фото: life.pravda.com.ua

фото: life.pravda.com.ua

Уляна Супрун у Львові: Усі громадяни матимуть доступ до усіх лікарень

5702 0
Міністр охорони здоров’я про впровадження нової моделі фінансування медицини, закриття лікарень «Укрзалізниці», відставання Львова в програмі «Доступні ліки» та корупціонерів, що заважають реформам.

Коли запрацює нова модель фінансування охорони здоров’я, гроші підуть за пацієнтом: держава оплачуватиме кількість пацієнтів, а не міфічні «ліжка» чи кількість населення, що мешкає біля лікарні. 24 квітня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла у Львові, як змінюватиметься медична система в країні. Tvoemisto.tv занотувало головне з її виступу та поставило пані Супрун декілька запитань. 

Якою буде нова модель фінансування медицини?

Зараз ніхто не може сказати, скількох пацієнтів лікували, скількох вилікували, які ліки купили, чи взагалі ці ліки допомогли. Ми – зможемо. Міністерство фінансів нарешті розумітиме, куди йдуть гроші медичної субвенції.

Зараз, заходячи до лікарні, пацієнт не знає, скільки коштуватиме його лікування. Натомість, тепер матимемо визначені тарифи та чіткий розподіл: за що платить держава, за що органи місцевого самоврядування, за що – сам пацієнт, і де він може отримати допомогу, якщо не може оплатити лікування самотужки.

Головне – бути здоровим, виконувати призначення свого лікаря й не потрапити в стаціонар, тому профілактична медицина дуже важлива – вона дозволяє не хворіти й не платити за лікування.

15 вересня кожного року Кабінет Міністрів затверджуватиме гарантований державою пакет послуг і ліків. Червоний список – те, чого держава не покриває, зелений – те, що покриває стовідсотково (первинна, екстрена медична та паліативна допомога), синій – діагностичні, стаціонарні послуги, послуги спеціалістів і деякі ліки – держава оплачує частково, а частина вартості компенсується за рахунок приватного страхування, роботодавця тощо.

Ми розмовляємо з «Укрзалізницею», щоб вона закрила свою систему охорони здоров’я, що дублює державну, й передала ці кошти на додаткове страхування для своїх співробітників. У нас є законопроект про те, що учасники війни на Донбасі, які мають інвалідність, довіку отримуватимуть медичні послуги безкоштовно.

Хто і як розподілятиме гроші на медицину?

Буде створено окремий центральний орган влади – Національну службу здоров’я України, незалежну від МОЗ. Щось на зразок Національного антикорупційного бюро. Служба буде розпорядником коштів на лікування. Ця модель гарно діє у Великій Британії, Іспанії, Норвегії та інших країнах і була рекомендована нам усіма міжнародними експертами. На цю систему зараз переходить Польща, бо їм не вдалася система приватного страхування. Нам це дозволяє найефективніше використовувати податки, не утримуючи систему, а оплачуючи конкретні послуги.

Всі будуть мати доступ до всіх лікарень. Не буде такого, що одні мають «Феофанію», другі – «Охматдит», а інші – четверту лікарню на Троєщині. Національна служба здоров’я буде платити за договором за медичні послуги гарантованого пакету закладам будь-якої форми власності – державним, приватним чи комунальним. Гроші йдуть до лікаря й лікарні, обраних пацієнтом. Ви самі будете вирішувати, куди йдуть державні кошти: це супердецентралізація медичної системи.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини 

Коли це все станеться?

Ми подали чотири законопроекти: №6327 — про державні фінансові гарантії, №6328 — додаткові гарантії для учасників війни, №6329 — зміни до Бюджетного кодексу, бо міняємо спосіб оплати медичних послуг, і №6347 — зміни до закону «Про публічні закупівлі», бо ми будемо закуповувати медичні послуги, а їх немає зараз у цьому законі. Проекти вже зареєстровані. Ми сподіваємося, що з 16 травня вони будуть подані на порядок денний і до кінця червня проголосовані. Нам важливо почати з першого липня, щоб до кінця року Національна служба здоров’я була створена і працювала. 15 вересня маємо визначити пакети гарантованих послуг і вкластися в бюджетний процес на 2018 рік.

