Недовіра директорці. Що відбувається у львівському ОХМАТДИТі

3697 0
У львівському ОХМАТДИТі заступники директорки та більшість керівників відділень ініціюють звільнення з посади нинішньої очільниці лікарні Олександри Бурди. Таку заяву пояснюють результатами неефективного управління та відсутністю будь-якої стратегії розвитку закладу. Сама ж директорка вважає, що проблеми виникли не через погану роботу, насправді в цьому є політичний інтерес. Також чиновники знову заговорили про приєднання ОХМАТДИТу до Чорнобильської лікарні. Tvoemisto.tv з’ясовувало, що насправді відбувається в обласній дитячій лікарні.

У вівторок, 21 грудня, під час сесії депутатів Львівської обласної ради заступниця директорки ОХМАТДИТу з медичної частини Олена Березовська виступила зі зверненням колективу лікарні щодо визнання роботи головної лікарки незадовільною та відсторонення її з посади. Зі слів доповідачки, заяву підписали усі заступники, а також завідувачі майже всіх відділень, окрім трьох.

Олена Березовська 

За її словами, нинішня директорка Олександра Бурда не справляється зі своїми посадовими обов’язками, замість прийняття управлінських рішень у господарці лікарні займається здебільшого лікувальною роботою. Крім того, за майже два роки роботи на посаді вона не запропонувала стратегії розвитку лікарні та шляхів виходу з кризової ситуації, що склалася в останні кілька місяців. Це спричинило масове звільнення лікарів та медсестер і їхній перехід в інші медзаклади у Львові.

Депутати не проголосували за такий проєкт рішення, запропонувавши спершу заслухати звіт директорки лікарні профільною медичною комісією, і вже після цього рада вирішить, як працюватиме надалі установа, в тому числі її керівництво.  

Що насправді відбувається в ОХМАТДИТі

Про кризову ситуацію в обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ у Львові відверто почали говорити в кінці вересня. Саме тоді голова Опікунської ради медзакладу Андріана Мальська скерувала листи до обласної ради та облдержадміністрації про те, що назріла суттєва проблема, і в лікарні не знають, що робити далі та як це вирішувати.

«Прийшов час кризи, коли завершилися ковідні гроші й не вистачало коштів на зарплату. Лікарів почали відправляти у відпустки за власний рахунок, щоб могти хоч щось виплачувати медсестерам. Знімалися всі сумісництва, надбавки, але це було зроблено досить необдумано, не обговорено перед тим. Тоді медичні сестри зібрали підписи та передали мені як голові опікунської ради, щоб поскаржитися на це. Ми зібрали засідання ради 23 вересня. Йшлося про ті зміни, які обговорювали до того, але які чомусь не були впроваджені – той самий колективний договір, платні послуги. Досить жорстко ми підняли це питання», – каже у коментарі Tvoemisto.tv Андріана Мальська.

Андріана Мальська 

Серйозні фінансові проблеми створили напруження у колективі. З лікарні почали йти хороші фахівці. Співпраця Опікунської ради з директоркою Олександрою Бурдою також зіпсувалася, хоча раніше все було гаразд і завдяки злагодженій комунікації багато чого вдалося зробити, продовжує вона. Причиною всьому, на її думку, стало неправильне менеджерське управління закладом.

«Керівник мав би впровадити колективний договір, шукати додаткові джерела фінансування, контролювати, щоб вся лікарська робота вносилася в базу даних, і в такий спосіб лікарня мала би на себе заробляти. Як голова Опікунської ради, ніколи не хотіла втручатися у внутрішні справи лікарні. У нас була гарна співпраця з директоркою, вона також є членом Опікунської ради, хоч як керівник не мала би входити, але для мене це було полегшенням у роботі, зокрема у комунікації та впровадженні змін», – каже Андріана Мальська.

Серед усіх, кому надсилали листи (голові ЛОР Ірині Гримак, голові профільної комісії ЛОР Анні Ярмолі, директору департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оресту Чемерису, голові ЛОДА Максиму Козицькому), відповідь отримали лише від Анни Ярмоли про те, що директорку лікарні запросили прозвітувати на медичну комісію, після чого з’ясовуватимуть ситуацію. Однак питання затягнулося, оскільки на той час Олександра Бурда вже була у відпустці, а після кількох днів виходу на роботу вона захворіла та досі перебуває на лікарняному.

Практично з жовтня обов’язки головного лікаря виконує її заступник Богдан Мальований. Як тільки власники лікарні дізналися про ситуацію з фінансовою кризою, усі рахунки закладу були заблоковані. Через це виникла затримка заробітної плати працівникам, а частина лікарів та медсестер почали звільнятися. Щоб вирішити проблему з грошима, у лікарні провели зовнішній аудит, крім того, досі триває й внутрішня перевірка.

