Фото: Mozok.ua

Фото: Mozok.ua

Перша допомога при епілептичному приступі. Про що слід знати кожному

10947 0
Щороку у другий понеділок лютого відзначають Міжнародний день боротьби з епілепсією. Що це таке, чому не варто панікувати, ставши свідком приступу в хворого, та як допомогти, не зашкодивши йому, розповідає в інтерв’ю Tvoemisto.tv лікарка з медицини невідкладних станів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (ЛОЦЕМД МК) підстанції №1 станції «Львів» Галина Гук.

Чим небезпечна епілепсія і як вона може проявлятися?

Епілепсія – це аномальна, електрична активність ділянок головного мозку. Сам напад може тривати від кількох секунд до кількох хвилин. Якщо в людини стався лише один судомний напад, це ще не означає, що в неї розвивається ця хвороба. Від 5 до 10% людей у світі мали хоча би один приступ, але не всі ж почали хворіти на епілепсію. Тому не варто панікувати. Спочатку потрібно звернутися до невролога та пройти певні обстеження: електроенцефалограму, здати загальний аналіз крові, зробити МРТ (магнітно-резонансна томографія), тобто сканування головного мозку.

Є певні чинники, які сприяють нападам епілепсії, вони називаються тригери. Найчастіше до них відноситься перевтома, стрес, прийом певних ліків, наприклад, антидепресантів, зловживання алкоголем, наркотиками, різкі спалахи світла, у жінок напад може статися під час менструації, а в дітей – внаслідок підвищеної температури тіла. 

Читайте також: Медичний канабіс в Україні. «за» і «проти» та що каже церква

Яку допомогу надавати при приступах епілепсії до приїзду швидкої допомоги?

Сам напад епілепсії вважається невідкладним станом, і допомогти може й повинна будь-яка людина, яка опинилася біля хворого. Спеціальних навичок для такої допомоги не потрібно, а вже спеціалізовану допомогу надає бригада екстреної медичної допомоги.

Часто в рутинних хворих на епілепсію вже є виставлений діагноз, і викликати «швидку» для них не потрібно. Але варто повідомити свого лікаря про новий напад, можливо, йому доведеться змінити лікування. Викликати екстрену медичну допомогу потрібно лише у випадку, якщо напад затягнувся (понад п’ять хвилин) або проходить з ускладненнями.

Якщо напад епілепсії стається в громадському місці або вперше в житті людини, то очевидці випадку повинні обов’язково викликати швидку допомогу. Адже вони не знають історії пацієнта, хворіє він на епілепсію чи ні. Важливо не стояти осторонь, а намагатися допомогти. Хворого не можна залишати без нагляду до припинення нападу.

Читайте також: МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

Перші дії очевидця випадку повинні бути наступними:

• зафіксувати час, коли розпочався напад (простежити, скільки часу він триває і як довго хворий приходив до свідомості).

• захистити хворого від травм. Якщо він впав у якомусь небезпечному середовищі, треба повністю забрати всі небезпечні предмети поруч: гострі, колючі, ріжучі.

• уберегти голову, підкласти під неї щось м’яке.

• повернути постраждалого на бік для уникнення потрапляння сторонніх тіл до дихальних шляхів: слини, крові.

• стежити за диханням хворого. Під час нападу воно може порушитися.

Як не нашкодити при наданні допомоги?

Напад повинен пройти сам, для цього варто створити максимально безпечні умови довкола:

• не панікувати;

• не утворювати скупчення людей (2-3 осіб буде достатньо для надання допомоги);

• не класти хворому нічого до рота (пальці, кулаки, ложки, інші предмети). Цього робити не можна категорично, адже при судомах відбувається сильне скорочення м’язів, тому хворий може розкусити предмет, і його частинки потрапляють до дихальних шляхів;

• не намагатися розкривати рот підручними засобами. Ними людина може зламати зуби, які можуть потрапити до дихальних шляхів і призвести до смерті;

• не намагатися лікувати хворого таблетками після нападу;

• поки людина без свідомості, не відновила своєї уваги, не давати їй ні їсти, ні пити, бо через порушення ковтання все це потрапляє до дихальних шляхів, що, у свою чергу, може призвести до важких ускладнень.

Читайте також: Як у переповненому супермаркеті Львова лише одна людина відгукнулася на крик про допомогу

Коли варто викликати швидку допомогу?

• якщо напад стався вперше у житті;

• якщо напад стався у воді;

• якщо є ускладнення у хворого з попереднім діагнозом епілепсія;

• якщо напад триває більш як 5 хвилин (для цього потрібно зафіксувати, коли він розпочався);

• якщо хворий впав і травмувався;

• якщо хворий довго не приходить до свідомості;

• якщо напад стався у вагітних чи хворих на цукровий діабет;

• якщо ви очевидець напад епілепсії в громадському місці.

Нагадаємо, що класифікацій епілепсії існує багато, проте головні – дві, які має знати кожна людина. Судомна епілепсія – найбільш відома. Під час нападів людину охоплюють судоми, але вони так само можуть бути різні. А є безсудомна епілепсія. Це різний ступінь порушень свідомості. Наприклад, людина просто не розуміє кілька секунд, що відбувається з нею поруч.

Епілепсія може бути вроджена, але дуже рідко, частіше – придбаною через травми, інфекції та пухлини. У більшості випадків це хвороба невиліковна. Лікарі кажуть, при епілепсії найкращий результат – це життя без нападів. Для цього постійно приймають препарати. 

Головною особливістю епілепсії є те, що напади практично завжди несподівані для самого хворого і часто шокують інших. Судоми можуть початися у незнайомої вам людини в будь-якому місці, наприклад, на зупинці, у транспорті, спортивному залі, магазині. Але саме від дій тих, хто опинився поряд, залежить безпека хворого під час епілептичного нападу. Правильно надана перша домедична допомога може вберегти хворого від травм, і навіть зберегти йому життя. 

Ознайомитися із покроковою інструкцією надання першої домедичної допомоги при приступах епілепсії можна, перечитавши Наказ Міністерства охорони здоров’я України про порядок надання домедичної допомоги постраждалим при судомах (епілепсії).

Загальні рекомендації для того, щоб вберегтися від раптових епілептичних приступів:

1. Запобігайте травматичним ураженням головного мозку.

2. Знижуйте фактори ризику виникнення інсульту і серцево-судинних захворювань. Здорове харчування і достатня фізична активність допоможуть запобігти виникненню епілепсії у більш зрілому віці.

3. Отримайте щеплення. Захищайте себе і свою сім’ю від захворювань. Імунізація знижує шанси на інфекцію, що може призвести до епілепсії.

Нагадаємо, що львівська волонтерка та дружина учасника АТО Ольга Кептанар не вперше стикається з нападом епілепсії у чоловіка, але одного разу він стався у супермаркеті. Допомогти зголосилася лише одна людина. Вона розповідає, що варто і не варто робити при нападі та коли слід точно викликати швидку.

Христина Міськевич

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!