«Вдома діти стресують і втрачають комунікативні навики», – психологиня

2154 0
Коли діти тривалий час знаходяться в інших умовах, щоразу з’являється питання адаптації.
Photo by Eddie Kopp on Unsplash

Photo by Eddie Kopp on Unsplash

У дітей, які тривалий час перебувають на канікулах та дистанційному навчанні, виникають стреси, різного роду порушення, розлади та втрата комунікативних навиків. Про це під час сьогоднішньої публічної дискусії медіа-хабу "Твоє місто" на тему «За яких умов школи зможуть працювати офлайн» зазначила дитяча і сімейна психологиня, засновниця студії розвитку РІСТ Наталя Маркевич.

Читайте також: «Де абонементи у божевільню?» львів’яни обурені, чому діти вчаться онлайн

Наприклад, для дошкільнят, які під час різних карантинних хвиль також були залучені до дистанційної освіти, характерне предметно-дієве мислення. Вони повинні бавитись, рухатись, пізнавати світ через різні органи відчуття. Під час онлайн-занять цього не має.

У молодших школярів включається образне мислення. Часто дітям дають завдання, які потрібно виконати. Але щоб правильно це зробити, дитина повинна бачити образ, з ним взаємодіяти, мати можливості щось зробити, побачити, порухати, змінити положення тіла.

Ще складніше із дітьми в пубертатному періоді, підлітками. Їхня профільна діяльність – це комунікація.

Читайте також: Садовий пояснив, чому у Львові школярів відправили вчитися онлайн

«Дистанційне навчання забезпечує комунікацію, але з ким? Діти намагаються спілкуватися, але, таким чином, часто зривають навчальний процес. Діти стресують, в них виникають стреси, розлади, порушення та втрата комунікативних навиків», – каже Наталя Маркевич.

За її словами, навики у дітей формуються упродовж трьох тижнів. Але так само швидко вони втрачаються.

«Коли діти тривалий час знаходяться в інших умовах, щоразу з’являється питання адаптації. Не дарма щороку 1 вересня вчителі дають час, щоб діти адаптувалися до навчального процесу. Якщо зараз у нас тривають динамічні зупинки у навчанні, а потім повернення, спостерігаємо у дітей дезадаптаційні процеси. Це тривожні сигнали», – веде далі співрозмовниця.

Також, за словами психологині, дистанційне навчання порушує режим дня. Перед школою дитина має прокинутись, вмитись, одягнутись, натомість під час онлайн навчання навики самостійності зникають.

Читайте також: «Посидіть дома, почитайте книжку». Андрій Садовий про нові обмеження у Львові

Нагадаємо, сьогодні, 3 листопада, Тvoemisto.tv провело дискусію на тему «За яких умов школи зможуть працювати офлайн». Дискусію можна переглянути тут:

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!