На правах реклами

Мрій, дій, сяй, відпочивай. Що врахувати, щоб обрати дитячий табір

5719 0
Діти втомлюються так само, як і дорослі. Після розумових, фізичних та емоційних навантажень вони воліють відпочити, відновитися, відрефлексувати новий цікавий досвід. І табори є чудовою нагодою для цього. Мережа освітніх проєктів МрійДій щосезону організовує кемпи для дітей – декілька напрямків, різні програми, цілодобові/денні – кожен знайде щось до душі. У таборах МрійДій взяло участь понад 5 тисяч дітей. Це простір для якісного відпочинку, різнобічного розвитку і формування особистостей – творців своєї реальності, які масштабно мріють, сміливо діють та яскраво проявляються в цьому світі. Незабаром весняні канікули – і вже є нагода забронювати місця. Як готуються до таборових днів у МрійДій, що цікавого, магічного і неймовірного чекає на кемперів навесні та влітку, дізналося Тvoemisto.tv.

Десять років досвіду і понад п’ять тисяч щасливих дітей

МрійДій проводить дитячі табори вже 10 років поспіль. За цей час понад сотню кемпів відвідали понад 5 тисяч дітей. Керівниця дитячих таборів МрійДій Соломія Боршовська, яка працює з дітьми практично від початку запуску таборів, розповідає, що в центрі їхньої уваги завжди стоїть дитина, її різнобічний розвиток і активний відпочинок.

Кожен табір має тему, в яку закладений не лише розважальний, а й проєктно-інтелектуальний підхід, тож усе пізнавальне стараються гармонійно чергувати з відпочинком, вечірками, розвагами та спортивними активностями.

«Наші табори охоплюють дітей віку від п’яти до 15-16 років і бувають не лише літніми, а й міжсезонними – на час осінніх, зимових та весняних канікул. Як за тематикою, так і за формою вони різні (денні та цілодобові), але всі націлені на командотворчі ігри, розкриття творчого потенціалу, креативні завдання, наукові досліди, спортивні активності. Оскільки дітям найбільше до вподоби розважатися по максимуму, свої табори ми робимо не просто канікулами, а цікавим проведенням часу в колаборації з навчальною складовою – наукою, екскурсіями, майстерками. Тобто в ненапруженій атмосфері діти навіть не помічають, що здобувають якісні та ґрунтовні знання», – каже Соломія Боршовська.

Головною формулою успіху керівниця таборів називає любов, досвід та людей. Усе разом створює атмосферу успіху.

«Чому любов? Бо ми всі горимо своєю справою і вважаємо, що без любові, горіння й натхнення до того, що робиш, нічого не вийде. Табір – це не просто спосіб проведення дозвілля, це маленьке вау-життя, яке ти влаштовуєш для дітей. Також табір – це завжди про людей. Найвищою цінністю для мене є люди, тому завжди стараюся знаходити отих людей-зірочок, людей-іскринок, які вміють і люблять клопотатися навколо дітей і таборового життя, щоб зробити його незабутнім та атмосферним. І  звісно ж, досвід. Пам’ятаю, як на самому початку наші табори були далеко не такі масштабні. Відтоді ми здобули чимало досвіду на своєму шляху, зробили висновки і з кожним роком стаємо кращими, цікавішими», – пояснює формулу таборового успіху Соломія Боршовська.

Креатив та безпека

Своїх вихованців, які відвідують табори, у МрійДій називають кемперами. І оскільки ці діти дуже часто стають постійними учасниками таборових з’їздів, програми стараються робити різноманітними й креативними.

Готуючи програми для таборів, команда продумує усе до дрібниць – від безпеки до самої програми. Під час денних таборів до обіду здебільшого працюють над проєктами та навчальною частиною, згодом розумову активність замінюють розважальною. В цілодобових таборах вечори – це завжди вечірки, розваги, челенджі, посиденьки біля багаття, рефлексії.

«Насамперед у наших таборах має бути безпечно, затишно, цікаво і комфортно. Концепція таборів у школі МрійДій – це МРІЙ. ДІЙ. СЯЙ. ВІДПОЧИВАЙ. Це про те, що ми надаємо дітям такий простір, де вони можуть масштабно мріяти, сміливо діяти і яскраво проявлятися в світі. Наприклад, це може бути зйомка соціального ролика, організація мистецької виставки тощо», – додає співрозмовниця.

