Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Коронавірус і Різдво. Із якими обмеженнями святкуватимуть в Україні та Європі

2100 0
Сьогодні, 14 грудня, український уряд запровадив нові карантинні обмеження, що почнуть діяти 19 грудня і будуть чинними до локдауну 8 січня. Нові заходи покликані зменшити розповсюдження коронавірусу у період новорічно-різдвяних свят. Tvoemisto.tv розповідає, як карантин і Різдво будуть поєднувати у Європі і наскільки тамтешні правила відрізняються від українських.

В Україні на період свят заборонять бенкети та публічні заходи у кав'ярнях та ресторанах. Окрім того, заклади громадського харчування не працюватимуть із 23:00 до 7:00, лише у новорічну ніч вони зможуть обслуговувати клієнтів до 1:00.

Читайте також: Чи буде у Львові сніг на Миколая і Різдво. Прогноз синоптиків

Служби і зібрання у храмах залишаються дозволеними за умови перебування в приміщення не більше однієї людини на 5 квадратних метрів. На вулицях і площах люди можуть збиратись за умови дотримання дистанції у 1,5 метри.

Локдаун же уряд запланував на період із 8 до 24 січня включно. Тоді не працюватимуть кав’ярні, ресторани, бари (крім доставки і замовлення на виніс), непродовольчі магазини та ринки, кінотеатри, розважальні заклади, заклади культури, фітнес-центри, спорт-зали, басейни, ТРЦ та різдвяні ярмарки.

Релігійні заходи – так, розважальні – ні

У Європі уряди обирають різні тактики посилення або послаблення обмежень на різдвяний період, пише Reuters.

Найбільш оперативно почали шукати рішення протестантські та католицькі країни, Різдво для яких настане вже за два тижні. В Ірландії, наприклад, можна буде збиратися членам трьох домогосподарств у період з 18 грудня по 6 січня, до того ж на цей період планують зняти обмеження на поїздки країною.

Британія планує дозволити збиратись на Різдво з 23 по 27 грудня, проте не більше, ніж трьом господарствам (домівкам, родинам). Також люди зможуть зустрічатись на релігійних заходах та у громадських місцях під відкритим небом, проте це буде заборонено в розважальних закладах і в приміщеннях.

Самі британці розділились у думках щодо звичного святкування Різдва: «Найкраще просто залишити все як є, ніж нівелювати всі зусилля. Адже потім, в січні, доведеться починати все з нуля», – розповіла The Telegraph одна з респонденток.

Водночас, самотні літні люди все ж прагнуть звичного святкування: «Однозначно, Різдво з сім’єю… Ми всі потребуємо цього більше, ніж будь-що».

Різдво – з родиною, Новий рік – удома

Найбільш ліберальні правила на Різдво планують запровадити у Португалії. Тут не обмежуватимуть зібрання у домівках на цей день і пересунуть комендантську годину з 23:00 на 2:00 24 і 25 грудня. Проте на Новий рік там заборонять вуличні вечірки, а зібрання надворі обмежать щонайбільше до шести людей.

Сусідня Іспанія планує на Різдво та Новий рік дозволити зібрання до 10 людей удома – зараз не можна зустрічатись більше, ніж шістьом. Комендантська година, що зараз діє з 23:00, у переддень кожного зі свят буде зміщена на 1:30 ночі, а пересуватися між регіонами можна буде лише для відвідування сім’ї.

Читайте також: Чи закривати школи у випадку локдауну та що роблять у Європі

Подібні правила домашніх зібрань введуть у Німеччині, де на Різдвяні свята зможуть бути разом до 10 людей (без урахування дітей), а традиційні ярмарки цього року скасують.

Мешканці намагаються об’єктивно сприймати такі заходи: «Я не розумію, навіщо послаблювати обмеження на Різдво, радше потрібно зберегти їх. Проте я також усвідомлюю, як почуваються люди, коли вони самотні та нещасливі», –ділиться з Deutsche Welle працівниця берлінської лікарні.

Додамо, що Німеччина перебуває у частковому локдауні вже кілька тижнів, заклади громадського харчування тут зачинені. А із 16 грудня тут посилять обмеження і зачинять більшість магазинів – працюватимуть лише супермаркети, аптеки і банки.

Французька влада з 15 грудня дозволила подорожі для своїх громадян та роботу гірськолижних курортів до кінця місяця, проте, як і в інших європейських країнах, ресторани і бари залишаться закритими. Підприємці цієї індустрії протестують, адже їм не даватимуть працювати щонайменше до кінця січня:

«Наш бізнес в агонії, і уряд не буде нічого слухати», – скаржиться один з підприємців в інтерв’ю 7News Australia.

Без меси і лише +один

Жорсткіші правила діятимуть в Бельгії, де одна сім’я зможе мати близький контакт лише з однією іншою людиною, а самотні люди зможуть зустрітися щонайбільше з двома іншими. Також у країні заборонять феєрверки, щоб уникнути масових зібрань.

Жителі Італії не зможуть навіть відвідати опівнічну Різдвяну Месу, а пересуватись територією країни можна буде лише за екстреної потреби. Проте громадяни ставляться до ситуації з розумінням: «Думаю, для кожного буде найкраще провести час із сім’єю та разом насолодитися святами, дотримуючись всіх правил», – розповів італієць для France24.

В Угорщині на свята продовжать усі чинні обмеження, включно з комендантською годиною після 19:00.

А як православні?

Греція, де Різдво відзначають 25 грудня, а святкування тривають 12 днів – до свята Теофанії 6 січня, заявила про продовження локдауну до 7 січня і залишила комендантську годину після 21:00, а також заборону на пересування між регіонами.

Читайте також: Топ-5 подарунків зі Львова. Як місцеві компанії популяризують українське Різдво

Натомість православна Болгарія, локдаун у якій триватиме попередньо до 21 грудня, сподівається на зменшення захворюваності, щоб родини змогли разом провести свята.

Додамо, що в Україні локдаун запланований після свят – із 8 до 24 січня включно. У цей час не буде обмежень на пересування країною – працюватиме залізниця, аеропорти, автобусне сполучення та увесь міський громадський транспорт. Також у час локдауну працюватимуть готелі.

Віталій Голіч

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!