостро постало питання лікування військових. У програмі медичних гарантій пацієнти не поділені на окремі категорії відповідно до професійної діяльності. Будь-який військовий є пацієнтом, котрий отримує допомогу в медичному закладі України. Окремих пакетів для військових немає, але вже анонсований новий пакет «ВЛК», який стосуватиметься військово-лікарських комісій. Наразі він на стадії обговорення, і коли ми отримаємо його, то зможемо пояснити, як він працюватиме. Станом на сьогодні будь-який військовий, який потребує медичної допомоги, отримує її за програмою медичних гарантій відповідно до пакетів, на які підписався той чи той заклад охорони здоров’я.

Нещодавно на «Твоєму місті» була дискусія про роботу медичних закладів. Багато глядацьких коментарів стосувалися військових, з яких вимагають гроші. Кажуть, що послуги мають бути оплачені. Я не готовий говорити про конкретний випадок, але чи таке можливе? Як узагалі відбувається моніторинг таких ситуацій?

Будь-який пацієнт – військовий, цивільний, пенсіонер, який звертається в заклад охорони здоров’я по ту чи ту послугу, має отримати допомогу. Його мусять оглянути фахівці відповідно до вимог конкретного пакету. Медичні послуги, які входять до пакету і які оплачує програма медичних гарантій, мають бути безоплатними!

Що робити людям, котрі з таким стикаються, де шукати правду?

До нас часто надходять звернення про те, що пацієнти оплачують послуги в лікарні, і запитання, якими саме послугами їх мають забезпечити. Ми ці звернення розглядаємо, ба більше, чекаємо на постанову Кабміну, бо в 2023 році у НСЗУ почнеться моніторинг. Хоча вже зараз триває автоматичний моніторинг, завдяки якому ми можемо чітко відстежити, чи заклад охорони здоров’я відповідає, для прикладу, вимогам до спеціалістів. Є такі собі «запобіжники», і якщо заклад певний проміжок часу не відповідав таким вимогам, то загоряється «червона кнопка». Це означає, що заклад охорони здоров’я можуть позбавити певного пакету або ж узагалі розірвати з ним договір, і він мусить повернути кошти за той період невідповідності, який був оплачений. Стосовно безоплатності: коли моніторинг почне працювати, це почне активно виявлятися і будуть відповідні реакції.

Але чи можуть люди вже звертатися з приводу таких випадків, зокрема й у вашу службу?

Так, можуть. І дуже активно це роблять. Щодня до нас надходять кілька звернень від громадян, які воліють одержати відповідь, які пакети послуг вони можуть отримати в тому чи тому закладі, запевняють, що оплачували певну послугу, і просять надати інформацію, чи вона безкоштовна.

Чи були випадки повернення коштів за невідповідність?

Так, були. Цього року в НСЗУ є два пакети під назвою «Реабілітація» – надання допомоги з реабілітації амбулаторним і стаціонарним пацієнтам. До закладів охорони здоров’я були дуже високі вимоги, щоб отримати цей пакет. Деякі не відповідали їм щодо персоналу, але заявили, що мають його. І коли почалася перевірка, це виявили, і заклади охорони здоров’я відмовлялися від пакету самостійно, навіть не отримавши кошти, тільки щоб не втратити цілий договір. Або ж буквально вчора з’явилися списки, і ті заклади охорони здоров’я, які не відповідали вимогам до персоналу, але їм уже надійшли кошти за добу чи дві, мають повернути їх державі.

Про які суми мовиться?

Я не готова вам відповісти, тому що очікуємо повної інформації.

Ви зачепили тему невідповідності. Можна продовжувати – шахрайство, корупція… Є як мінімум два резонансні випадки, які сталися недавно: перший у Чортківській лікарні, де, за однією з версій, використовували не той препарат для лікування очей, який мали, дешевший. Сума, очевидно, була теж використана інша. Цю справу розслідують. Другий  на Буковині, де в лікарні виявили неіснуючих хворих, подавали звіти про надання їм послуг і за це отримували гроші. Як контролювати ситуацію в таких випадках?

Я знаю про ці два випадки, які ви озвучили. Ситуацію на Буковині розслідують. Національна служба здоров’я України братиме в цьому участь, щоб розібратися з неналежним виконанням обов’язків, чи то пак шахрайством, записуванням невідомих осіб. Із цим також будуть розбиратися правоохоронні органи.

Як виявляють такі випадки, хто і в який спосіб? Через заяви в поліцію,  звернення пацієнтів до НСЗУ чи, можливо, лікарів, які повідомляють, що в закладі таке-от коїться?

Шляхи виявлення можуть бути різні. Якщо ми під час моніторингу виявлятимемо такі порушення, то передаватимемо справи правоохоронним органам. У деяких випадках самі пацієнти звертаються до них, а ті – до НСЗУ, щоби об’єктивно розібралася.

