МАЗи розбрату. Чому Львів закупляв білоруські автобуси

6496 0
Автобус МАЗ 203 коштував 122 тис. євро, а «Електрон» 147 тис. євро за одиницю.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Кошти за придбані два роки тому на умовах лізингу 100 МАЗів білоруського виробництва і 50 автобусів львівського заводу «Електрон» Львівська міська рада виплачуватиме до наступного року.

Читайте також: У Львові закуплять 250 електробусів. Коли на них можна буде їздити

Заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Андрій Білий у коментарі Тvoemisto.tv пояснив, що місто було вимушене якнайшвидше закупити щонайменше 150 автобусів для комунального «АТП-1», тому що приватні перевізники не забезпечували належних послуг.

«У 2018 році була критична ситуація з транспортом, коли автобуси не їздили після 20.00. Ми прийняли рішення узгоджене з депутатами про те, що купуємо 150 автобусів. Найшвидша процедура закупівлі – це лізинг. Постачальника ми обирали за двома критеріями – ціна і хто може до кінця року виготовити цю кількість», – пояснює Андрій Білий.

Найдешевшими, на той час зі слів Андрія Білого, були пропозиції МАЗу. Білоруський виробник запропонував автобуси МАЗ 203 по 122 тис. євро за одиницю, а «Електрон» – по 147 тис. євро за одиницю.

«Європейські виробники планують своє виробництво на півтори роки наперед. Ціна турецького виробника стартувала від 160 тисяч євро. В Україні потужних виробників, які можуть виготовити таку кількість автобусів, окрім «Електрона» нема. Він тоді максимум, що міг виготовити до кінця року – це 50 автобусів», –  каже Андрій Білий.

Відповідно до ухвали сесії міської ради «Про затвердження Програми закупівлі рухомого складу (автобусів) на умовах фінансового лізингу» термін дії договору фінансового лізингу – до 36 місяців. Ставка лізингу становить 18%.

Читайте також: Питання дня: Чому у нових львівських автобусах МАЗ немає кондиціонерів

Отримало усі автобуси АТП-1 до кінця 2018 року, платить за них щомісяця рівними частинами протягом терміну дії лізингу.

На той час МАЗів 203 у Львові не було. Комунальне АТП-1 тоді мало лише 65 низькопідлогових великогабаритних автобусів «Електрон» куплених у СП «Електронтранс».  

«Раніше була політика, що приватні перевізники мають організувати перевезення. Коли вони не могли це реалізувати, місто почало створювати комунального перевізника. На початок 2018 року у АТП-1 було 65 автобусів. Ми розуміли, що нам вже не вистачає 150 автобусів, які треба негайно завезти на ринок перевезень. Тоді ми і приватних перевізників шукали, яких можна було б запросити прийняти участь в конкурсі на обслуговування маршрутів у Львові. Ми охочих не знайшли», – додав Андрій Білий.

Білоруські МАЗи обслуговують маршрути АТП-1. Андрій Білий каже, що вони добре себе зарекомендували, втім закуповувати у майбутньому їх не планують.

Читайте також: Коли у Львові з'являться 100 нових низькопідлогових автобусів

Нагадаємо, що під час дебатів кандидатів на посаду голови Львівської ОТГ Олег Синютка дорікнув міському голові Андрію Садовому за те, що МАЗи для Львова купили дорожче, ніж пропонував «Електрон» і у результаті «сотні мільйонів поїхали у Білорусь, і податки отримали не львівський бюджет, а білоруський товаровиробник». Цю неточність Тvoemisto.tv зафіксувало під час фактчекінгу заяв обох політиків.

Вікторія Савіцька

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!