Команда

Не менш важливою є команда людей, яка працює з дітьми. Усі вони  напрочуд  енергійні та професійні.

Підбір команд, які працюють у таборах, досить скрупульозний. Окрім таких якостей, як професіоналізм, досвід, світогляд, любов до дітей та енергія, команда перед кожним табором повинна пройти триетапну підготовку: теорію (навчальна база), практику (ігрова лабораторія, робота з психологом) та медичну підготовку.

«Основою табору є команда і люди, адже діти йдуть чи повертаються в наші табори не так через розваги, як через атмосферу, що запам’ятовується, друзів і людей. Ті, що мають безумовну любов до своєї справи, енергійні, можуть 24/7 віддаватися їй, додавати дітям запалу, вміють підкинути вогню для внутрішнього сяяння і створити відчуття щасливого дитинства. Нам по дорозі саме з тими, хто кайфує від того, що робить!» – наголошує керівниця таборів.

Із її слів, між сезонами (під час весняних, осінніх чи зимових канікул) у лідерську команду входять переважно викладачі школи, а ось влітку – і викладачі, і випускники Української академії лідерства чи Українського католицького університету. Залишаються працювати з кемперами і старшокласники та випускники школи МрійДій.

Табори, які надихають

Зазвичай дитячі табори, організовані мережею МрійДій, відбуваються у самому Львові, Брюховичах, а також у Києві та Карпатах.

Кожен кемп має свою особливість.

  • Зокрема, дитячий табір в Карпатах, завжди пригодницький, розрахований на дітей від 9 до 16 років. Пригоди, як каже Соломія Боршовська, для кемперів починаються відтоді, як вони сідають у автобус. Найбільш пам’ятною торішньою подією стала Malanka project, коли кемпери впродовж п’яти днів готували магічне театралізоване дійство. За короткий час діти «оживили» мінітеатр і завдяки професійним викладачам вийшли на сцену впевненими акторами. А ще працювали в студії костюмерів, виготовляючи модерне вбрання в українському стилі з найрізноманітніших матеріалів.
  • Табори у Брюховичах завжди запам’ятовуються дітям екскурсійними програмами. В останніх із них кемпери мали змогу взяти участь у майстерці з гончарства, ознайомитись із побутом старовинної української хати, спекти піцу в справжній печі.  
  • Цікавими і масштабними є пришкільні табори у Львові та Києві. Під час останніх кемпів діти відвідали українські вечорниці, багато куховарили (пекли пампухи, рогалики), створили різдвяну книгу з автентичними переписами. Відтак отримали чимало гарних відгуків від своїх батьків, бо почали куховарити й удома.

 

Соломія Боршовська зазначає, що табори у МрійДій – це завжди пригоди, драйв і креатив. І, що важливо, безпека – як фізична, так і психологічна. Вже зараз можна залишити заявку на весняний або літній табір. Долучатися до таборів можуть не лише учні школи МрійДій, а й усі охочі. До речі, часто учасниками таборів МрійДій стають діти з різних населених пунктів.

Що чекає на дітей у 2024 році

Для кемперів цього року весняні табори будуть і пришкільними, і за межами міста. Під час пришкільних таборів у Києві та Львові їхні учасники зможуть зануритись у тему «Стихії», де в цікавій ігровій формі навчаються керувати своїми емоціями, долати стан тривожності, страху, зможуть позитивно мислити, прокачають емоційний інтелект та сформують корисні звички. Також на кемперів чекають «Ве yourself» (дослідження емоцій, трекер емоцій, практики керування емоціями), психологічні ігри на пізнання себе, дитяча йога, артмагія, STEM.

Під час таборування в Карпатах на учасників чекає справжній SPRING UP – масштабне весняне пробудження. Це буде, зокрема, весняна пригода, екскурсія яремчанським «Гедзьо-парком легенд», гуцульський ярмарок, мандрівки Карпатами, походи з елементами пластування, вишкіл з виживання у дикій природі, а також вечірка Crazy Cosplay Party – парад епатажних образів від кемперів.
 

Щоб залишити заявку та ознайомитися з календарем усіх таборів МрійДій – переходьте на сайт. Тут багато інформації, також ви можете замовити зворотній зв’язок, і менеджер сконтактує з вами у зручній формі, щоб надати відповіді на усі ваші запитання. Раннє бронювання дасть змогу не змарнувати нагоду корисно й цікаво провести канікули.

 

Ольга Шведа

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!