Фото: freepik

Фото: freepik

Портрет хворого на Covid-19. Що змінилося на Львівщині

66071 0
Хворі помолодшали і важчих стало більше

Якщо раніше у лікарні поступали, в основному, ті, кому за 60, то сьогодні госпіталізують молодших людей – кому за 50. Також, якщо на початку більше хворіли жінки, то тепер чоловіки. Про це на брифінгу повідомила головна епідеміологиня Львівської області Наталя Тімко.

За її словами, в обласну інфекційну лікарню зараз госпіталізують лише важких хворих.

«Здкбільшого, це категорія, кому за 50. Молодші пацієнти потрапляють рідше, вони становлять 2-3%. Переважно це люди старшого віку. Коли починалися випадки, то ми говорили про 60+, але за останній місяць ця категорія «помолодшала» до 50-ти років», – розповіла Наталія Тімко.

Читайте також: Історія одного весілля або Чому через нехтування карантинними правилами можна скалічити чиїсь долі

З’явилися випадки, яких раніше не було

Тепер є випадки, яких раніше не було. Наприклад, коли хтось із родини хворіє, то іншого члена сім'ї обстежують, і при відсутності кашлю, задишки на КТ знаходять ураження – специфічну для коронавірусу двобічну пневмонію легень.

«Виглядає так, що щось змінюється зі сторони вірусу і наш організм не готовий це приймати, тому при зустрічі ми відповідаємо патологічним розвитком подій. Організм навіть не завжди може сигналізувати, що йому погано. Тому профілактика виходить знову на перший план. Це питання життя», – пояснює Наталя Тімко.

Таких людей, на перший погляд безсимптомних, виявляють щодня.

Також, якщо до червня на Львівщині хворіли 55% жінок і 45% чоловіків, то на початку серпня ситуація змінилася з точністю до навпаки.

«Стабільності немає. У реанімацію потрапляють і ті, і ті», – каже Наталія Тімко. Хоча закордонні дослідження вказують на те, що від коронавірусної хвороби частіше страждають саме чоловіки через те, що вони більше курять, потискають один одному руки, більше випивають і менше турбуються про своє здоров'я.

Портрет хворого на Covid-19 (за описом Наталі Тімко)

80% хворих – це люди, які скаржаться, що не відчувають запаху, у яких ніби ніс не дихає, хоча самого нежитю нема. У них відчуття комка в горлі, ніби чимось попирхнувся, але воно не проходить. Відчуття важкості у грудях. Комусь хочеться постійно пити, хтось відчуває загальну слабість. При таких симптомах людина може активно виділяти вірус, тому важливо себе перевірити і перервати ланцюжок поширення захворювання.

20% хворіють важко. Це люди, які переважно сидять, їм під спину підкладають подушку, вони не можуть зробити повноцінний вдих. Їм хочеться вдихнути повітря, а грудна клітка не може працювати. У людей змінюється шкіра обличчя. Вона стає синьою з голубим відтінком під носом на підборідді, під очима. Ці люди відчувають постійну втому, у них немає сил. У хворих підвищена пітливість. Це люди, очі яких просять про допомогу. Серед них також є ті, хто ніколи не вірив у вірус і боявся захворіти. Але вони опинилися на лікарняних ліжках або у відділенні інтенсивної терапії. Дехто потрапляє під ШВЛ і це вже терапія відчаю, каже Наталя Тімко.

Кожен перед собою має уявити ліжко у реанімації і себе здорового сьогодні, щоб самому робити вибір, чи дотримуватися карантинних правил чи знехтувати, наголошує Наталя Тімко.

Читайте також: Чому львів'яни почали говорити, що коронавірус – вигаданий

За її словами, із числа хворих на Львівщині – до 5% дітей. Зараз у дитячій лікарні Охматдит перебуває 14 пацієнтів.

Директорка обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда каже, що в їхню лікарню діти поступають у стані середньої важкості, а частина у важкому. При важкому стані діти гарячкують, вимагають інфузійної терапії, дехто був кисневозалежним.

«У дітей проявляються такі симптоми – висока гарячка, інтоксикація, бувають розлади шлунково-кишкового тракту. Пневмоній десь одна третя випадків. У липні ми пролікували 47 дітей, у червні 21-у дитину з підозрами і з підтвердженим діагнозом», – розповіла у коментарі Тvoemisto.tv Олександра Бурда.

Найменшим пацієнтом лікарні було новонороджене немовля, у матері якого підтвердився Covid-19. У самої дитини вірус не підтвердили.

У середньому лікування дітей триває до двох тижнів, каже Олександра Бурда.

Важчі пневмонії та більше молоді

Головний лікар 8-ої лікарні Василь Обаранець розповів, що в кінці червня, на початку липня був певний спад госпіталізації.

«Тепер поступають із важчими пневмоніями, ми вже застосовуємо більшу медикаментозну терапію, перебіг хвороби важчий, ніж був до цього», – каже Василь Обаранець.

У більшості важких хворих – ожиріння, цукровий діабет, ендокринні та серцево-судинні захворювання, перенесення гострих порушень мозкового кровообігу, онкозахворювання.

Молодь поступає з високою температурою, інтоксикацією, але, як правило, вона легше переносить захворювання. Таке лікування триває близько 10 днів. Старші люди лежать у лікарні довше, орієнтовно 15-20 днів і це пов’язано більше з супутніми захворюваннями.

Читайте також: Covid-19 – це дуже і дуже небезпечно. Застереження від колишнього скептика

«У нас було, що й пацієнти працездатного віку помирали. Приміром, молодий чоловік-далекобійник поступив до нас, він затягнув із хворобою і за три дні згорів.

Вірусна пневмонія небезпечна тим, що вона починається по-одному, а потім приєднується бактеріальна флора, і потім флора агресує і ми маємо лікувати комбіноване захворювання легень», – підсумував Василь Обаранець.

До речі, медики з'ясувалищо захворювання, викликане коронавірусом Covid-19, лежить в площині відразу чотирьох спеціальностей: ревматології, кардіології, пульмонології та інфеційних захворювань. Хоча зараз задіяні майже всі спеціальності.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  
 

 

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!