УКРАЇНА Є ВЗІРЦЕМ ІННОВАЦІЙ»,– СВІТЛАНА ЧИРВА, ВІЦЕПРЕЗИДЕНТКА VISA

1130 0
Tvoemisto.tv і ведучий Володимир Глащенков пропонують ще одну частину відеопроєкту #Кухня військової економіки, в якому під час готування страв власники та керівники компаній, які вистояли, діляться своїм унікальним досвідом. У цьому випуску сирник пекли разом із Світланою Чирвою, віцепрезиденткою компанії Visa, регіональною менеджеркою в Україні та Молдові, яка в процесі готування розповідала про свої інгредієнти бізнесу.

Улітку ми спільно з партнерами об'єднали зусилля і варили борщ для наших захисників, які лікуються. Сирники, які ми спечемо сьогодні, також повеземо у військовий госпіталь, бо дуже важливо, щоби люди, які боронять Україну, відчували наше тепло та увагу.

Дякую, що запросили! Для мене велика честь бути тут сьогодні, долучитися до доброї справи, бути корисною не тільки у фінансовому секторі, але й зробити щось власноруч.

Коли ми домовлялися з партнерами про зустрічі, вони дивувалися: в країні війна, а ми борщ варимо і сирники печемо. Та поряд із викликами, які нас супроводжують, дуже хочеться створювати й розвивати тепло, зберігати можливість віддавати. Знаю, що Visa від початку війни і впродовж 2023 року дуже багато всього зробила й віддала. Розкажіть, як ви прожили цей важкий період, бо знаю, що ви реалізували дуже багато проєктів.

Так, із початку війни компанія Visa чимало уваги приділяла передусім безпеці співробітників, допомагала релокувати їх із сім’ями. Та головним було зберегти працездатність і допомогти вистояти фінансовій системі України – тут компанія зробила дуже багато.

Що саме? Події кінця лютого і початку березня минулого року були для всіх неочікуваними. Що робили ви як менеджерка, керівниця і ваші колеги зі штаб-квартири?

Ми всі опинилися у такій ситуації вперше. Звичайно, шукали можливості постійно бути на зв'язку, щоб знати, що всі у безпеці, і, по можливості допомагати. Відповідна функція глобальної команди Visa допомагала колегам зорієнтуватися, знайти житло, перемістити людей, а також забезпечити безперебійність роботи. В Україні розташований хаб Visa, який відповідає за бізнес компанії в 17 країнах.

І як ви працювали?

Частину співробітників, які мали можливість, перемістили в інші країни, але більшість персоналу залишається в Україні.

Як ваша штаб-квартира у той момент оцінювала ризики? Це ж 17 країн! Треба було насправді довіряти команді, що вона здатна підтримати функціонал у момент, коли Київ, м'яко кажучи, був не в найкращому безпековому стані.

Люди передусім самоорганізувалися, були позитивно налаштовані. Мені здається, що під час такого кризового стану люди мобілізуються. Звичайно, найперше важливо, що буде з сім'єю, твоїми дітьми, рідними. Але далі думаєш так: «У мене ж є робота. Я відповідальна за неї». Тож люди мобілізувалися, навіть якщо не було зв'язку, приїжджали одні до одних, об’єднувалися. Команда – головне, це люди, на яких ти спираєшся в повсякденному житті. Важливо зрозуміти, що вони також готові подати руку допомогти.

Читайте також: «Тут ти або Герой, або - нещасний». Як це повернутись з фронту 

Лідер – це той, хто в нормальних умовах вибудовує нормальний функціонал. У кризових умовах йому потрібно підтримати те, що він зробив до того, бо вибудовувати команду під час кризи, м'яко кажучи, дуже нелегко.

Під час таких кризових ситуацій люди значно більше часу віддають роботі. По собі знаю, щоб уникнути зайвих тривожних роздумів і не перейматися, заглиблюєшся в операційну роботу – просто сідаєш і робиш. Ми збиралися, спілкувалися по кілька разів на день, підтримували одне одного, були періоди, коли чули одне одного ще частіше. Забезпечення функціонування фінансової системи стало головним викликом, адже вся фізична інфраструктура під ризиком. Тому ми в найкоротші строки почали впроваджувати нові рішення. Наприклад, Visa Cloud Connect, яке було реалізовано за рекордні пару місяців разом з ПриватБанком.

