Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Автобуси і політика. Чому Садовий запитує у львів'ян, у кого місту купувати транспорт

6208 0
Tvoemisto.tv дізнавалось, чому Андрій Садовий раптово заговорив про вибір постачальника автобусів для міста, коли тендер ще триває і його деталі не розголошується, і про те, який транспорт може купити місто.

У Львові знову розгортається дискусія про закупівлю автобусів. Міський голова Андрій Садовий на своїй фейсбук-сторінці раптом написав, що Європейський інвестиційний банк, що кредитує Львів для закупівлі 100 низькопідлогових автобусів, буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною.

Читайте також: МАЗи розбрату. Чому Львів закупляв білоруські автобуси

Львів раніше вже закуповував МАЗи, що Андрієві Садовому неодноразово закидали опоненти під час минулорічної виборчої кампанії, тож він у своїх виступах наголошував на співпраці з українськими виробниками.

Про які автобуси ідеться?

Тендер на придбання сотні 12-ти метрових автобусів для Львова оголосили торік. Транспорт мали закупити за кошти міжнародних фінансових інституцій у межах урядової програми «Міський громадський транспорт в Україні». Львів подав заявку на закупівлю автобусів для ЛК АТП №1.

У вересні у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий розповів, що виготовляти автобуси для Львова хочуть 5 компаній: «Богдан», «УкрЄвроМаз», «Сучасні вантажівки», Otokar (Туреччина) та «Електрон». Тоді Андрій Білий пояснював, що тендер затягується через те, що думки тендерного комітету, замовника і консультанта розійшлися, а нові узгодження потребують додаткового часу.

Ухвалу про участь Львова у програмі «Міський громадський транспорт України» депутати ЛМР підтримали ще у листопаді 2017 року. Тоді ішлося про 120 автобусів різної місткості та 10 трамваїв. Згодом чиновники передумали купувати малі автобуси, а натомість вирішили купити 100 великих. На це ЄІБ виділив по 12 млн євро. 10 нових трамваїв Львів купив в «Електрона».

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

У тендері йдеться про постачання 100 нових низькопідлогових автобусів довжиною 12 метрів, комплект запасних частин та витратних матеріалів, комплект обладнання та інструментів для технічного обслуговування, ремонту та супутніх послуг.

«Автобуси, що поставляються, повинні бути з лівостороннім розташування керма, низькопідлоговоми, 100% на дизельному паливі, шириною 2,50 м без урахування дзеркал заднього виду та довжиною 12 метрів із загальною кількістю пасажирів 100, включаючи 30 сидячих місць та 1 місце для інвалідного візка», – йдеться в умовах тендеру.

Чутки і поголос

«Влітку була інформація, що у тендері на закупівлю 100 нових дизельних автобусів для Львова перемагає українська компанія «Богдан Моторс», вона подала найвигіднішу пропозицію. МАЗ був другим», – каже депутат Львівської міської ради, голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що у міжнародному тендері перемагає Мінський автозавод.

«За оцінками міжнародних експертів, найвигіднішу пропозицію подала білоруська компанія «МАЗ». Пропозиції інших учасників тендеру або значно дорожчі, або не відповідають технічним вимогам конкурсу», – пише міський голова.

Він запитує у львів’ян і в прем’єра Дениса Шмигаля, чи має місто право купувати білоруські МАЗи, зважаючи на політичну позицію, адже Україна визнала президентські вибори в Білорусі недемократичними, а в країні тривають страйки, що придушуються силовиками.

Андрій Садовий додає, що у випадку скасування тендеру, Львів втратить ще рік, а можливо, що більше, без цих машин.

Тендер, до речі, ще не відбувся, тобто офіційного оголошення переможця ще не було і будь-яка інформація офіційно не розкривається.

Що кажуть у «Богдан Моторс»?

На Луцькому заводі заявою міського голови Львова були вкрай збентежені.

«Ця інформація була із подивом сприйнята на Луцькому автоскладальному заводі, оскільки ще 15 квітня минулого року стало відомо, що найкращою ціновою пропозицією з-поміж п’яти учасників тендеру стала ціна, запропонована ДП «АСЗ №1». Крім того, супутні показники, як то витрати на технічне обслуговування, у українського автобуса також одні з найкращих. Усе це підтверджується протоколом розкриття тендерних пропозицій, примірник якого безумовно є і у Львівській міській раді», – йдеться в заяві концерну.

