Фото: Одрі Стахів

Фото: Одрі Стахів

Купуй, споживай, перевикористовуй. Львівські лайфхаки для еко-життя в новому році

2886 0
Екологічний спосіб життя може бути легкодоступним, незатратним і приємним. Tvoemisto.tv розповідає, як перейти на еко-сторону, якщо ви плануєте змінити щось у житті з нового року.

Break Free From Plastic – це міжнародний аудит, який проходить щороку у різних містах багатьох країн світу. Його основною метою є зменшити кількість одноразового пластику на ринку та спонукати великих виробників до відповідальності за свій продукт.

За результатами цьогорічного бренд-аудиту, проведеного ГО Zero Waste Lviv, у Львові серед найбільших забруднювачів довкілля пластиковими відходами опинилися п'ять українських компаній: «Моршинська», «Молокія», «Карпатські мінеральні води», «Галіція» та «Оболонь».

Активісти ГО Zero Waste Lviv планують провести із компаніями комунікацію задля зменшення використання нового пластику. Наприклад, кажуть в громадській організації, одним зі шляхів вирішення проблеми забруднення пластиком може стати встановлення у супермаркетах тароматів, які приймають різноманітну тару з-під продукції, найчастіше – пляшки, які потім повертаються до виробника.

А що робити зараз?

Окрім роботи із великими компаніями, найкращим рішенням на кожен день для львів’ян має стати свідоме споживання: не купувати зайвого, використовувати, за можливості, свою тару, сортувати та віддавати на переробку сміття.

Найлегше перевикористати вдома скляну тару – вдалі варіанти такого реюзу пропонує Соціально-мистецький проект «Trash без меж». Звичайні пляшки та банки можуть перетворитись на стильні вази, підсвічники, інші елементи декору, або ж у них можна повторно зберігати різні продукти.

Читайте також: Карантин добив. У Львові закривають культову Українську книгарню

У Львові працюють сортувальні станції, де можна здати на переробку різні відходи – це «Зелена коробка» на території заводу «РЕМА» та #SilpoRecycling на Науковій, 35а (яку тепер також курують активісти ГО «Зелена коробка»). Тут приймають понад 20 видів вторинної сировини: макулатуру, пластики різних типів, Тетра-Пак упаковку, металеві відходи тощо. Детальніше можна дізнатися на сайті громадської організації.

Також прекрасно функціонує мобільний додаток «Сортуй», за допомогою якого можна дізнатись, чи переробляється певний вид пакування та куди саме його можна здати у різних містах України і конкретно у Львові. Додаток працює легко та зрозуміло не тільки для просунутих сортувальників, але й для новачків – він підкаже усі про маркування та подальшу долю відходів.

Чим замінити пластик?

Особливо актуалізується питання раціонального споживання з наближенням свят, коли ми купуємо багато подарунків, декору та прикрашаємо домівки. Як тут можна зменшити відходи? До прикладу, використовувати декор із натуральних матеріалів і такий, що можна буде використовувати не один рік. Під час пакування подарунків усі фольговані матеріали та пакетики можна замінити на крафтовий папір і бавовняні торбинки – це покращить вигляд подарунків і згодиться потім для базового щоденного використання: у бавовняних торбинках зручно зберігати дитячі іграшки, одяг, купувати у них крупи на вагу чи пакувати хліб. До слова, багаторазові торбинки зручно використовувати для більшості покупок у магазинах, їх виготовляють не тільки бавовняними, а й із плащівки та сіточки.

«Найпопулярнішими є сіточки, їх зазвичай використовують для чистих овочів і фруктів, а також для іграшок, одягу, косметики. Сітка легка, міцна, легко переться, швидко сохне. Плащівка не менш популярна – у неї добре класти брудні овочі, а ще взуття чи вологі речі, вона теж легко переться і швидко сохне. Ці два матеріали дуже витривалі у використанні і прослужать довго»,  – розповідає Лідія Ільченко, засновниця еко-бренду Goodies.

Купувати без відходів

Зараз у Львові активно розвиваються соціально відповідальні простори, які пропонують екологічну альтернативу багатьом речам щоденного вжитку із масмаркету та об’єднують крафтових виробників якісної продукції без шкідливих для довкілля речовин та пакування. Найбільшими такими просторами наразі є «Підвальчик» та «Комірка».

«Підвальчик», що на проспекті Шевченка, 14, об’єднує у собі шість різних проєктів – Альтернативна кава, крамничка Zero Waste Lviv, Slow.ly, My Meg, «Майстерня мрії» та Comfort Freedom, які роблять наголос на помірному та екологічному споживанні.  До прикладу, Slow.ly виготовляє різноманітну продукцію із залишкових тканин парапланової та військової індустрії, які б у іншому випадку потрапили на смітник, а «Майстерня мрії» 50% від прибутку зі своїх натуральних чаїв скеровує на підтримку молоді з ментальною інвалідністю.

