Як зміниться площа Міцкевича у Львові та хто за це заплатить

6620 0
У Львові планують реконструювати площу Міцкевича, ліквідувавши ділянку для руху транспорту. Одну смугу перенесуть як додаткову перед пам’ятником, а замість неї, де зараз автостоянка та смітники, хочуть облаштувати пішохідну зону. Паркінг зроблять підземним. Tvoemisto.tv дізналося, чи не ускладнить це рух, хто зможе паркуватися під землею та чи підземна Полтва не стане цьому на заваді.

Нещодавно оприлюднили детальний план території, розроблений ЛКП «Інститут просторового розвитку», згідно з яким на площі Міцкевича хочуть ліквідувати дві смуги руху, зробивши, натомість, одну додаткову перед пам’ятником. Місце, де зараз автостоянка та смітники, стане пішохідним і примикатиме до готелю та вулиці Театральна. Смітники планують розмістити під землею. Під пам’ятником Міцкевичу мають намір збудувати паркінг на 40 місць, який зможе слугувати й укриттям. Заїзди та виїзди з нього зроблять обабіч пам’ятника. 

Основна концепція цього проєкту полягає в тому, що на площі Міцкевича є пам’ятник, до якого нема доступу: коли туристи хочуть підійти до нього ближче, то змушені перебігати дорогу, наражаючись на небезпеку потрапити під колеса автомобіля, каже в коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Частину ділянки біля пам'ятника Міцкевичу хочуть зробити двосторонньою

«На звернення компанії, яка будує готель на площі Міцкевича, був відкритий детальний план території. З одного боку, в ініціаторів виникла така думка через те, що під час будівництва готелю підземний паркінг також передбачали, але не змогли цю ідею реалізувати, тому що виявили там історичний мур, який потрібно було зберегти. Що стосується необхідності паркування, то готель розуміє, що, з одного боку, це комфорт гостей, а з другого ми як місто не бачимо можливості використання спільного громадського простору на поверхні землі як місць для паркування. Через це виникла думка спорудити підземний паркінг. Всі витрати готовий узяти на себе забудовник, і паркомісцями користуватиметься не тільки готель», – запевнив він.

Детальний план території 

Важливим для міста з архітектурної точки зору, вважає Антон Коломєйцев, є надання пріоритету пішохідному руху і велосипедному транспорту, а також зменшення кількості індивідуального транспорту в середмісті. Саме через це навколо проєкту виникли дискусії. Для прикладу, голова комісії транспорту, зв’язку та мобільності ЛМР Ігор Зінкевич каже, що цей проєкт неоднозначний, і вважає неправильним перекриття двох смуг для руху транспорту в бік оперного театру:

Візуалізація оновленого простору біля пам'ятника Міцкевичу

«Збільшення паркомісць, зокрема підземних, це добре, але в цьому проєкті мене непокоїть питання перекриття двох смуг у бік оперного театру. Основна гілка транспорту в центральній частині Львова – це проспект Свободи, тому дуже ризиковано з п’яти наявних смуг в обидва боки робити три, одна з яких громадська», – сказав він у коментарі Tvoemisto.tv.

На запитання про те, яку розв’язку варто зробити на цій транспортній гілці, Ігор Зінкевич відповів, що добирання до пам’ятника Міцкевичу можна полегшити через перехід у підземному паркінгу, а смуги для руху залишити. Також можна залишити одну смугу для проїзду, але тоді не буде окремої смуги для громадського транспорту:

«Для того, щоби там був підземний паркінг, потрібно вже розробити об’їзд ділянки. Я не проти підземного паркування, вірю, що там можна його влаштувати. Якщо над цим паркінгом їздитиме транспорт, жодних проблем не виникатиме».

Натомість Антон Коломєйцев стверджує, що реорганізація руху на цій ділянці радикально не вплине на зменшення пропускної здатності проспекту Свободи. Завдяки цим рішенням, навпаки, хочуть зробити рух безпечнішим. На ділянці за площею Міцкевича, від вулиці Коперника до проспекту Свободи, завжди виникає велике транспортне навантаження. Але на самому проспекті Свободи є дві смуги – автобусна й автомобільна. Так само одна автомобільна смуга є на площі Міцкевича, яку хочуть залишити.