Це рішення, яке дозволяє проводити платежі швидше? Знаю, що торік ви завели в Україну дуже багато різних міжнародних інструментів.

Це впливає не на швидкість, а на безперервність процесу, безперебійність роботи. Для фінансового сектору дуже важлива надійність, і це рішення її забезпечило, навіть якщо на той час була б уражена фізична  інфраструктра.

Ще один приклад – це запуск Tap to Phone на iOS. Україна стала сьомою країною в світі, яка реалізували цю технологію на iOS.

Як українські компанії під час війни здатні запускати речі, які до війни готували або впроваджували дуже довго? Робиться щось незрозуміле, люди в неймовірному стресі серед надзвичайних викликів вчаться жити в іншому світі – світі війни і водночас одними з перших у світі запускають проєкти.

Ми впровадили Tap to Phone на Android набагато раніше. Covid-19 підготував нас до дистанційної роботи. Завдяки нашим рішенням, в тому числі і Tap to Phone, торговці можуть приймати платежі, не передаючи одне одному готівку, не використовуючи банкомати, спонукаючи переходити на безготівкові і безпаперові розрахунки.

І торік, і цього року в Україні рішення ухвалювали максимально «з коліс». Ті довгострокові планування –  «ми це зробимо через три роки» доводилось робити за квартал або казати: «Все добре, але ми це зробимо за пів року, бо нема можливості чекати чотири роки».

Я впевнена, що у кожного менеджера є короткострокові питання, які треба вирішувати вже зараз, не відкладаючи. Але технологічні запуски у фінансовій галузі – це довготривалі стратегічні рішення. Не можна втілити високотехнологічне рішення за один день. Це спільна робота не тільки Visa, а й банківської команди, яка готується до такого запуску.

Потрібен високий рівень довіри між партнерами, щоби під час ось таких зовнішніх чинників запевнити: «Ми це реалізуємо».

Ми, як і Україна в цілому, маємо йти вперед, як би там не було. Крокувати і знати, що буде завтра, післязавтра, що кожен на своєму місці. Якщо я добре знаюся на фінансах, то маю працювати тут. А якщо можу допомогти руками, то залюбки печу сирники з вами або варю борщ.

Співробітники Visa є проактивними і окрім безпосередніх обов’язків завжди радо пітримуюють і беруть участь у різних волонтерських ініціативах, підтримуючи соціальний розвиток громад і тих, хто цього потребує. Наприклад, ми разом допомагали годувати стареньких разом із фондом «Життєлюб» і це лиш один з багатьох видів нашої соціальної діяльності.

Де знаходити сили, щоби зібрати людей і сказати: «Ми їдемо з «Життєлюбом» допомагати»? Це ж потребує ваших зусиль як керівниці, це не адмінвплив. Ви ж не змушували людей робити те, чого вони не хотіли.

Ні, це добровільний підхід. Дехто приїжджав із сім'єю, навіть діти щось робили, наприклад, серветки розкладали. Мовиться про волонтерство, яке має йти від щирого серця. Це треба робити залюбки, щоб люди, яким ти допомагаєш, це відчули.

Активність у соціальній сфері зумовлена не тільки формалізацією компаніями соціальної відповідальності. Це внутрішній поклик людей, які працюють у компанії та не можуть бути байдужими до обставин. Чи бачите ви готовність служіння суспільству в компаніях під час прийому людей або роботи з партнерами?

Компанія Visa у своїй культурі взагалі багато дбає про людей, їхній розвиток, інклюзивність. Кожен співробітник може обрати проєкт, в якому хотів би попрацювати, віддати свій час або інвестувати гроші, якщо це потрібно. Усі колеги поділяють такі цінності.

Як я розумію, банки – це ваш найбільший блок партнерів, але ви також багато працюєте, реалізовуєте проєкти з державою Україна.

Так, звичайно, бо держава для нас також є клієнтом. Наведу один приклад – минулоруч ми підтримали жіночий акселератор «Відважна» для жінок-підприємиць від мережі центрів Дія.Бізнес за підтримки Міністерства цифрової трансформації України і Офісу з розвитку підприємництва та експорту. 5 000 жінок пройшли навчання онлайн та офлайн, переможиці, які зголосились взяти участь у конкурсі, отримали гранти на загальну суму 1,3 млн гривень на власні проєкти або на розвиток вже існуючого бізнесу.

