Фото: Freepek

Фото: Freepek

Львів готує план, щоб повернути дітей до школи. Як це відбуватиметься

8022 0
Два роки пандемії, третя хвиля коронавірусу і знову дистанційне навчання.Тvoemisto.tv організувало дискусію, за яких умов школи таки зможуть працювати офлайн та як забезпечити якісний навчальний процес навіть в умовах карантину.

Освіченість школярів під час дистанційного навчання знизилася в рази. Школа удома також негативно вплинула на психологію дітей – вони стресують і втрачають комунікативні навики, дистанційка також впливає на стосунки у сім'ї і пригнічує жінок. Щоб повернути дітей за парти, вакцинуватись повинні не лише вчителі, а й батьки. Також у школах потрібно посилити карантинні заходи – проводити температурний скринінг дітям чи періодично робити експрес-тести на антиген. Такі пропозиції та шляхи виходу зі ситуації, що склалася, висловили освітяни, психологи та самі батьки, під час дискусії «За яких умов школи зможуть працювати офлайн», яку організувало Тvoemisto.tv.

Читайте також: «Так вчитись нереально». На Львівщині бракує техніки для вчителів та учнів в онлайн-форматі

Канікули та карантин дали результат

Із цього тижня, 1 листопада, усі львівські школи перевели на дистанційну форму навчання. В онлайн перейшли і діти початкових класів, і старша школа. Наступного ж дня, 2 листопада, у Львові зареєстрували петицію про відновлення очної форми навчання під час «червоної» зони за умови 100% вакцинації колективів освітніх закладів. Менш ніж за добу петиція назбирала необхідні 500 голосів. Під стіни мерії із протестом також вийшли батьки, які вимагали дозволити дітям повернутися до нормального навчання за партами.

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко пояснив, що така ситуація вимушена. Якщо у жовтні 2019 року від пневмонії померла одна людина, то у жовтні 2020 року – 128 людей, а у жовтні цього року – 350 людей. Щодня медики фіксують збільшення кількості хворих на ковід, у тому числі – у дітей. У міській лікарні на Орлика днями лікували 100 дітей із пневмоніями.

«Специфіка цього штаму в тому, що він масово уражає дітей. У дитячій лікарні на Орлика минулого тижня було 100 дітей із пневмоніями. З вересня показники захворюваності почали зростати. Зважаючи на цю ситуацію, прийняли рішення про впровадження сильніших обмежень, ніж передбачає «червона» зона. Обмеження постанови «червоної» зони є важливі, але коли є колективний імунітет. У нас він не достатній. Першою дозою провакциновано 55%, двома – 37%. Тому, ми були змушені піти на складні обмеження», – каже Андрій Москаленко.

Ці обмеження, за його словами, вже дали результат. Зокрема, у дитячій лікарні наполовину знизилась кількість хворих дітей з пневмоніями.

Читайте також: «Вдома діти стресують і втрачають комунікативні навики», – психологиня

Щодня у місті проводять засідання штабу і комісії ТЕБ і НС та наради зі всіма керівниками шкіл. За словами Андрія Москаленка, їм уже дали завдання готуватися до повернення у формат очного навчання. Воно відбудеться у кілька етапів.

Спочатку за парти почнуть повертати початкові школи, але за умови 100% вакцинації вчителів. Також зважатимуть на динаміку захворюваності, при цьому у школах мають бути відпрацьовані протоколи, як саме буде організований навчальний процес. Наприклад, наразі можна відмовитися від зборів, і ділити класи на групи. Напрацювати протоколи у школах мають до завтра, 5 листопада.

За словами Андрія Москаленка, сьогодні 11 шкіл перебувають у зоні 100% вакцинації. 93 школи мають 90% вакцинації, 32 школи – від 80-90%, 2 школи перебувають у розрізі 70-80%.