Читайте також: Простір біля пам’ятника Міцкевичу можуть зробити пішохідним

«Зміни, які планують провести на площі Міцкевича, мають бути скоординовані з роботою світлофорів, які досить далеко звідти, щоб нормалізувати рух і позбутися заторів на певних відрізках. Наприклад, між вулицями Коперника і Князя Романа є такі ділянки дороги, де машини завжди чекають, а є такі, де буквально пролітають. Це можна нормалізувати, перенісши навантаження з однієї ділянки на другу. Плануємо зробити там низку моделювань, щоби зрозуміти, які заходи повинні здійснити на ділянці при під’їзді до середмістя», – пояснив Антон Коломєйцев.

Що стосується безпеки, веде далі архітектор, то тут варто зробити ще один пішохідний перехід при переході до проспекту Шевченка, бо підземний перехід – не дуже вдале рішення, зважаючи на інвалідів, людей старшого віку, батьків із маленькими дітьми, особливо у візочках.

«Ми, звісно, можемо щоразу збільшувати кількість транспортних смуг, але це не дозволить уникнути заторів. За останні кілька років у Львові проклали багато велодоріжок, люди активно користуються велотранспортом. Основним способом переміщення середмістям є пішохідний рух. Ми ж не сідаємо на тролейбус чи трамвай, щоби дістатися від Франкового університету до площі Ринок. Центр міста історично сформувався як зручний для пішоходів, натомість у межах площі Міцкевича він таким не є. Тому не можна всі питання переміщення зводити до автомобілів, треба подумати і про людей», – вважає головний архітектор Львова.

Реорганізація руху може стати проблемою, але підземний паркінг – хороша ідея

Реорганізація руху на ділянці біля пам’ятника Міцкевичу може ускладнити рух транспорту, вважає архітектор Юрій Столяров. Але спершу потрібно змоделювати на ній рух, пустивши автівки в об’їзд пам’ятника, щоб зрозуміти, як це функціонуватиме. 

«Цей проєкт, як на мене, є певною провокацією, – сказав він у коментарі Tvoemisto.tv. Але не думаю, що він поганий. Можливо, ламається порядок речей, до якого ми звикли,однак у Європі погоджуються на таке. Для прикладу, у Відні є паркінг на площі біля костелу Святого Стефана. Це так, якби у нас створили паркінг на площі перед Домініканським собором. І нічого, там усе чудово функціонує».

З одного боку, в місті утвориться громадський простір, з’явиться підземний паркінг, буде можливість забрати смітники, які псують вигляд площі. Але, з другого боку, зміниться рух автомобілів, і це може стати проблемою, зауважив Юрій Столяров.

«Ми маємо досвід спілкування з німецьким Ляйпцигом, де, виходячи з таких самих міркувань, відмовилися від будівництва паркінгу. Однак там мовилося про паркінг на тисячу чи дві тисячі автомобілів. Були побоювання, якщо в середмісті побудують такий великий паркінг, то буде величезна кількість охочих залишити там автомобілі», – пояснив він.

Однак підземний паркінг на 40 місць не мав би створити таку проблему:

«Я зробив би там експеримент: поставив автофішки, пустив у об’їзд транспорт, тобто не створював би площу як таку, а відгородив її та пустив автомобілі. І це мало б тривати не день-два, а кілька місяців. Тоді ми побачили б реальну картину. Всі розуміють, що підземний паркінг збудують насамперед для гостей, які поселятимуться в готелі, як-от той, що під готелем «Ріус». Так, він досить дорогий, але люди, які мають нагальну потребу поставити десь автомобіль, можуть заплатити за годину 40, 50, а то й 100 гривень» – додав архітектор,

На його думку, починати втілювати цей проєкт потрібно з огляду на рух транспорту: спочатку братися за роботи на поверхні, а потім переходити до тих, що треба виконати під землею.

