Фото умовне

Фото умовне

(Не)обов'язкова безпека. Навіщо відвідувачів лікарень змушують купувати бахіли

10275 0
Нещодавно очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що бахіли в лікарнях носити не обов’язково, окрім операційних та місць з підвищеним ризиком виникнення і передачі інфекції. За її словами, бахіли не приносять відчутної користі ані медзакладу, ані відвідувачам. Tvoemisto.tv з'ясувало, чи мають право вас не впустити в лікарню без бахіл.

Біля головного входу до Львівської обласної клінічної лікарні обидва сміттєві баки по вінця наповнені одноразовими бахілами. Їх тут можна придбати в кожній аптеці на території. Окрім цього, у більшості відділень є автомати для їхньої покупки.

Перед входом у приміщення, де розташовані терапевтичне, неврологічне та ревматологічне відділення, а також декілька кафедр Львівського медичного університету, висить напис: «Вхід у клініку лише в білих халатах та бахілах». У закладі встановлена система пропуску, тому увійти всередину без бахіл, наявність яких перевіряє черговий лікар, практично неможливо.

Читайте також: Нові правила для лікарів та пацієнтів: що варто знати. Інфографіка

Водночас попри те, що згідно з розпорядженням адміністрації цього відділення, відвідувачі мають одягати білі халати, на практиці цього ніхто не робить.

Одна пара бахіл у відділенні коштує дві гривні. Їх можна придбати як в автоматі, так і у чергового лікаря. За словами одного з працівників відділення, за один день кількість відвідувачів може досягати 300 осіб. Таким чином, в одному відділенні продають бахіл на суму до 600 грн на день. Однак багато хто серед них приходить зі своєю парою.

Відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де Tvoemisto.tv спостерігало за бахілами

За словами директорки департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, адміністрація медичного закладу не має права вимагати від пацієнтів обов’язково носити бахіли, оскільки у департаменті немає відповідних положень. Це означає, що внутрішні правила медичних установ не можуть містити пунктів про обов’язковий змінний одяг для відвідувачів, окрім деяких режимних приміщень.

«Вони боряться просто з фізичним брудом, а не з інфекціями. Це основна мета, хоча під маркою того, що це є профілактика внутрішньо-лікарняних інфекцій», — говорить чиновниця.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Якщо відвідувачів не пускають у приміщення без бахіл, їм варто звернутись зі скаргою до завідуючого лікаря, головного лікаря лікарні або його заступників. За словами Ірини Микичак, ніхто не має права позбавити відвідування медзакладу через таку причину.

«Я була в багатьох європейських країнах, і чітко знаю, що ніякі бахіли і ніякі халати не є захистом ні для лікаря, ні для пацієнта. Основою і запорукою профілактики внутрішньо-лікарняних інфекцій є чисті руки», — пояснює вона. — «Інша справа, що медичного персоналу в нас є значно менше, ніж є потреба у лікарень. Стан наших вулиць і лікарень не є чистий, медичний персонал бахілами намагається створити якийсь бар’єр від болота, від внутрішнього бруду в установах».

Ірина Микичак

Обов’язкове використання бахіл створює проблеми не лише для відвідувачів, а й для екологічного стану довкілля. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv головний спеціаліст відділу поводження з відходами Держекоінспекції Львівщини Юрій Верескун, бахіли роблять з поліетилену, який розкладається в природі 200 років, а в окремих випадках – навіть довше.

«Неутилізований поліетилен становить значну загрозу для довкілля, бо виділяє з часом токсичні канцерогенні речовини, такі як формальдегіди, фталати та інші. Особливо небезпечний поліетилен при згоранні, бо тоді виділяється токсичний газ, діоксини, білок вуглецю. Наразі організованої утилізації в Україні, наскільки мені відомо, немає», — пояснює еколог.

На думку Юрія Верескуна, щоб зменшити потенційну екологічну шкоду, медичним закладам варто організувати процес централізованого збору бахілів та їхньої вторинної переробки. Таке рішення буде вигідним не лише з екологічної, а й з економічної точки зору.

Захар Процюк,

Фото автора

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED​.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!