Заступниця директора з медичної частини львівської дитячої лікарні ОХМАТДИТ Олена Березовська наголосила, що хворих дітей із пневмоніями та коронавірусом побільшало. Загалом за час пандемії з квітня минулого року у лікарні пролікували 637 дітей, з них 165 – у 2020 році і 462 уже цьогоріч.

Щодня, починаючи з жовтня цього року, у лікарні перебувають у середньому 30-46 дітей. Ті, хто зараз перебувають в лікарні, мають середній стан важкості. У реанімації немає нікого, але побільшало хворих дітей до 3-х років.

Хоч діти коронавірус переносять легше, ніж дорослі, проте вони є найбільшими розповсюджувачами та переносниками, зокрема, вони небезпечні для вразливих груп населення – вагітних, людей з хронічними і супутніми захворюваннями та людей похилого віку.

Тому, єдиний спосіб вберегтися – усім вакцинуватися, щоби мати колективний імунітет.

Дозвольте дітям вчитися

Анастасія Литвинюк, яка є мамою першокласниці і викладачкою у Львівській національній музичній академії та Львівському музичному коледжі наполягає на тому, що дітям потрібно йти до школи. Навчання вдома – це не навчання.

Вона вважає, що аби хвороба не розповсюджувалася, вакцинуватися мають не лише вчителі, а й батьки, які відправляють дітей у школи. Це, на її думку, було б справедливо.

«Садочки працюють, хоч медики кажуть, що більше стали хворіти діти дошкільного віку. Чому тоді вони відвідують заклади, а першачки ні? Діти самі не можуть працювати і вчитися. Потрібна допомога батьків. Ще гірше працювати з дітьми, які відвідували музичні школи, а тепер мають працювати дистанційно. Я за те, щоб школи відкривали, але має бути обмеження – батьки мають бути також вакциновані. Скоротить передачу вірусу те, що дитина з вакцинованої сім’ї буде йти у середовище, де вакциновані вчителі», – каже співрозмовниця.

Читайте також: Садовий пояснив, чому у Львові школярів відправили вчитися онлайн

Лікарка Олена Березовська підтвердила, що діти, батьки в яких є вакциновані, переносять хворобу легше. А ось ті, хто не мають щеплення від коронавірусу, мають складніші випадки. Батьки, які з дітками перебувають у лікарнях, самі часто також мають гарячки.

Мама двох учнів, членкиня ГО «Батьки в дії» Мар’яна Кузько каже, що вчитися вдома нереально важко.

«У старшого сина знизився рівень знань, з молодшою – історія окрема. Якісну освіту дитина не може отримати без участі батьків. На нас зараз поклали дуже багато всього – доводиться і вдома багато справ переробити, нагодувати дітей, і освоювати професію вчителя. Крім того, донька навчається у спеціалізованій музичній школі. Це пекло», – каже вона.

Голова комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради з фракції «Голос» Іванка Герус каже, що кожні три дні батьки не матимуть змоги витрачати по 300-500 грн на тести на антигени, а ось пропозицію впускати до школи тих дітей, в яких вакциновані батьки – підтримала.

«Діти початкових класів мають ходити до школи. Вчитися перед гаджетами для них стрес. Вважаю, що владі треба переглянути вимоги до вакцинації, які є, і забезпечити все таким чином, щоб діти могли навчатися в школах. Пропозиція вакцинувати батьків, думаю, була б дієва», – каже Іванка Герус.

Стреси, несприйняття та втрата комунікативних навиків

У дітей, які тривалий час перебувають на канікулах та дистанційному навчанні, виникають стреси, різного роду порушення, розлади та втрата комунікативних навиків. Про це під час дискусії наголосила дитяча і сімейна психологиня, засновниця студії розвитку РІСТ Наталя Маркевич.