Натомість Антон Коломєйцев стверджує, що готелю належатиме лише частина паркомісць, тож паркінгом зможуть користуватися і львів’яни. Фінансування робіт з побудови паркінгу відбуватиметься коштом забудовника. Це ж стосується і громадського простору, тобто місто апелюватиме до того, щоби проєкт комплексно реалізував ініціатор. 

Євген Зінов’єв, директор компанії-забудовника ТзОВ «Центр розвитку нерухомості», в коментарі Tvoemisto.tv сказав, що компанія має зобов’язання перед містом збудувати підземний паркінгу власним коштом:

«Що стосується громадського простору, то я впевнений, що в якісному його виконанні зацікавлені всі сторони, тому ми готові брати участь в розробці концепції та співфінансувати її реалізацію».

Щодо паркомісць, то, на думку Євгена Зінов’єва, готель мусить бути забезпечений ними для зручності своїх гостей та й самих львів’ян. Із 40 запроєктованих місць 10 передадуть Львівській міській територіальній громаді.

Зі слів забудовника, плани щодо реалізації цього проєкту змінювалися кілька разів. Як говорив на початку Антон Коломєйцев, усе впиралося в той виявлений  під час розкопок мур, який обов’язково збережуть: у планах влаштування спеціальної експозиції, яку зможуть побачити львів’яни та гості міста.

Про Полтву та геологічні ризики

У межах Львова в каналізаційному підземному колекторі «ув’язнена» річка Полтва, яка починається біля пам’ятника Михайлові Грушевському і тече під землею на глибині 5-6 метрів через усе місто, не минаючи його центральну частину. Архітектор Ігор Кузьмак вказує на важливість геологічних досліджень, адже потрібно врахувати глибоке залягання торф’яних ґрунтів.

Водночас, як сказав архітектор Юрій Столяров, геологія ґрунтів за кількадесят років не змінюється, а формується сотні років. Єдине, що може статися, це просідання фундаменту якогось будинку, утворення тріщин. Але це вже інший вид досліджень.

Читайте також: 25-метровий готель на площі Міцкевича проєктуватимуть поляки

Директор компанії-забудовника ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» на питання про те, на основі яких геологічних досліджень розробляли проєкт, відповів, що на ділянці біля пам’ятника Міцкевичу в зоні розробки детального плану території проводили археологічні, інженерні й геологічні вишукування.

«За погодження проєкту ДПТ та подальшого проєктування підземного паркінгу будуть проводити ретельні інженерно-геологічні дослідження. Саме вони мають стати основою конструктивних рішень із влаштування підземного паркінгу. Але на все свій час», – пояснив Євген Зінов’єв.

Візуалізація 25-метрового готелю на пл.Міцкевича, 9

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев уже розповідав Tvoemisto.tv, що рішення про розробку детального плану території ухвалили на сесії міськради в червні 2022 року. Прохання про розробку ДПТ отримало ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». За даними Youcontrol, ця компанія зареєстрована в 2004 році за адресою: м. Львів, вул. Героїв УПА, 72. Керівником організації є Євген Зінов’єв, кінцевими бенефіціарними власниками – Віталій Антонов (власник ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (заправки «ОККО») та Василь Даниляк.

Також будівництво готелю на площі Міцкевича, 9 було погоджене виконкомом у лютому 2020 року. У цій будівлі планують розмістити готель із адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом. Це вже другі містобудівні умови на забудову цієї ділянки. Перші видали в грудні 2018 року. Тоді максимальна висота будівель не мала перевищувати 22,4 метра, цього разу – 25 метрів із максимальним відсотком забудови земельної ділянки. Зазначимо, що готель будують на місці розібраної кам’яниці, яка була пам’яткою національного значення. Проєктантом готелю є польська архітектурна студія Kuryłowicz & Associates, що має офіси у Варшаві та Вроцлаві.


Софія Шавранська

Фото: Твоє місто/Візуалізація: Інститут просторового розвитку

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!