«У крамничці Zero Waste Lviv представлені 85% українських виробників екотоварів – це був один із наших основних критеріїв вибору. Ми хотіли підтримати саме українського виробника, і львівського безпосередньо, показати, що наш виробник має якісну, класну продукцію, яка нічим не поступається західним європейським виробникам чи, тим паче, китайським. Також, оскільки ми розвиваємо культуру раціонального та відповідального споживання, нам важливо, аби кожен продукт був доступний більшості людей», – розповідає Софія Сидоренко, представниця Zero Waste Lviv.

У крамниці є багато розсипних та рідких товарів, які клієнти можуть взяти у свою тару (йдеться про миючі та косметичні засоби), або ж у тару крамнички на системі застави: скористатись, а після повернення отримати гроші за її вартість назад. Не менш активно пропагується ідея перевикористання тари вдома. А частина львівських виробників приймає тару з-під своєї продукції назад.

Читайте також: Топ-5 подарунків зі Львова. Як місцеві компанії популяризують українське Різдво

«Комірка», окрім різноманітних еко-засобів на щодень від українських майстрів, пропонує також продукти харчування без шкідливого пакування та повністю із натуральних складників. Тут можна взяти у свою тару різні крупи, борошно, горіхи, сухофрукти та навіть спеції чи олію. Засновники простору активно заохочують споживачів використовувати власну тару для таких закупів або ж пропонують паперову та скляну альтернативу.

«Наша місія – це доступність zero waste способу життя кожному споживачу. Ми намагаємося зробити принцип «нуль відходів» зрозумілим, легким і досяжним для покупців. Наша система лояльності до клієнта працює як спосіб заохочення до свідомого споживання. У крамницях постійно діє знижка 5% на весь асортимент товару у разі купівлі у багаторазові торбинки та скляну тару. Вся наша маркетингова стратегія побудована на популяризації свідомого споживання», – каже Ірина Думич, співзасновниця «Комірки».

Читайте також: Коронавірус і Різдво. З якими обмеженнями святкуватимуть в Україні та Європі

Також значну частину тари з-під використаних продуктів можна повернути назад і вона потрапить до виробника: пакування від соусів та джемів, морозива, рослинного молока, деякої доглядової косметики та від ефірних олій.

Кількість крафтових виробників, чия продукція потрапляє на полиці, постійно зростає – їх шукають самі засновники простору, когось рекомендують постійні клієнти, а деякі пропонують співпрацю самі. Тож у крамниці можна знайти еко-іграшки ручної роботи, настільні ігри та літературу на екологічну тематику для дорослих та дітей.

Кава з собою

А для любителів зігрітися гарячою кавою із собою у ці зимові часи нагадаємо, що її значно приємніше пити із власного красивого горнятка, а не із паперового одноразового. Окрім того, багато львівських кав’ярень пропонують знижки за каву у своє горня.

«Зараз це здається такими гіпотетичними речами – проблеми з відходами, глобальне потепління, зміни клімату, але це є, на жаль, тією реальністю, яка дуже скоро може нас боляче вдарити, тому важливо, аби вже сьогодні люди починали змінювати свої звички», – вважає Софія Сидоренко.

Власний досвід

Свій zero waste шлях я почала із багаторазового горнятка для кави із собою 5 років тому – це дуже зручно, бо кава з нього набагато смачніша, ніж із одноразового і не виливається звідти. Згодом такі ж завела і дітям, тому одноразовими не користуємось принципово. Також активно користуємося багаторазовими торбинками: для закупів, для зберігання іграшок, у мандрівках та для пакування подарунків.

Із косметики і засобів гігієни використовуємо сухий шампунь, натуральне мило без пакування, бамбукові зубні щітки, мило для прання та миття посуду та ще деякі багаторазові гігієнічні засоби. Щодо реюзу – то жодної справжньої вази у нас вдома немає, це все банки та пляшки з-під різної продукції.

Також стараємось купувати дітям менше пластикових забавок, замінюючи їх на іграшки ручної роботи із дерева чи в’язані, а також робимо акцент на книжках і творчих іграх.

Ще одним важливим пунктом є сортування сміття – окремо пластик, папір та органіка (зараз компостери з’являються у різних частинах міста), щось металеве чи ті ж тетрапаки до нас майже не потрапляють. Тож, цілком реально в умовах навіть високої щоденної активності дати собі раду зі зменшенням кількості продукованого сміття.

Одрі Стахів

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!