За її словами, дошкільнята, які також інколи залучені до дистанційного навчання, повинні бавитись, рухатись, пізнавати світ через різні органи відчуття. А під час онлайн-занять цього не має. У молодших школярів включається образне мислення. Часто дітям дають завдання, які потрібно виконати. Але щоб правильно це зробити, дитина повинна бачити образ, з ним взаємодіяти, мати можливості щось зробити, побачити, порухати, змінити положення тіла. Ще складніше із дітьми в пубертатному періоді, підлітками. Їхня профільна діяльність – це комунікація.

Читайте також: Поверніть дітей за парти, або не демотивуйте вакцинованих вчителів

«Дистанційне навчання забезпечує комунікацію, але з ким? Діти намагаються спілкуватися, але, таким чином, часто зривають навчальний процес. Діти стресують, в них виникають стреси, розлади, порушення та втрата комунікативних навиків», – каже Наталя Маркевич.

За її словами, коли діти тривалий час знаходяться в інших умовах, щоразу з’являється питання адаптації. Не дарма щороку 1 вересня вчителі дають час, щоб діти адаптувалися до навчального процесу.

«Якщо зараз у нас тривають динамічні зупинки у навчанні, а потім повернення, спостерігаємо у дітей дезадаптаційні процеси. Це тривожні сигнали», – каже співрозмовниця.

Також, за словами психологині, дистанційне навчання порушує режим дня. Перед школою дитина має прокинутись, вмитись, одягнутись, натомість під час онлайн навчання навики самостійності зникають.

Окрема проблема – школи в селах

Заступниця директора департаменту Ольга Котовська каже, що за два роки карантину якість і рівень навчання учнів дуже знизилися.

«Кожен місяць проведений на дистанційному можна рахувати як втрачений рік. За кілька років матимемо неосвічених громадян. Але проблема навіть не в дітях. Проблема у дорослих – вони не вакцинуються. І вакцинуватись мають всі – і вчителі, і батьки», – каже Олена Котовська.

За її словами, у Львівській області є велика проблема із якістю інтернету та технікою для учнів та вчителів сільських шкіл.

«Ми моніторили ситуацію щодо дистанційного навчання у сільських школах. Це кризова ситуація. Вчителі не мають ноутбуків, заходять через телефон, де неякісне підключення. А діти змушені виходити на горбок, бо не ловить інтернет. Так вчитись нереально. Тому, по максимуму, намагаємося активувати педагогів, щоб вони вакцинувались і проводили навчання в очному форматі», – каже освітянка.

Читайте також: «Де абонементи у божевільню?». Львів’яни обурені, чому діти вчаться онлайн

Таких шкіл, де не вистачає ноутбуків, за словами освітянки, по області дуже багато. У деяких сільських школах є по одному-два ноутбуки, а в деяких не має взагалі. Сама директорка може вчити дітей з телефону. Це здебільшого стосується сільських шкіл у гірських територій. Інтернет може бути, але він не завжди якісний. А ось діти вдома не завжди його мають.

Найгірша ситуація серед учнів 1-4 класів, бо вони повинні адаптуватися та отримувати нові знання. Хоча, жорстких вимог для шкіл на Львівщині не ввели. На сьогодні 862 школи функціонує в дистанційному форматі, з яких 43 так навчається через захворюваність у школі. Загалом в області 1124 школи, деякі працюють в очному режимі. 43 школи по області мають 100% вакцинації. 

Як каже Ольга Котовська, що стосується вакцинації чи тестів на антиген, то про це мала б думати держава і місцева влада.

Зараз, за словами освітянки, обласний департамент освіти думає над тим, щоб запровадити у школах температурний скринінг. Якщо, наприклад, дитина має підвищену температуру тіла, то її не допускатимуть до навчання. Або ж, щоб у школі самі педагоги моніторили ситуацію із захворюваністю дітей.

«Якщо керівництво шкіл мають цікаві проєкти, ми будемо раді їх підтримати», – додала вона.

Психологиня Наталія Маркевич наголосила, що одним із дієвих способів поширення інформації для захисту від коронавірусу є соціальні мережі, тож саме там потрібно проводити просвітницьку та інформаційну роботу.

Ольга Шведа

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!