Якщо цього не зробити, то частина процесу буде відкладена на 2019 рік, коли в Україні відбудуться вибори, нова Верховна Рада, новий уряд, і ніхто не займатиметься реформами. Якщо ми зараз не зможемо ухвалити ці законопроекти, то втратимо п’ять років. А це п’ять років, коли ми вмираємо на сім років раніше, ніж пересічні європейці. П’ять років корупції та витягання грошей із вашої кишені.

Читайте також: Без черг, але за записом. Що хочуть змінити в поліклініках 

Що таке госпітальні округи, які збираються створити, зокрема, на Львівщині?

Госпітальні округи – вдосконалена мережа закладів, які надаватимуть послуги, гарантовані державою. Зараз Львівська обласна рада опрацьовує ті госпітальні округи, які вони подали. Округів десять, і вони не зовсім підходять до вимог, але, якщо є аргументація, то вони зможуть усе вирішити. Я щойно говорила з головою Львівської обласної ради. Вони приїдуть до Києва, ми сядемо з профільним заступником міністра Павлом Ковтонюком, із міністерствами фінансів, економіки та регіонів і обговоримо це. В наступному році ми будемо мати в бюджеті інвестиційні проекти, і області, які першими визначаться зі своїми госпітальними округами, зможуть податись найшвидше. Це дозволить удосконалити лікарні, які потребують ремонту чи нової апаратури.

Відповіді на запитання Tvoemisto.tv:

Хто в медичному середовищі найбільше чинить спротив реформам?

Ті, хто займається корупцією, беруть відкати від фармацевтичних компаній. Ті, хто не хоче заробляти 10-12 тисяч гривень кожного місяця, бо зараз мають 10 тисяч «подяки» на кожній операції від пацієнта, не хочуть змін.  Вони говорять сімейним лікарям або лікарям екстреної медичної допомоги неправду про те, ніби всіх будуть виганяти з роботи. Насправді ми не будемо нікого виганяти – навпаки, лікарі отримають кращі умови роботи та зарплатню. Екстрена медична допомога буде далі існувати, ми будемо мати в лікарнях відділення невідкладних станів, на машинах працюватимуть лікарі догоспітальної допомоги.

Читайте також: Без черг: у львівській поліклініці діє сервіс онлайн-запису до лікаря. Як це працює 

У Львові минулого року провели перший відкритий конкурс на посаду головлікаря «Охматдиту». Як ви оцінюєте результати, і чи будуть такі конкурси проводитися на посади керівників інших комунальних лікарень?

Ми вже проводимо в київському «Охматдиті» відкритий конкурс. І готуємо з антикорупційними громадськими організаціями новий порядок обрання головних лікарів. Відкритий конкурс дає кандидатам найбільші можливості та знижує корупційні ризики – ніхто не зможе купити собі посаду. Потрібен час на те, щоб провести конкурси на посади всіх головних лікарів, бо кожен із них має контракти. Але з часом ми це зробимо.

Як ви оцінюєте старт програми «Доступні ліки»?

У більшості областей це працює дуже гарно. Львів, натомість, дуже повільно розпочав у не робив усього, що повинен був. Чому так – не знаю. На другому тижні програми ми не мали жодної аптеки, що записалася до участі в ній. Зараз їх уже більше, вони включилися. Кожного тижня розвивається мережа, пацієнти зрозуміли, що вони мають отримувати рецепти від свого лікаря. Бо насправді ця програма починається не в аптеці, а з лікаря – треба піти до нього по рецепт, а тоді вже до аптеки, щоб отримати ліки безкоштовно або за невеликі гроші.

Чи існують корупційні ризики тут, і як контролюватиметься виділення бюджетних коштів аптеками?

Аптеки раніше отримували бюджетні кошти – були інші програми компенсації. Вони отримуватимуть кошти двічі на місяць і двічі на місяць звітуватимуть. Ми можемо перевірити, хто виписував рецепти і чи стільки рецептів було в кожній із тих аптек. І коли будемо мати електронну систему охорони здоров’я, буде реєстр пацієнтів, реєстр лікарів, і ми почнемо програму електронного рецепта. Буде набагато простіше стежити за звітами і компенсувати кошти аптекам. 

Зоя Красовська

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!