Як таким випадкам запобігти?

Національна служба здоров’я України не перестає працювати над чистотою та якістю медичних даних у інформаційній медичній системі. Через війну нам дуже важливо зрозуміти, скільком пацієнтам насправді надають медичну допомогу, чи всі вони живі, де зараз перебувають. Тому, як я вже казала, є дуже багато «запобіжників», багато різноманітних заходів, які допоможуть забезпечити якість і чистоту медданих. Зокрема, у вимогах до пакету є розроблення плану лікування. Колись ендокринологи застосовували план лікування для пацієнтів, які мали цукровий діабет. Цього року почали розробляти й широко застосовувати (і це фіксується!) для пацієнтів із онкозахворюваннями, які мають отримувати хіміотерапевтичне чи радіологічне лікування. Коли ми зможемо зрозуміти, кого лікуємо, тоді можна буде говорити про те, що варто підвищити тарифи. Бо ж іноді тарифи на медичні послуги справді мають бути вищі, про це кажуть колеги.

Коли ми говоримо про тарифи на медичні послуги – це не про те, що людям доведеться платити, а про те, що лікарі зможуть отримувати більше коштів…

Це те, що держава дає на ту чи ту послугу.

Нині психологічна допомога дуже актуальна й затребувана. Яку частку становить ця послуга в програмі медичних гарантій?

У програмі медичних гарантій є пакет «Супровід та лікування дорослих і дітей, які потребують психологічної допомоги на первинному рівні». Сімейний лікар, терапевт чи педіатр у закладі охорони здоров’я мусять відповідати вимогам цього пакету, отримати відповідний сертифікат, щоб надавати допомогу професійно, якісно, згідно з протоколами надання психологічної допомоги.

Тобто пацієнт може звернутися або до сімейного лікаря, або за скеруванням свого лікуючого лікаря до психолога?

Так, цей пакет саме для цього і створений. Цю допомогу надає безпосередньо сімейний лікар, який пройшов навчання, отримав сертифікат. Тобто пацієнт може звернутися до свого сімейного лікаря або за скеруванням лікуючого лікаря.

Останнім часом деякі повідомлення про реформу виявилися дещо спотвореними. Як-от щодо продажу рецептурних ліків. І це спричинило довжелезні черги до аптек останнього дня березня. А виявилося, що все простіше: окрім паперових, можуть виписувати електронні рецепти.

Із 1 квітня в Україні запрацював електронний рецепт, і це спричинило шквал як позитивних, так і негативних відгуків, навіть маніпуляцій. Насправді ж електронний рецепт не є чимось новим у програмі медичних гарантій, оскільки пацієнти з хронічними захворюваннями вже віддавна користуються програмою реімбурсації (назва процесу, з допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення Ред.), програмою «Доступні ліки», отримуючи ліки від серцево-судинних недуг, при захворюваннях бронхолегеневої системи, хронічних обструктивних захворюваннях легень. Також нею вже користуються пацієнти, які потребують допомоги при цукровому діабеті, хворобі Паркінсона. Чому це зручно для пацієнта? Тому що він може отримати рецепт дистанційно, для цього необов’язково відвідувати лікаря. Ви можете одержати електронний рецепт, навіть не проживаючи в тому місці, де купуєте ліки. Для прикладу, пацієнт, зареєстрований у медзакладі Києва, може за електронним рецептом отримати чи купити необхідні йому препарати у Львові.

А ще хочу розвіяти міф, що під час дії воєнного стану пацієнт має право отримати рецепт на паперовому носії та придбати необхідний медпрепарат. Я особисто, будучи лікаркою, дуже позитивно сприймаю запровадження електронних рецептів. Найкращим кейсом, найкращим прикладом буде застосування антибіотиків. Їх за електронним рецептом і паралельно на паперовому носії пацієнти в нашій країні почали отримувати із серпня 2022 року. Некероване застосування ліків, зокрема антибіотиків, може призвести до проблеми в цілому світі. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: щороку понад 700 тисяч людей гине від антибіотикорезистентності! Перший антибіотик був винайдений у 1928 році Олександром Флемінгом, останній – у 2000-их роках. Тож нам треба берегти той ресурс антибіотиків, який маємо, і дуже шанобливо до нього ставитися. А виписування електронних рецептів допоможе насамперед зупинити самолікування.

Медична реформа триває. Які напрямки зараз на етапі реформування, чого чекати людям, на що звертати увагу?

Зараз стартував третій етап медичної реформи. 28 лютого 2023 року вийшла постанова про порядок створення спроможної мережі. Цим займаються власники закладів охорони здоров’я разом із департаментами охорони здоров’я. Мета створення спроможних мереж – щоби кожен українець отримав безоплатну, безпечну і якісну медичну допомогу.

Розмовляв Сергій Смірнов

Текст: Марічка Ільїна

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Тема тижня

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!