МОЗ регулюватиме ціни на популярні ліки

2380 0
Ціни на ліки в Україні порівнюватимуть із цінами у сусідніх країнах.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Міністерство охорони здоров’я регулюватиме ціни на ліки з Нацпереліку. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України сьогодні, 3 квітня.

Читайте також: Як повернути неякісні ліки в аптеку. Роз'яснення від МОЗ

Із 1 липня МОЗ встановлюватиме граничні ціни для медикаментів, що найчастіше приймають українці. До Нацпереліку лікарських засобів, за яким закуповують препарати лікарні, входить 427 препаратів з доведеною ефективністю. Близько 60 із них – популярні ліки, якими користуються найчастіше. На них витрачають 80% від усіх коштів на закупівлі. 

Держрегулювання цін попередньо допоможе заощадити до 214 млн грн. За ці кошти медзаклади зможуть купити більше потрібних ліків з Нацпереліку, а пацієнти зможуть отримати більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі.

Читайте також: Інформацію про дослідження всіх ліків публікуватимуть на сайті МОЗ

Регулювання цін відбуватиметься за моделлю референтного ціноутворення: у порівнянні з цінами на ліки п’яти сусідніх країн (Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії). Тоді визначатимуть ціну, яка не перевищує ці показники.

Обмеження цін діятиме на закупівлі ліків медзакладами за бюджетні кошти. Його застосовуватимуть лише для тих лікарських засобів, ціна на які в Україні вища, ніж ціни в референтних країнах, і за якими обсяги продажів за рік становлять більше ніж 5 млн грн.

Також для корекції ціни додатково будуть застосовувати понижувальний коефіцієнт 0,8, адже рівень доходу і платоспроможності в Україні нижче, ніж у країнах, із якими порівнюватимуть ціни.

На першому етапі держава регулюватиме ціни на ліки, витрати на які склали більш ніж 5 млн грн державних коштів (за даними Prozorro). Перелік ліків, до яких застосовуватимуть реферування, оновлюватимуть раз на рік.

Читайте також: Доступні ліки видаватимуть лише за електронними рецептами

Для торгівлі ліками у аптеках застосують механізм регресивних націнок: чим дорожча буде вартість препарату, тим менший відсоток надбавки зможе встановити на нього аптека. Якщо вартість препарату до 100 грн – максимальна торговельна надбавка може складати 25%. За умови вартості упаковки препарату від 100 до 500 грн – надбавка на рівні 20%. Від 500 до 1000 – 15%. Понад 1000 грн за упаковку лікарського засобу – максимальна торговельна надбавка має не перевищувати 10%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!