Якою була ваша експертиза у цьому навчанні? Ви як фінансовий партнер розповідали, як використовувати фінансові інструменти?

Це великий курс по навчанню та фінансуванню жінок-підприємиць. Але він не єдиний. Так, Visa Foundation разом з іншими партнерами підтримала CDTO Campus  - ще один проєкт Мінцифри, який готує лідерів нового покоління, які стануть рушійною силою цифрових трансформацій на локальному, регіональному та національному рівнях. Для digital transformation officers відкривають серію навчань, які допоможуть опанувати нові технології, покращити знання.

Утілюючи нові проєкти під час війни, ви спілкувалися з колегами з інших країн. Всі мої знайомі, які через певні обставини опинилися під час війни за кордоном, дуже здивовані рівнем українського банківського сервісу. В Європі, м'яко кажучи, трошки повільніше відкриття рахунків, проходження compliance, не той інструментарій, який є в українських банках.

Тут ми дійсно попереду. Україна посідає важливе місце в світовій фінансовій екосистемі, дуже багато технологій запускаємо вперше.

Над чим працюєте зараз? Що зміниться в фінансовій системі, у розрахунках в найближчі місяці та роки?

Можу сказати, над чим ми постійно працюємо. Ви як підприємець знаєте, що для економіки країни дуже важливий малий та середній бізнес. Він має розвиватися, тому ми інвестуємо дуже багато часу і зусиль саме в цьому напрямку. Є багато ініціатив. Tap to Phone допомагає невеличким підприємцям: варто просто встановити аплікацію на мобільний телефон і приймати платежі без окремих терміналів.

Або ж  Shes Next Empowered by Visa ініціатива, спрямована на підтримку жінок-підприємиць, яка містить в собі навчання, ментроські і грантові програми, а також доступ на міжнародну онлайн-платформу, яка дає можливість учасницям отримувати безкоштовні консультації та збільшувати свій нетворкінг серед підприємиць із різних країн, розширючи свої можливості.

Які ваші плани на наступний рік, який супроводжуватиметься в Україні війною та викликами, спричиненими нею? Ви в цих умовах все одно формуєте плани, бюджети. Які ваші відчуття як лідерки?

Наша головна задача залишається незмінною: піклування про співробітників і партнерів та забезпечння безперебійної роботи роботи фінансового сектора в частині нашої відповідальності.

Чи наша банківська система в цілому доволі конкурентна, сучасна?

Багатьом країнам є чого повчитися в України. Ми готові бути тією країною, яка є взірцем, технологічною та інноваційною. Я пишаюся тим, що живу в Україні, що народилася тут і маю можливість робити свій внесок в підтримку і розвиток економіки.

Тобто те, як побудована наша банківська система, її рівень розвитку дозволяють стверджувати, що ми серед світових лідерів ринку за багатьма впровадженими та реалізованими інструментами?

На всі сто відсотків без перебільшення.

Отже, за підсумком нашої розмови інгредієнтами бізнесу від Світлани Чирви є: підтримка фінансової системи країни, надійна команда, інноваційні рішення, довготривала стратегія та інклюзивність. Дуже вам вдячний за те, що пожертвували своїм часом і спекли сирники!

Читайте також: Експрес Київ–Львів. Як це – жити на два міста 

Рецепт сирника

Складники: 2,5 кг сиру, 15 яєць, по 300 г м'якого масла і родзинок, цедра з двох лимонів, по 100 г манної крупи і крохмалю, дві пачечки ванільного цукру.

Сир розітріть до більш-менш однорідного стану з допомогою блендера або сита. Жовтки збивайте з цукром і ванільним цукром доти, поки маса посвітліє і вдвічі збільшиться в об’ємі, а тоді ретельно вимішайте її з перетертим сиром. Додайте крохмаль, манну крупу і ще раз добре вимішайте.

Додавайте в сирно-яєчну масу, ретельно розмішуючи, потрошки м’якого масла. Присмачте сирник попередньо вимоченими та просушеними родзинками і цедрою з двох лимонів. Окремо збийте білки до стійких піків. Введіть їх у масу невеликими порціями, обережно помішуючи.

Викладіть масу в підготовлені форми і випікайте сирник при 200 градусах 40-45 хвилин.

 

Текст: Марічка Ільїна

Партнерська публікація

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

__________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!