Півмарафон із немовлям. Як львів’янка поєднує спорт і материнство

3652 0
Молода мама ділиться особистим досвідом про те, як повернутись до активного життя після пологів.

Христина Мисак – львів’янка та активна мама. Свого часу вона займалася розвитком Парку культури, активно пропагувала екологічний спосіб життя, працювала у різних міжнародних проектах, зокрема, зараз відповідає за комунікації в українсько-німецькому проекті щодо підтримки природно-заповідних територій в Україні. Водночас Христина є мамою Данилка, якому цього місяця виповниться рік. Вагітність та материнство не обтяжили жінку, а навпаки дають натхнення для підкорення нових вершин – цього разу спортивних, і під час вагітності і після народження сина  Христина продовжувала вести активний спосіб життя та навіть нещодавно пробігла перший у своєму житті півмарафон. Tvoemisto.tv дізналось у неї, як можна поєднувати материнство та активний спосіб життя.

«Лінуватися і не займатися спортом досить легко, завжди можна знайти щось важливіше чи легше. Вагітність та материнство десь спонукають ще більше себе обмежувати у фізичних навантаженнях, більше відпочивати, що, звісно, дуже важливо та й часу з народженням дитини здається просто нема більше ні на що. Але, насправді, помірний спорт у ці періоди дуже важливий для підтримки тонусу м’язів, особливо спини та ніг через додаткові навантаження, кращого кровообігу, соціалізації з іншими жінками зі спільними інтересами. Є навіть тренування для батьків разом з немовлятами. Спробуйте позайматися і відчуєте фізичну легкість і емоційне піднесення. Здоровий спосіб життя - це не про те, коли у тебе є на це час, це питання якості життя, він має стати буденною справою, як їжа, сон, чищення зубів і т.і.», – вважає Христина.

Христина з чоловіком Володимиром 

Ще до народження дитини жінка займалась йогою, пілатесом та бігала. Навіть у період вагітності вона продовжувала займатись пілатесом для вагітних до восьмого місяця. Саме у той час, Христина відчула, що їй не вистачало занять бігом, а тому через кілька місяців після народження малюка відновила пробіжки, перед тим відвідавши декілька занять з пілатесу для поступового відновлення після родів.

«Дуже багато людей лінуються вийти з дому, щоб побігати, але моя ситуація виглядає куди цікавіше. На своє перше тренування, а це було взимку в -10, коли малюку було майже 3 місяці, я вирішила відвідати тренування з бігу клубу Run4U у Стрийському парку. Від мого дому це 30 хвилин пішки, які можна подолати на таксі, але у мене не було автокрісла вдома, а громадським транспортом з малою дитиною не хотілося їхати у піковий вечірній час. Я замотала малюка в слінг, вдягла накладки з шипами на взуття, щоб не послизнутися з ним та пішла пішки до перехрестя Сахарова-Княгині Ольги, де на нас чекав чоловік. Звідти ми поїхали до Стрийського парку, де вже чекала мама і вона гуляла з дитиною, поки я бігала. Впродовж усього процесу добирання думала: “Ну і для чого усі ці клопоти? Не можна було вдома з малюком побавитися чи піти побігати у парк поруч з домом, коли чоловік сидітиме з дитиною?". Але ні, сама я, як і більшість, бігати чомусь не йшла, а тренування в компанії бігунів змотивувало».

Читайте також: Плавання для чайників. Як ходити в басейн із користю

Саме цей день Христина відзначає як ключовий момент у занятті спортом  після народження Данила. Під час вагітності лікарі не рекомендують займатись бігом і ця перша пробіжка, попри усі труднощі логістики з маленькою дитиною, ніби відкрила друге дихання після тривалої перерви та надихнула на участь в півмарафоні, що на початку літа відбувався у Львові.

«Це була моя перша участь в такому масштабному забігу, до цього я тричі реєструвалась на різні змагання, але через хворобу напередодні змагань змушена була сидіти вдома. Цього разу я була налаштована рішуче: пройшла медогляд в рамках програми підготовки до півмарафону від Run4U, професійні тренери клубу підібрали для мене відповідну систему тренувань, дали рекомендації по харчуванню. Пройшовши цей шлях, за 3 місяці я побачила відчутний результат того, як виросли мої показники, а ще я скинула зайвих 6 кілограм, які залишилися після родів», – зазначила Христина Мисак.

Читайте також: Чому важливо відновлюватись після занять спортом: поради фахівців

Під час півмарафону середній темп у неї був 5:45, хоча взимку починала бігати з темпом 9, а загальний час за який Христина пробігла дистанцію – 2:01. Наступною ціллю у жінки є участь у півмарафоні в Амстердамі, щоб покращити свій час, а що ще головніше - щоб продовжити мотивацію займатися бігом регулярно.

«Звісно можна займатися спортом самотужки, без компанії, без програм, без змагань. Але це не про мене. Лише зараз, коли я підійшла до бігу більш відповідально і ставлю цілі на змаганнях, я почала бігати системно, в мене ростуть результати, я себе набагато краще почуваю. А ще тренування в групі таких як ти, яким теж важко, які також втомлені та переборюють себе - це моє найбільше натхнення».

Думка фахівця

«В нашому соціумі заклався стереотип, що спорт для вагітних заборонений. В своїй практиці я часто спілкуюся з вагітними жінками та матерями і вони, здебільшого, бояться фізичних навантажень. На щастя, ставлення до вагітності змінюється, медичні експерти рекомендують регулярну фізичну активність, як частину здорової вагітності і все більше жінок вирішують спробувати. В результаті – залишаються задоволеними результатом», – розповідає лікар-педіатр Медичного центру фізичної терапії та медицини болю Innovo Адріана Романів.

Вона зазначає, що за результатами багатьох досліджень доведено, що існують суттєві позитивні ефекти від регулярних фізичних вправ: поліпшення настрою, контроль маси тіла, зниження рівня стресу, сприяння кращому сну, збільшення м'язового тонусу, сили та витривалості. Найважливіше при цьому – це пришвидшення відновлення після пологів та відновлення загального рівня енергії.

«Навіть якщо до вагітності ви не займались фізичними вправами, саме вони можуть змусити вас почувати себе краще і бути корисним як для вас, так і для вашої дитини, що розвивається. Приємно те, що часто рішення бути активним під час вагітності стає першим кроком до довготривалого здорового способу життя жінки і її дітей», – додає Адріана Романів.

Читайте також: Як почати займатись бігом: типові помилки початківців

Лікар наголошує, що період вагітності не є приводом для припинення фізичних активностей: свою програму тренувань можна продовжити, додавши певні зміни. Важливо прислуховуватись до власного тіла і робити лише те, що вам комфортно. При цьому не потрібно забувати консультуватися з вашим лікарем щодо можливих застережень та протипоказань до певних видів фізичних вправ.

Інтерактивна мапа закладів Львова, де відбуваються заняття для вагітних та батьків з малюками:

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті Tvoemisto.tv «Спортивне місто». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральні партнери проекту — медичний центр фізичної терапії та медицини болю Innovo та клуб спортсменів-аматорів, популяризаторів здорового способу життя у Львові, Run4USwim4U тa Ride4U.

Назар Притула

Фото з архіву Христини Мисак

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!