 Богдан Мальований

«Я виконую обов’язки директора лікарні, відколи Олександра Йосипівна пішла у відпустку, оскільки у неї була на це причина. Наразі нам вдалося розблокувати рахунки та виплатити заборгованість із зарплати, включно з 75% виплат за листопад. Очікуємо кошти з державної субвенції, щоб перекрити весь борг по зарплаті. Також ми сформували перелік платних послуг, який передали обласній раді для ознайомлення. Налагодили роботу відділу кадрів, адже у жовтні всі працівники відділу звільнилися», – каже він.

Поки ситуація щодо лікарів стабілізувалася, усі очікують підвищення зарплати з початку 2022 року. Натомість працівники відділу кадрів та бухгалтерії все ще звільняються через труднощі у роботі, зауважує він. Для розуміння ситуації та прийняття наступних кроків потрібно, щоб головна лікарка таки прозвітувала в обласній раді.

«Це триває від початку мого призначення»

Сама директорка ОХМАТДИТу називає таку ситуацію політичною, що триває від початку її призначення на посаду. У коментарі Tvoemisto.tv Олександра Бурда каже, що насправді не може стверджувати, що в лікарні критична ситуація склалася через неправильну чи погану роботу. Причина цьому – непорозуміння між нею та заступниками.

«Ця ситуація виникла не сьогодні, а триває ще від мого призначення. Коли я виграла конкурс на посаду директора, мене не хотіли затверджувати на сесії облради (зокрема пан Гагалюк, який був тоді заступником голови), поки я не погодила заступників. Ті, кого пропонували на посади заступників, мали відношення до партії НРУ, відтак, це була єдина умова мого призначення на посаду головного лікаря. Тож від самого початку це було неправильно. Звичайно, що упродовж всього періоду (1 рік 9 місяців) ми періодично збиралися, старалися щось зробити, щоб налагодити стосунки», – пояснює вона.

Олександра Бурда

Вона запевняє, що на сьогодні лікарня має розроблену стратегію та план розвитку. І попри все заклад працює, зокрема є контрактування з НСЗУ, лікарня лікує пацієнтів з коронавірусом, загалом тут надають допомогу не тільки дітям з Львівщини, а й з інших областей. А кількість персоналу зменшилася через те, що через Covid-19 довелося згорнути деякі відділення. Зі слів директорки, на сьогодні заборованість у закладі становить близько 6 млн грн, однак допомогти погасити її пообіцяли у ЛОДА.

Олександра Бурда вважає ситуацію, що склалася, неоднозначною. У відпустку пішла через сімейні обставини – мала їхати за кордон до дочки, у якої була складна вагітність. Каже, про це знали усі, однак саме в останній тиждень перед відпусткою розпочалася вся історія. Практично одночасно навідалася комісія з управління майном облради, а виконавча служба видала наказ про арешт рахунків лікарні. Додає, що затримка зарплат виникла певною мірою й через те, що з їхніх рахунків зняли 1,6 млн грн за раніше замінені у лікарні вікна. Щодо цього медзаклад подав касаційну скаргу у Верховний Суд, який її задовільнив.

«Я знала, що в лікарні є певні проблеми, тому швидше повернулася додому, щоб вийти на роботу. Депертамент охорони здоров’я видав наказ про відкликання мене з відпустки, яку я брала на місяць без збереження зарплати. Відповідно, я чекала на підпис документу в управлінні майном, однак протягом 5 днів його так і не підписали. Тоді мене запросили в управління майном і сказали, що немає потреби мені виходити з відпустки раніше. При цьому я тиждень ходила на роботу без права підпису», – каже Олександра Бурда.

Перед тим, як піти у відпустку, директорка видала наказ, в якому розписала детальні кроки виходу з кризової ситуації і який мали виконати її заступники. Та коли на ті кілька днів повернулася на роботу, побачила, що нічого з того не було зроблено. Каже, ніхто нічого й не планував робити. Крім того, вважає, що її місце охоче би зайняли хтось із заступників.

«Думаю, що з великим бажанням планують замість мене очолити лікарню. Раніше йшлося про призначення Березовської, але тепер в тій ситуації, напевно, Мальований захоче бути директором. Я за посаду не тримаюся. З 1986 року пропрацювала в лікарні, росла від медсестри і до кандидата медичних наук. Закінчила аспірантуру, 17 років була заступником з хірургічної роботи. Мені дуже неприємно, коли складається така ситуація, говориться неправда колективу, виставляється моя заробітна плата, хоча мої заступники мали практично таку ж зарплату», – додає Олександра Бурда (очільниця ОХМАТДИТу Олександра Бурда заробляла на місяць майже 34 тис. грн, зарплати в інших лікарнях можна переглянути у матеріалі – ред).

