«Так вчитись нереально». На Львівщині бракує техніки для вчителів та учнів в онлайн-форматі

1220 0
Вчителі не мають ноутбуків, заходять через телефон, де неякісне підключення.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У Львівській області на дистанційному навчанні перебувають учні 862 шкіл. Всі решта навчаються в очному режимі, тобто за партами. Проте в області є велика проблема із якістю інтернету та технікою для учнів та вчителів сільських шкіл. Про це під час дискусії на тему «За яких умов школи зможуть працювати офлайн» на Тvoemisto.tv повідомила заступниця директора департаменту освіти та науки Львівської ОДА Ольга Котовська.

Читайте також: «Вдома діти стресують і втрачають комунікативні навики», – психологиня

«Ситуація у Львівській області дещо інша, ніж у Львові. Жорстких вимог для шкіл на Львівщині ми не ввели. На сьогодні у нас 862 школи функціонує в дистанційному форматі, з яких 43 так навчається через захворюваність у школі. Загалом у нас 1124 школи, деякі працюють в очному режимі. 43 школи по області мають 100% вакцинації. 1-4 класи ходять на навчання і це важлива складова», – каже Ольга Котовська.

За її словами, обласний департамент освіти і науки намагається підвищити рівень дистанційної освіти, застосовуючи єдину платформу Moodle. Щоб забезпечити якісне навчання, в області проводять навчання вчителів, організовують конкурси інноваційних дистанційних програм.

Проте є й велика проблема. Вона стосується якості інтернету та забезпеченості технікою учнів та вчителів сільських шкіл.

«Ми моніторили ситуацію щодо дистанційного навчання у сільських школах. Це кризова ситуація. Вчителі не мають ноутбуків, заходять через телефон, де неякісне підключення. А діти змушені виходити на горбок, бо не ловить інтернет. Так вчитись нереально. Тому, по максимуму, намагаємося активувати педагогів, щоб вони вакцинувались і проводили навчання в очному форматі», – каже освітянка.

Читайте також: «Де абонементи у божевільню?» львів’яни обурені, чому діти вчаться онлайн

Як наголосила Ольга Котовська, таких шкіл, де не вистачає ноутбуків, по області дуже багато. У деяких сільських школах є по одному-два ноутбуки, а в деяких не має взагалі. Сама директорка може вчити дітей з телефону.

«Це здебільшого по селах гірських територій. Але аналогічна ситуація й по більшості сільських шкіл, де учнів до 50-ть. Практично у всіх школах є інтернет, але він не завжди якісний. А ось діти вдома не завжди його мають», – каже співрозмовниця.

Найгірша ситуація серед учнів 1-4 класів, бо вони повинні адаптуватися та отримувати нові знання. Загалом, як наголосила Ольга Котовська, за два роки карантину якість навчання учнів дуже знизилася.

«Для нас найбільша проблема – це дистанційне навчання. Ми готуємося закупити нові ноутбуки для педагогів. У цьому напрямку сподіваємося на співфінансування територіальних громад», – додала вона.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv провело дискусію на тему «За яких умов школи зможуть працювати офлайн». Її можна переглянути тут:

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!