Там також дивуються, чому без офіційних висновків спеціалістів ЄІБ оголошують переможцем білоруського виробника.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Луцький завод до участі у тендері запропонував автобус «Богдан А70132». Він розрахований на перевезення 106 пасажирів, низькопідлоговий.

Автобус «Богдан A70132» 

На заводі зазначають, що співпрацюють у межах цієї ж урядової програми, «Міський громадський транспорт в Україні», із багатьма містами України.

Автобуси і політика

У Львівській міській раді відмовляються коментувати ситуацію, посилаючись, як не парадоксально, на те, що тендер проводить ЄІБ і деталей до завершення розкривати не можна. Також у міськраді не готові пояснити, що буде, якщо переможе білоруська компанія: чи скасовуватимуть тендер, чи закуплятимуть МАЗи. Не кажуть і про те що місто втратить чи отримає від цього.

Схоже, міський голова Львова працює на випередження, аби його, як торік, не звинувачували у фінансуванні диктатора Лукашенка. Також імовірно, що про МАЗи він заговорив і через те, що у грудні у ЗМІ з'явилась інформація про банкурутство «Богдан Моторс». Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження у справі про банкрутство автомобільної компанії.  

У коментарі Tvoemisto.tv Ігор Зінкевич каже, що винесенням питання на загальне обговорення міський голова знімає з себе відповідальність. Також він дивується, чому, зі слів міського голови, перемагає МАЗ, адже, за умовами урядової програми, передбачені преференції для вітчизняних виробників.

Водночас Ігор Зінкевич вважає, що краще провести новий конкурс із новим тендерним завданням на транспорт, що економічно і екологічно вигідний.

«Схоже, що підприємство «Богдан» не відмовлялося від тендеру. Чому говоримо про пропозицію білорусів, не зрозуміло. Цей тендер триває вже стільки часу, що варто було б знову оголосити конкурс, враховуючи можливості усіх теперішніх гравців. Ситуація на підприємствах змінюється», – каже він.

Ігор Зінкевич додає, що Львів нині не має можливості повністю забезпечувати транспортом усі території, що увійшли до складу ОТГ, додатковий транспорт потрібен і містові.

Роман Матис, який до 14 січня очолював управління залучення інвестицій Львівської ОДА, каже, що недоречно обговорювати тендер, допоки він ще не відбувся. Він вважає заяви міського голови «налаштовуванням» громадської думки. Також він пояснює, що тендерні пропозиції прописує замовник, переможця ж обирає той, хто проводить тендер.

«Обговорення результатів тендеру, який ще не відбувся – це вплив на громадську думку. Тендерні пропозиції прописує замовник. Він знає, що йому потрібно. Компанії читають вимоги, співставляють зі своїми можливостями  і тоді подаються. Такі тендери тривалі. Для отримання кредиту ЄІБ потрібно пройти перевірки, підготовку документів, аудити. Переможця визначає той, хто проводить тендер», – пояснює він.

Роман Матис пояснює, що визначенням переможця займається тендерний комітет. Рішення приймають колегіально, на підставі обговорення тендерних пропозицій.

«У цьому випадку міська влада є замовником, ЄІБ фінансує, тому у тендерному комітеті можуть бути представники двох сторін. Також може інвестиційний банк залучити стороннього експерта. Є умови тендеру, є результати пропозицій, якщо результати пропозицій відповідають умовам і ціна найнижча, то вибір очевидний. Можна знайти технічні помилки, неправильно заповнений якийсь формуляр, тоді цю компанію виключають», – каже він.

А що по грошах?

Розголошувати ціну до завершення тендерних процедур заборонено. Але, приміром, Івано-Франківську 12-метровий автобус «Богдан A70132» обійшовся у 4,2 млн грн. Тим часом Київ закупив автобуси у МАЗу, також довжиною 12 метрів, за 202 тисячі євро (майже 6 млн грн), пише «Українська Правда».

Нагадаємо, у 2018 році Львівська міська рада на умовах лізингу закупила 100 МАЗів білоруського виробництва і 50 автобусів львівського заводу «Електрон».

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Андрій Білий у коментарі Тvoemisto.tv пояснював, що місто було вимушене якнайшвидше закупити щонайменше 150 автобусів для комунального «АТП-1», тому що приватні перевізники не забезпечували належних послуг.

Найдешевшими на той час, зі слів Андрія Білого, були пропозиції МАЗу. Білоруський виробник запропонував автобуси МАЗ 203 по 122 тис. євро за одиницю, а «Електрон» – по 147 тис. євро за одиницю.

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!