У контексті політичних мотивів у Львівській облраді щодо призначення та відсторонення очільниці ОХМАТДИТу додамо, що у 2020 році Олена Березовська балотувалася від Народного Руху України до Львівської міської ради, а Богдан Мальований – до Львівської обласної ради.

Очільницю львівського ОХМАТДИТу раніше запросили на засідання комісії з питань охорони здоров’я та материнства, однак тоді вона не змогла прийти через погіршення стану здоров’я. Зауважує, що як тільки їй стане краще, обов’язково прозвітує перед депутатами.

«Я не прийшла на комісію, бо після певних дзвінків в мене піднявся тиск, були ознаки стенокардії, тому не могла ризикувати своїм здоров’ям. Я мушу трохи адаптуватися, бо тільки після інфузійної терапії, після крапанок, ще маю для кого жити і не хочу, щоб мене очорнювали. Я обов’язково прийду на медичну комісію і скажу все, що я маю сказати», – запевнила вона.

Водночас голова медичної комісії в облраді Анна Ярмола каже, робити висновки – передчасно. Вона підтвердила, що інформацію від голови Опікунської ради ОХМАТДИТу отримали ще до того, як директорка лікарні пішла у відпустку.

Анна Ярмола

«Ми головну лікарку ще не заслуховували, так як пані Бурда була у відпустці, потім вона захворіла. Дай Бог, щоб вона одужала. Ми заслухаємо її звіт, зокрема, стосовно виконання програми як керівника, тому що у депутатського корпусу є запитання, і тоді будемо приймати рішення. Наразі завчасно про щось говорити, я вважаю, це некоректно і негарно. Власне, від того, як вона прозвітує, буде залежати наше рішення», – повідомила вона.

Що буде з лікарнею?

Ситуація, що склалася у львівському ОХМАТДИТі, виглядає справді неоднозначною. Ще до призначення на посаду очільниці Олександри Бурди йшлося про приєднання лікарні до Західноукраїнського спеціалізованого медичного дитячого центру. Тодішня керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак говорила про те, що обидві дитячі лікарні пропонують об’єднати, крім того, розпочинають готувати проєкт про будівництво нової сучасної лікарні, у яку би перемістилися ці дві установи. Однак згодом проєкт рішення про таку реорганізацію відкликали з ЛОР, і медзаклади продовжили звичну роботу.

У жовтні цього року під свого візиту до Львова міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відвідав обласну дитячу лікарню та анонсував будівництво нового корпусу. Цю інформацію підтвердив і в. о. директора лікарні Богдан Мальований. Львівський ОХМАТДИТ є включений у програму «Великого будівництва», тому планують збудувати новий хірургічний корпус, який буде розташований на території обласного перинатального центру, що на вул. Дж. Вашингтона.

«Допоки не буде збудованого нового корпусу, не буде проведено ремонт і не буде обладнання, ми працюватимемо у тому корпусі, що є. Основне наше задання – це надавати якісну допомогу дітям. Зрозуміло, що який би ремонт ми не проводили у нашому корпусі, це приміщення вже є старим, і не адаптоване під потреби сучасної лікарні. Якщо побудується новий корпус, думаю, колектив з радістю перейде туди, а чи буде працювати два корпуси чи три, то вже питання до власників», – каже він.

Крім того, питання їх об’єднання з Чорнобильською лікарнею знову набуло актуальності. Богдан Мальований зауважує, що на засіданні Госпітальної ради Львівщини, членом якої він теж є, прийняли рішення про об’єднання обласних дитячих установ. Однак воно має бути на рівних умовах.

Водночас заступник голови ЛОДА Юрій Бучко запевнив, що попри те, що будуватимуть новий хірургічний корпус, мова про закриття лікарні взагалі не йде, навіть якщо буде об’єднання двох установ.

Юрій Бучко

«Плануємо збудувати дитяче хірургічне відділення на 250 ліжкомісць. Днями оголосили тендер на проєктування. По плану спроєктувати маємо до кінця квітня. Тоді буде оголошення торгів на будівництво, ну і початок самого будівництва. Корпус буде розташований на території перинатального центру, оскільки там є вільна земельна ділянка, і локально це добре для маленьких дітей. Закриття приміщень точно не буде, навіть якщо буде об’єднання, то лише адміністрацій», – каже він.

Прогнозовані терміни будівництва нового корпусу лікарні – 2022-2025 роки. Однак це також залежить від підрядника, який виграє тендер і здійснюватиме роботи, та від фінансування – попередньо воно становить близько 1,5 млрд грн.

Додамо, що Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, відомий як Чорнобильська лікарня, що на вул. Дністерській у Львові, за підсумками роботи цього року визнали найкращою дитячою лікарнею України. 

Юлія Осим

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!